Vergelijk 3.064.782 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Daarom heb je niets aan dual-sim op de nieuwe iPhones

Nieuws Daarom heb je niets aan dual-sim op de nieuwe iPhones
Door ,

Woensdag introduceerde Apple haar eerste telefoons met dual-sim. ‘Geweldig, nou hoef ik nog maar één iPhone te kopen in plaats van twee’, denk je nu misschien. Maar zo eenvoudig is het helaas niet, althans niet hier in Nederland. In dit artikel leggen wij uit waarom.

Al jaren vragen iPhone-gebruikers aan Apple om een dual-simfunctionaliteit in te bouwen in haar telefoons. Dat is niet alleen goed voor moeder natuur -Apple hoeft minder kostbare mineralen te laten opgraven- maar ook voor onze portemonnee. Ruim tien jaar na de introductie van de eerste iPhone beantwoordt de Amerikaanse techfabrikant deze oproep. Woensdag maakten we kennis met de iPhone XS en iPhone XS Max, de eerste smartphones van Apple met ‘dual-sim dual stand-by’ (DSDS) zoals marketingtopman Philip Schiller het bij de presentatie noemde.

Sprong je een gat in de lucht toen je hoorde dat Apple ruimte biedt voor twee simkaarten? Aanvankelijk waren wij ook enthousiast, totdat we hoorden dat de tweede sim een e-sim is. Hieronder leggen we eerst kort uit wat een e-sim precies is, daarna waarom je ondanks dual-sim ondersteuning toch nog een tweede iPhone moet kopen als je op twee telefoonnummers bereikbaar wil zijn.

E-sim in een notendop

Het fysieke kaartje dat je in je smartphone schuift noemen we een simkaart. Sim is eigenlijk een acroniem voor Subscriber Identity Module, maar in de volksmond kennen we ze beter als de simkaart. Op deze kaart is alle relevante informatie opgeslagen die je in staat stelt om je smartphone te gebruiken, zoals het aantal belminuten en het aantal MB’s dat je iedere maand mag verbruiken. Dankzij de ingebouwde chip maakt de simkaart verbinding met het netwerk van je provider, maar ook met dat van andere aanbieders.

De techniek achter de simkaart bestaat al bijna 30 jaar en in die tijd is er maar weinig veranderd. Dat veranderde in 2016, toen de eerste embedded sim of e-sim werd geïntroduceerd. In plaats van een fysieke simkaart wordt de chip vastgemaakt aan het moederbord. Punniken met sim ejector tools en simkaarten behoort daarmee tot het verleden. Als je van provider wisselt of een ander abonnement afsluit, ontvang je niet langer een nieuwe simkaart. Dankzij e-sim communiceren telecomaanbieders voortaan op afstand met jouw toestel om dergelijke wijzingen door te geven. Dit wordt ook wel Remote Provisioning Capabilities genoemd.

simkaart

E-sim ondersteuning voorlopig nog niet in Nederland

E-sims bieden allerlei voordelen, zowel voor consumenten als providers. Toch gaat het waarschijnlijk nog wel een aantal jaar duren voordat Nederlandse telecombedrijven ondersteuning gaan bieden voor deze techniek. Dat heeft enerzijds met het beperkte aanbod te maken van smartphones en andere apparaten met e-sim -afgezien van de iPhone XS en iPhone XS zijn de Google Pixel 2 en Pixel 2 XL uitgerust met een e-sim- anderzijds van de investeringen die providers moeten doen.

Er is echter wel hoop. T-Mobile, Tele2 en Vodafone hebben aangegeven dat ze druk doende zijn om e-sim te ondersteunen. Een concrete datum durven ze weliswaar niet te noemen, maar het gegeven dat ze er mee bezig zijn betekent dat het een kwestie van tijd is voordat we ook hier in Nederland aan de slag kunnen met e-sim. KPN heeft nog altijd geen concrete plannen om e-sim ondersteuning te bieden in ons land.

Het is dus leuk dat Apple loopt te pronken met dual-sim dual stand-by -wat simpelweg betekent dat je bereikbaar bent op twee nummers, maar je telefoon slechts één antenne heeft en je dus niet op de ene simkaart te bereiken bent als je actief bezig bent met de ander- maar voorlopig heb je er weinig aan. Op dit moment een iPhone XS of iPhone XS Max aanschaffen vanwege de dual-sim optie is nutteloos en valt de investering niet te rechtvaardigen. Natuurlijk hebben ze genoeg andere goede eigenschappen die wel een belangrijk argument kunnen zijn om 1.000 euro en meer neer te leggen voor deze toestellen.

Wil je meer weten over e-sim? Lees dan het onderstaande artikel. Daarin leggen we uit hoe de simkaart zich door de jaren heen heeft ontwikkeld in Nederland, hoe e-sim precies werkt en wat de voor- en nadelen ervan zijn.

Alles wat je moet weten over de e-sim

Alles wat je moet weten over de e-sim

15 jan 2018 - Misschien heb je de term e-sim al eens voorbij horen komen. Het is de opvolger van de traditionele, fysieke simkaart die we nu kennen. Hoe werkt de e-sim? Wat zijn de voordelen ervan? En wanneer kunnen we deze techniek in ons land verwachten? Al deze onderwerpen komen aan bod in dit artikel.

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden