Vergelijk 4.180.478 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Zo veel kost het om een iPhone XS Max te maken

Nieuws Zo veel kost het om een iPhone XS Max te maken
Door ,

Een nieuwe iPhone op de markt brengen is een kostbare aangelegenheid. Tenminste, dat is wat Apple ons wil doen geloven. Uit berekeningen van TechInsights blijkt dat het eigenlijk wel meevalt om een iPhone XS Max te maken, maar dat Apple een hoge winstmarge in rekening brengt.

Het is nog maar twee weken geleden dat Apple de iPhone XS, iPhone XS Max en iPhone XR presenteerde. De eerste twee modellen zijn inmiddels verkrijgbaar in ons land, de iPhone XR laat nog tot eind oktober op zich wachten. De eerste twee modellen zijn niet alleen de krachtigste toestellen uit het assortiment van Apple tot nu toe, maar ook de prijzigste. De iPhone XS heeft een instapprijs van 1.159 euro, zijn grote broer gaat voor minimaal 1.259 euro over de toonbank. Toch is de iPhone XS Max populairder dan de iPhone XS: volgens marktanalist Ming-Chi Kuo verkoopt Apple voor iedere iPhone XS vier exemplaren van de iPhone XS Max.

‘Als Apple dergelijke prijzen rekent, moet het behoorlijk wat kosten om ze te maken’, denk je nu misschien bij jezelf. Dat valt in praktijk wel mee. TechInsights heeft de iPhone XS Max binnenstebuiten gekeerd, alle onderdelen opgesomd en gekeken wat voor bedrag Apple voor ieder component moet betalen. Op deze manier krijg je de bill of materials, een overzicht van de gemaakte kosten.

Totale kosten

Als we alles bij elkaar optellen is Apple volgens TechInsights een bedrag van 443 dollar kwijt om de iPhone XS Max te betalen. En dat terwijl hij in de VS verkocht wordt voor minimaal 1.099 dollar (exclusief BTW). Het duurste onderdeel van het vlaggenschip is het beeldscherm. Volgens de techsite moet Apple per scherm een bedrag van 80,50 dollar ophoesten.

Een ander component dat eveneens behoorlijk prijzig is, is de A12 Bionic chip. Deze hexa-core processor is volgens Apple tot wel 50 procent sneller en kan hij nog meer berekeningen per seconde maken dan zijn voorganger. Naar schatting kost de chipset 72 dollar per stuk. Ook het intern geheugen (uitgaande van 64GB geheugen) en de behuizing zijn aan de prijzige kant. Voor iedere iPhone XS Max betaalt Apple naar schatting een bedrag van respectievelijk 64,50 dollar en 58 dollar. De camera’s kosten bij elkaar opgeteld 44 dollar.

Apple is echter niet voor niets het meest waardevolle bedrijf ter wereld geworden. Begin augustus, dus nog vóór de lancering van de nieuwe iPhones, overschreed het bedrijf de magische grens van één biljoen dollar. Oftewel, 1.000 miljard dollar, een 1 met 12 nullen. Als het 443 dollar kost om een iPhone XS Max te maken en hij voor 1.099 dollar wordt verkocht, is de winstmarge gigantisch.

Ontbrekende kosten

We moeten echter wel een kanttekening plaatsen bij het kostenplaatje van TechInsights. Zo somt de techsite alleen de losse componenten op, maar uiteraard heeft Apple nog meer kosten. Denk onder meer aan het ontwikkelen van het toestel (R&D), software-optimalisatie, productiekosten, distributie en promotie. Boven op het bedrag van 443 dollar moeten we dus eigenlijk nog een onbekend bedrag tellen.  

Benieuwd naar wat Apple precies kwijt is voor alle onderdelen? TechInsights maakte de onderstaande grafiek waarin het de losse componenten met prijskaartjes opsomt en vergelijkt met de iPhone X.

iPhone XS Max Bill of Materials

Apple iPhone XS Max beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
KPN 24 mnd 150 50000 € 77,00 € 47,00 Bekijken
T-Mobile 24 mnd 120 5000 € 50,50 € 76,00 Bekijken
Tele2 24 mnd onbeperkt 2147483647 € 60,00 € 167,00 Bekijken
Vodafone 24 mnd onbeperkt 10000 € 54,00 € 233,00 Bekijken
Telfort 24 mnd onbeperkt 10000 € 53,50 € 359,00 Bekijken
hollandsnieuwe 24 mnd 7000 7000 € 31,00 € 533,00 Bekijken
Alle Apple iPhone XS Max aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden