Vergelijk 3.228.422 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Daarom ontbreekt de koptelefoonaansluiting bij de OnePlus 6T

Nieuws Daarom ontbreekt de koptelefoonaansluiting bij de OnePlus 6T
Door ,

De OnePlus 6T krijgt geen aansluiting voor oordopjes of andere headset. Heb je enig idee waarom? Pete Lau, een van de oprichters van OnePlus, legt in een interview met CNET uit waarom zijn bedrijf heeft besloten om dit te doen. ‘Het is de moeilijkste knoop die we ooit hebben moeten doorhakken’, aldus de topman.

OnePlus staat aan de vooravond om haar nieuwste flagship killer te presenteren: de OnePlus 6T. Al weken wordt er op internet volop gefilosofeerd over de vormgeving en de specificaties, tussen al dit speculatiegeweld door heeft OnePlus een enkele keer een tipje van de sluier gelicht. Zo weten we onder meer dat het vlaggenschip geen koptelefoonaansluiting krijgt. Dat heeft behoorlijk wat opschudding teweeggebracht in de OnePlus-community. Zeker als je nagaat dat Carl Pei, de andere oprichter van OnePlus, de afgelopen jaren meerdere polls heeft opgezet waarin hij vroeg hoe gebruikers over de 3.5mm audio jack dachten. Telkens beantwoordden de respondenten in overweldigende meerderheid (85 procent of meer) dat ze niet zonder kunnen. Daarnaast heeft OnePlus zich in het verleden geprofileerd als een groot voorstander van de koptelefoonaansluiting.

Nieuwe vingerafdruksensor

Waarom neemt een fabrikant, zo claimt zo goed naar haar klanten te luisteren, dan zo’n omstreden besluit om de headphone jack weg te laten? Tegenover CNET legt Lau uit waarom deze beslissing is genomen. In een notendop komt het erop neer dat de nieuwe vingerafdrukscanner de voorkeur heeft boven een koptelefoonaansluiting.

Door de geliefde poort weg te laten creëert OnePlus ruimte voor de in-display fingerprint sensor, oftewel een vingerafdruksensor dat in het beeldscherm is verwerkt. Om de traditionele scanner aan de achterkant weg te laten en vervangen door sensor in het beeldscherm, is extra ruimte nodig aan de onderkant van het scherm. Gezien de beperkte hoeveelheid ruimte is het lastig om deze zomaar even te creëren. Aangezien er voor oordopjes een alternatief is in de vorm van een Bluetooth headset, is het weglaten van de koptelefoonaansluiting een weloverwogen keuze. Uit een poll bleek dat 59 procent van de OnePlus-fans nu al draadloze oordopjes gebruikt om naar muziek te luisteren. En sinds juni 2016 worden er volgens marktonderzoeker NPD meer draadloze headsets verkocht dan traditionele koptelefoons en oordopjes.

Lau erkent dat het een moeilijke beslissing was om de koptelefoonaansluiting weg te laten bij de OnePlus 6T. Uiteindelijk zullen fans het nut ervan inzien. “Als je de nieuwe vingerafdruksensor ervaart, word je er verliefd op. Dan realiseer je je dat dit de ervaring is die je altijd al hebt gewild”, aldus Lau tegenover CNET. Tevens zegt de topman dat de OnePlus 5T van afgelopen jaar eigenlijk al de nieuwe generatie vingerafdruksensor had moeten krijgen, maar dat de techniek nog niet volwassen was. Daarom heeft het bedrijf hiermee gewacht tot de lancering van de OnePlus 6T.

Apple was de eerste grote fabrikant die de koptelefoonaansluiting wegliet bij haar telefoons. De eerste modellen zonder deze aansluiting waren de iPhone 7 en iPhone 7 Plus. Het bedrijf noemde het destijds ‘moedig’ om ze weg te laten en omschreef traditionele headsets als ‘dinosaurussen’. Na Apple volgden vele andere smartphonemakers hetzelfde voorbeeld, waaronder Samsung en Huawei. In onze reviews noemen we deze eigenschap expliciet als hij aan- of afwezig is bij een smartphone.

Draadloos opladen en waterbestendigheid

Een feature die ontbreekt bij de OnePlus 6T is draadloos opladen. OnePlus heeft dit altijd verdedigd door te zeggen dat wireless charging niet dezelfde snelheid en kwaliteit heeft als Dash Charging (inmiddels omgedoopt tot Warp Charging). Toch erkent Lau dat veel OnePlus-klanten deze eigenschap zouden willen zien bij het volgende vlaggenschip. Dat zit er voor de OnePlus 6T helaas niet in. Leu zegt hierover het volgende:

“We zijn er druk mee bezig. Als de dag komt dat draadloos opladen dezelfde snelheid haalt [als met traditionele oplader] zonder de verwachte hitte, dan integreren we deze technologie in onze smartphones.”

De meeste vlaggenschepen hebben tegenwoordig een IP-certificering. Deze vertelt ons in welke mate een toestel bestand is tegen het binnendringen van stof en water. De OnePlus 6 is tot op zekere hoogte stof- en waterbestendig, maar de fabrikant durft het niet aan om hier een IP-certificering aan te hangen. Zijn opvolgers is volgens Lau nog beter bestand tegen water, maar nog steeds krijgt het toestel geen IP-certificering. De verklaring hiervoor is eenvoudig: dan moet het iedereen 30 dollar extra in rekening brengen voor de certificering en dat vindt OnePlus het niet waard.

Over het prijskaartje wil de topman niets kwijt in het interview. Door de nieuwe vingerafdruksensor verwachten analisten dat de OnePlus 6T enkele tientallen dollars (en euro’s) duurder is dan zijn voorganger. Bij de grote onthulling op 17 oktober zullen we het merken.

Bron

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden