Vergelijk 2.848.994 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Android viert tiende verjaardag

Nieuws Android viert tiende verjaardag
Door ,

Hiep, hiep, hoera! Vandaag is het precies tien jaar geleden dat Google Android lanceerde. Het besturingssysteem is inmiddels uitgegroeid tot het grootste en meest populaire OS ter wereld. Tijd om wat herinneringen op te halen.

Velen beschouwen de lancering van de iPhone 2G als het begin van de smartphonerevolutie. Het was een van de eerste mobiele telefoons dat geen fysiek toetsenbord had. In plaats daarvan moest je met een touchscreen werken. Inmiddels zijn de rollen volledig omgedraaid, maar voor die tijd -we hebben het dan over 2007- was het een enorme omslag.

Niet alleen het beeldscherm maakte de iPhone 2G zo bijzonder. Het was Apple’s eerste smartphone met iOS. Het was een ecosysteem waarvan de bediening volledig met een touchscreen werkte door te swipen, tikken en te pinchen. Een stylus was overbodig. Samen met het besturingssysteem introduceerde Apple de App Store, één centrale plek waar gebruikers applicaties konden downloaden. Deze combinatie maakte de eerste iPhone uniek. Daarna maakte Apple het besturingssysteem compatibel met de iPod en later de iPad.

Android

Het is niet zo dat Google Apple klakkeloos volgde. Enkele jaren voordat Apple iOS introduceerde was de zoekmachinegigant al bezig om een eigen besturingssysteem te ontwikkelen. In juli 2005 lijfde het daarvoor Android Inc. in, het bedrijf van Andy Rubin, de man die ook wel als de geestelijk vader van Android wordt gezien. Destijds legde Google hiervoor een bedrag van 50 miljoen dollar op tafel. Een koopje, zo zullen analisten met ons eens zijn als je kijkt wat het besturingssysteem door de jaren heen heeft opgeleverd voor Google.

De eerste smartphone met Android was de HTC G1, ook wel de HTC Dream genoemd. Het toestel had door zijn kin en uitklapbare scherm een bijzondere vormgeving. Een virtueel toetsenbord had het niet. In plaats daarvan moest je het scherm opzij schuiven om het toetsenbord, dat zich onder het beeldscherm verschool, te gebruiken. Ook had hij een trackball om door te verschillende menu’s mee te navigeren. Een ingebouwde videospeler ontbrak destijds ook. Met de komst van Android 1.5 Cupcake veranderde dat.

Google Play Store

In augustus 2008 introduceerde Google de tegenhanger van de App Store: Android Market. Aanvankelijk kon je hier alleen spelletjes en andere applicaties downloaden. Naarmate de tijd verstreek bood Google ook muziek, ebooks en digitale films aan. Aanvankelijk had ieder medium zijn eigen kanaal. In maart 2012 voegde Google ze samen tot de plek die we vandaag de dag kennen: de Google Play Store.

Camera’s

Misschien is het moeilijk te geloven, maar wist je dat Rubin Android aanvankelijk ontwikkelde voor digitale camera’s? Door de overname door Google in 2005 veranderden de plannen, zo vertelt hij in een interview met PC World. Dat had alles te maken met de verwachte vraag naar smartphones en de dalende verkoopcijfers van digitale camera’s. In 2008 maakte het besturingssysteem zijn opwachting in smartphones (HTC G1), in 2011 verscheen er een variant voor tablets (Android 3.0 Honeycomb). Inmiddels vinden we Android ook op televisies, in auto’s en op smartwatches.

Open source

Android is uitgegroeid tot het grootste en meest gebruikte besturingssysteem ter wereld. Volgens onderzoeksbureau Statista draait 88 procent van alle mobiele apparaten wereldwijd op Android. Op grote afstand volgt Apple, met een aandeel van 11,9 procent. Het resterende deel is voor alternatieve besturingssystemen zoals Symbian, Windows Phone, Windows Mobile en BlackBerry OS.

De kracht van Android schuilt hem in het feit dat het besturingssysteem open source is. De broncode is te vinden in het Android Open Source Project (AOSP) en is gelicenseerd onder de Apache License. Dat houdt in dat iedereen de broncode mag gebruiken, aanpassen, herschrijven en distribueren zonder hiervoor royalties te betalen. Er zijn dan ook vele varianten of custom ROMS in omloop van het besturingssysteem.

Android Nougat

Fragmentatie

Het is geweldig dat Google ontwikkelaars deze kans biedt. Smartphonefabrikanten maken hier gretig gebruik van door een eigen schil over het besturingssysteem heen te leggen. Zo heeft Samsung bijvoorbeeld Samsung Experience, Huawei EMUI en Asus ZenUI. Kortom, voor ieder wat wils.

Eén keer per jaar rolt Google een nieuwe versie uit van haar besturingssysteem. Fabrikanten zijn zelf verantwoordelijk dat deze naar hun toestellen wordt uitgerold. En dat levert in praktijk de nodige problemen op. Bedrijven als Samsung besteden hun tijd, geld en energie liever in het ontwikkelen en verkopen van nieuwe smartphones. Tegelijkertijd, willen ze hun klanten tevreden houden, hebben ze een zorgplicht. Het uitrollen van een nieuwe Android-versie is een lang, tijdrovend en complex proces dat we je hier zullen besparen. Wat je moet weten is dat smartphonemakers goed nadenken welke toestellen ze wel en geen update geven.

Dat klinkt logisch, maar kent wel een belangrijke keerzijde: fragmentatie. Als we een kijkje nemen naar de meest recente cijfers van het Android Developer Dashboard, dan komen we Android 9.0 Pie (de nieuwste Android-versie) niet eens tegen in de statistieken. En dat terwijl deze versie inmiddels al ruim een maand oud is. Het één jaar oude Android Oreo (8.0 en 8.1) is pas op 14,6 procent van alle Android-telefoons en –tablets te vinden. Het twee jaar oude Android Nougat (7.0 en 7.1) is met een aandeel van 30,8 procent de grootste. Eigenlijk best wel schandalig. In dat opzicht heeft Apple haar zaakjes een stuk beter voor elkaar.

Weet jij nog wat jouw eerste Android-telefoon was? Of heb je goede herinneringen aan een specifiek toestel? Laat het ons weten door een reactie achter te laten.

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden