Hoewel de Huawei P20 voornamelijk in de schaduw staat van grote broer P20 Pro, zouden we de reguliere variant zeker niet meteen afschrijven als je op zoek bent naar een topper. Zo beschikt het toestel over vrijwel dezelfde specificaties als de P20 Pro. Het grote verschil zit 'm in de cameraprestaties, die bij de Pro natuurlijk beter zijn. Qua snelheid zit je bij de reguliere P20 met zijn Kirin 970-chipset meer dan goed. Waarom Huawei alsnog de drang voelt om te sjoemelen tijdens benchmark-tests snappen wij ook niet.
Huawei sjoemelt met smartphone prestaties
AnandTech ontdekte eerder deze week dat de Huawei P20 zo geprogrammeerd is om har prestaties te maximaliseren wanneer deze getest werd door 3DMark, een populaire applicatie speciaal voor het maken van benchmarks. Vandaag maakt het bedrijf achter 3DMark, UL, bekend via een statement waarin het bevestigt dat zowel de Huawei P20 als drie andere Huawei-smartphones sjoemelen tijdens de benchmark-tests. De smartphones in kwestie zijn: Huawei P20 Pro, Huawei Nova 3 én de geheel nieuwe Honor Play.
Huawei maakt op zijn beurt duidelijk in een reactie aan Android Authority dat de toestellen in kwestie gemaakt zijn om hun prestaties aan te passen op basis van de applicatie die op de voorgrond draait. UL verwerpt dit argument en stelt dat de toestellen hun prestaties wel zouden kunnen afstellen onder hoge werkdruk bijvoorbeeld, maar het is niet toegestaan om de prestaties specifiek te verbeteren voor benchmark-tests. Er is hier dan ook geen sprake van kunstmatige intelligentie, aangezien deze handelingen voorgeprogrammeerd zijn.
Op het moment dat UL een andere, interne versie van 3DMark test op de hierboven genoemde smartphones, blijkt dat de apparaten stuk voor stuk minder presteerden. Volgens UL omdat ze de naam van de benchmark niet herkenden. Als gevolg van deze ontdekking heeft 3DMark de toestellen van hun scorebord verwijderd en bij elk van de smartphones genoteerd dat de fabrikant niet de regels heeft nageleefd waar UL in haar benchmarks naar streeft.
Huawei niet de enige
Het is niet voor het eerst dat er gesjoemeld blijkt te zijn met de prestaties van smartphones. Zo berichtten we in 2013 al dat Samsung, HTC en LG haar toestellen zo had voorgeprogrammeerd dat deze tijdens benchmark-tests automatisch betere prestaties zouden leveren. Met name Samsung-toestellen hadden er toentertijd een handje van om hun prestaties wel heel rigoureus te verbeteren tijdens deze tests. Tegenwoordig lijkt dit valsspelen een stuk minder vaak voor te komen gelukkig.
(Via)