Vergelijk 3.222.443 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Eén op de acht smartphones draait op Android Oreo

Nieuws Eén op de acht smartphones draait op Android Oreo
Door ,

Het Android Developer Dashboard heeft de nieuwste distributiecijfers van Google’s besturingssysteem bekendgemaakt. Uit de laatste berekeningen draait ongeveer één op de acht Android-telefoons en –tablets op Android 8.0 of 8.1 Oreo. Dat is bijna drie keer zo veel als enkele maanden geleden.

Android is verreweg het grootste en populairste besturingssysteem ter wereld. De schattingen lopen uiteen, maar volgens de meeste onderzoeksbureau draait ruim driekwart van alle mobiele apparaten ter wereld op Android. iOS, na Android het OS ter wereld, blijft daar mijlenver achter. De dominantie van Google’s besturingssysteem is echter niet zonder risico’s. Afgelopen week legde Eurocommissaris van Mededinging Margrethe Vestager de zoekmachinegigant een recordboete op van 4,34 miljard euro wegens concurrentievervalsing. Het duurt waarschijnlijk nog jaren voordat de EU daar één cent van ziet: Google heeft namelijk aangekondigd de boete in hoger beroep aan te vechten.

Distributiecijfers

Schuldig of niet, dat is aan de rechterlijke macht om dat te bepalen. Tot die tijd is het business as usual. Daar horen niet alleen software- en beveiligingsupdates bij, maar ook distributiecijfers. Lange tijd werden deze iedere maand met het grote publiek gedeeld. De laatste echter verschijnen deze cijfers om de paar maanden. Voordeel daarvan is dat je duidelijk ziet dat Google grote sprongen voorwaarts maakt.

In april meldde het Android Developer Dashboard dat Android Oreo op 4,6 procent van alle Android-apparaten geïnstalleerd was. Inmiddels zijn we ruim drie maanden verder en heeft het team de nieuwste verdelingscijfers bekendgemaakt. Daaruit blijkt dat het marktaandeel van de nieuwste versie van Google’s besturingssysteem flink is toegenomen. Volgens de laatste telling heeft bijna één op de acht Android-smartphones en –tablets (12,1 procent) de nieuwste Android-versie.

In de statistieken maken de medewerkers onderscheid tussen Android 8.0 en Android 8.1. Het gros daarvan -10,1 procent om precies te zijn- draait op versie 8.0. Slechts 2 procent van alle Android-apparaten is uitgerust met versie 8.1. Dat is ook niet zo vreemd. Naast de Nexus- en Pixel-telefoons van Google en de Nokia-telefoons van HMD Global zijn er maar weinig toestellen die een update naar Android 8.1 Oreo hebben ontvangen. Op de nieuwste vlaggenschepen wordt vooraf vaak wel de nieuwste Android-versie geïnstalleerd.

Android P

De distributiecijfers geven aan dat het niet al te best is gesteld met Google’s voornemen om meer smartphones op de nieuwste Android-versie te laten draaien. Met Project Treble -waarbij een onderscheid wordt gemaakt tussen het Android framework en het hardwarespecifieke gedeelte- heeft de zoekmachinegigant getracht het voor fabrikanten eenvoudiger te maken om updates uit te rollen, maar tot nu toe werpt het niet zijn vruchten af. Wel boekt Google bescheiden succes met het Android One programma. Daarbij zorgt Google ervoor dat er iedere maand security updates en zo snel mogelijk na lancering de nieuwste Android-versie wordt uitgerold.

Wat is Android One? Alles wat je moet weten op een rij

Wat is Android One? Alles wat je moet weten op een rij

11 feb 2018 - De eerste Android One-smartphones in Nederland zijn een feit. Maar wat is nou Android One? Wat is het verschil met de gewone Android-versie van Google? En wat kunnen we in de toekomst verwachten van Android One? Al deze vragen en meer beantwoorden we in dit artikel.

We staan aan de vooravond van een nieuwe Android-versie. Volgende maand lanceert Google de nieuwste versie van haar besturingssysteem. Deze kennen we op dit moment enkel als Android P. Waar de letter –P voor staat kunnen we niet zeggen, maar er zijn op internet al vele suggesties geopperd. Denk bijvoorbeeld aan Pistachio, maar ook bijvoorbeeld Pancake, Popsicle, Pecan Pie, Pineapple en Praline. Nog even en we hebben het antwoord op deze prangende vraag.

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden