Vergelijk 2.473.620 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Zo vaak grijpen we dagelijks naar onze smartphone

Nieuws Zo vaak grijpen we dagelijks naar onze smartphone
Door ,

Staar jij het liefst de hele dag naar het beeldscherm van je smartphone? Of heb je er enkel een om bereikbaar te zijn en af en toe wat op te zoeken? Grote kans dat je tot de eerste categorie mensen behoort. Uit onderzoek van Strategy Analytics is gebleken dat we niet van onze smartphone zijn weg te slaan. Android-gebruikers grijpen gemiddeld 65,8 keer per dag naar hun toestel.

Het laatste nieuws lezen, reistijden van het openbaar vervoer opzoeken, online shoppen, internetbankieren, navigeren, gamen, video’s bekijken, muziek luisteren, fotograferen. Smartphones zijn uitgegroeid tot multimediale en multifunctionele apparaten op zakformaat. Het is dan ook niet vreemd dat we regelmatig naar onze mobiele telefoon grijpen. Heb jij wel eens geteld hoe vaak je dat op een dag doet?

Verslaving

AppOptix, een subdivisie van Strategy Analytics, heeft ons smartphonegebruik in kaart gebracht. We hadden misschien beter ‘smartphoneverslaving’ kunnen zeggen. Het Amerikaanse onderzoeksbureau heeft het zogeheten turn-on rate in kaart gebracht: het aantal keer dat we onze smartphone ontgrendelen. En wat blijkt? We zijn helemaal verknocht aan onze telefoon. Gemiddeld pakken we 65,8 keer per dag onze smartphone. Volgens de onderzoekers staren we gemiddeld 4 uur per dag naar het beeldscherm van onze telefoon.

Natuurlijk zijn er piek- en dalmomenten. Tussen 14:00 en 17:00 pakken we gemiddeld 14 keer onze smartphone. Ook ’s avonds tussen 19:00 en 22:00 zijn we niet weg te slaan van onze telefoon. Dat wordt hij volgens de onderzoekers gemiddeld 12,5 keer ontgrendeld. Wat ons opvalt aan de onderstaande grafiek is hoe vaak smartphonegebruikers naar hun telefoon grijpen tussen middernacht en 6:00 ’s ochtends. Tussen 6:00 en 8:00 ligt het gebruik het laagst.

smartphonegebruik

Niet alleen het tijdstip, maar ook de leeftijd geeft een aanwijzing hoe vaak we onze smartphone gebruiken. Jongeren tussen de 18 en 25 zijn het actiefst op hun telefoon. Per dag ontgrendelen zij gemiddeld 74,7 keer hun toestel. In de leeftijdscategorie van 26 tot 35 jaar is dat gemiddeld 69,7 keer. 46-plussers grijpen het minst naar hun smartphone, gemiddeld 47,3 keer. De laatste groep staart overigens per sessie wel een stuk langer naar het scherm: 11,4 minuten. De jongste gebruikers uit het onderzoek doen dit slechts 7,2 minuten. Al met al spenderen zij ongeveer een half uur meer tijd met hun toestel dan de oudste deelnemers aan het onderzoek (254 minuten versus 225 minuten).

AppOptix heeft alleen het smartphonegebruik van Android-gebruikers in kaart gebracht. Of iPhone-bezitters net zo verslaafd zijn aan hun toestel, durven we dan ook niet glashard te beweren. Van de andere kant: zijn iPhone-gebruikers niet net zo nieuwsgierig als eigenaren van een Android-telefoon?

Zo gaat Android P verslaving tegen

Google is zich bewust dat we gemiddeld steeds vaker onze smartphone raadplegen. Afgelopen mei vertelde Sameer Samat, vicepresident van Android en Google Play, dat Android P een feature krijgt die ons confronteert met ons smartphonegebruik. Samat vertelde dat het besturingssysteem een dashboard krijgt dat ons precies vertelt hoe vaak we onze telefoon ontgrendelen, welke apps we gebruiken, hoeveel tijd we daarmee kwijt zijn en hoe vaak we nieuwe berichten hebben ontvangen. Met het dashboard kun je limieten instellen voor apps zodat je hem minder vaak gebruikt.

Tevens heeft Google een zogeheten ‘shush’ mode ingebouwd. Als je je toestel met het scherm omlaag legt, schiet hij automatisch in de niet storen modus. Met de ‘Wind down’ modus heb je na een bepaald tijdstip geen kleuren meer, maar een grijsschaal. Hierdoor moet het minder aantrekkelijk worden voor smartphonegebruikers om naar het scherm te staren.

Via

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden