Vergelijk 3.975.923 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Apple stopt met eigen affiliate programma voor apps

Nieuws Apple stopt met eigen affiliate programma voor apps
Door ,

Vandaag heeft Apple bekendgemaakt dat het geen vergoedingen meer uitbetaalt aan websites die linken naar apps in de App Store. Het affiliate programma blijft wel behouden voor muziek, films, boeken en tv-programma's. De app-categorie is volgens de techgigant echter sterk en bekend genoeg om op eigen benen te staan.

De iTunes App Store van Apple is een waar goudmijntje te noemen voor het bedrijf uit Cupertino. Wanneer je in het achterhoofd houdt dat het bedrijf 30 procent van vrijwel alle bestedingen in haar eigen app-winkel krijgt, weet je dat er genoeg geld mee wordt verdiend. Ondanks dat de consument de weg wel weet te vinden naar de App Store tegenwoordig, heeft Apple wel nog altijd een affiliate programma voor onder andere het linken naar applicaties.

Apple affiliate programma voor apps stopt

Per 1 oktober stopt het techbedrijf hier echter mee. Dit betekent dat bedrijven vanaf die datum geen commissie meer krijgen voor aankopen van iOS en macOS-apps en in-app aankopen via affiliate links. Apple neemt deze stap omdat het ervan overtuigd is dat er geen extra vergoeding meer uitbetaald hoeft te worden aan bedrijven voor sponsoring, aangezien er veel verschillende manieren zijn voor consumenten om apps te ontdekken. Ook draagt de lancering van de vernieuwde App Store hieraan bij.

app store

Dat Apple er in de nabije toekomst mee zou stoppen werd vorig jaar al deels duidelijk. Toen verlaagde het bedrijf immers al de commissie voor app- en in-app verkopen via affiliate links van 7 procent naar een magere 2,5 procent van de aankoopprijs. Het stoppen van het affiliate programma zorgt bij diverse websites voor flink wat paniek. Zo ook bij TouchArcade. De website die nieuwtjes schrijft over iOS-games meldt dat het voortbestaan van de site door deze maatregel in gevaar komt.

Volgens TouchArcade hoofdredacteur Eli Hodapp is het de laatste jaren steeds moeilijker geworden voor websites als TouchArcade om te overleven. Naast opdrogende inkomsten uit affiliate programma's is ook de trend van betaalde games naar free-to-play spellen nadelig, aangezien in-app-aankopen niet zo lucratief zijn. Met de uitfasering van het affiliate programma haalt Apple volgens Hodapp het laatste stukje inkomstenzekerheid weg. 

(Via)

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden