Vergelijk 1.991.571 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Android Oreo wint terrein, Android Nougat blijft de grootste

Nieuws Android Oreo wint terrein, Android Nougat blijft de grootste
Door ,

Google heeft de nieuwste distributiecijfers van haar besturingssysteem bekend gemaakt. Volgens de laatste peiling draait 14,6 procent van alle Android-smartphones en -tablets op Android Oreo. Het twee jaar oude Android Nougat is en blijft de populairste Android-versie. Android Pie is nog nergens in de statistieken te bekennen.

Het besturingssysteem van Google is behoorlijk gefragmenteerd, en dan drukken wij ons nog voorzichtig uit. Door de jaren heen heeft de zoekmachinegigant van alles geprobeerd om deze versplintering tegen te gaan (Project Treble Android One), maar tot op heden zonder noemenswaardig succes. Dat is duidelijk af te lezen aan de nieuwste distributiecijfers.

Android Oreo maakt kleine sprong

Iedere maand kijkt Google op welke Android-versie smartphones en tablets draaien die de Google Play Store bezoeken. Aan de hand daarvan maakt ze een taartverdeling en diagram en kunnen we nauwkeurig de ontwikkeling van het besturingssysteem volgen. Uit de laatste peiling blijkt dat het aandeel van Android Oreo (versie 8.0 en 8.1) licht is gestegen. In juli draaide 12,1 procent van alle Android-apparaten op deze versie, in de laatste telronde is dat opgelopen tot 14,6 procent. Dat betekent dat ruwweg één op de zeven apparaten op Android Oreo draait.

Verreweg de populairste Android-versie is Android Nougat (7.0 en 7.1). Bijna een derde van alle toestellen (30,8 procent) draait op deze iteratie van Google’s besturingssysteem. Op enige afstand volgt Android 6.0 Marshmallow als populairste Android-versie. Android Gingerbread (2.3) en Ice Cream Sandwich (4.0) vormen de hekkensluiters met ieder een aandeel van 0,3 procent. Android-versies met een aandeel van 0,1 procent of minder worden niet in de statistieken vermeld.

Android Pie

Als je goed naar de cijfers kijkt, valt je waarschijnlijk één ding onmiddellijk op: Android Pie (Android 9.0) is nergens te bekennen. Het duurt vaak enkele maanden voordat de nieuwste Android-versie in de statistieken van Google is te vinden. Dit komt omdat de uitrol langzaam op gang komt. Vlak nadat Google een nieuwe Android-versie onthult, kunnen slechts een handjevol toestellen deze direct downloaden en installeren. Momenteel dat zijn dat de eerste en tweede generatie Pixel-telefoons en de Essential PH-1 van Andy Rubin, de geestelijk vader van Android.

Het aantal nieuwe smartphones dat out-of-the-box op Android Pie draait, is klein. Op de IFA-beurs zagen we afgelopen week één toestel voorbijkomen waar dat het geval is: de Sony Xperia XZ3. Naar verwachting worden de Huawei Mate 20 en Huawei Mate 20 Pro ook direct met Android Pie geleverd, maar deze worden pas half oktober gepresenteerd. De komende maanden kunnen de eerste toestellen een update naar de nieuwste Android-versie tegemoet zien, waaronder de HTC U12 Plus en Motorola Moto G6 Plus. In het onderstaande artikel hebben we alle toestellen opgesomd die nog voor het einde van het jaar of begin volgend jaar Android Pie kunnen verwachten.

Deze toestellen krijgen Android 9.0 Pie

Deze toestellen krijgen Android 9.0 Pie

13 aug 2018 - Android 9.0 Pie is een feit. De volgende vraag die wellicht in je opkomt is: krijgt mijn toestel deze Android-versie? In dit artikel hebben we alle toestellen op een rij gezet waarvan we (vrijwel) zeker weten dat ze de komende maanden een update tegemoet kunnen zien.

Bron

Sony Xperia XZ3 beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
Ben 24 mnd 200 1000 € 25,50 € 0,- Bekijken
Tele2 24 mnd 200 1000 € 27,00 € 0,- Bekijken
hollandsnieuwe 24 mnd 2000 2000 € 27,50 € 0,- Bekijken
T-Mobile 24 mnd 120 5000 € 33,00 € 0,- Bekijken
KPN 24 mnd 150 5000 € 38,50 € 0,- Bekijken
Alle Sony Xperia XZ3 aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden