Vergelijk 3.394.208 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Vestager legt Google recordboete van 4,3 miljard euro op

Nieuws Vestager legt Google recordboete van 4,3 miljard euro op
Door ,

Margrethe Vestager heeft zoals verwacht Google een boete opgelegd. De Deense Eurocommissaris voor Mededinging meent dat de zoekmachinegigant zich schuldig maakt aan machtsmisbruik door smartphonefabrikanten allerlei verplichtingen op te leggen als zij Android op hun toestellen willen installeren. Daarom moet het internetbedrijf een boete van 4,34 miljard euro betalen.

Dat laat de Eurocommissaris weten via een persbericht.

Afgelopen week vertelden anonieme bronnen dat Vestager Google een forse sanctie wilde opleggen. De zoekmachinegigant zou er alles aan doen om haar machtspositie nog verder te vergroten. Google is zoals je wellicht weet de maker van Android, het populairste besturingssysteem ter wereld. Het ecosysteem is open source, wat inhoudt dat iedereen de broncode mag gebruiken en aanpassen om te gebruiken.

Smartphoneproducenten die het besturingssysteem van Google willen gebruiken, moeten echter aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo eist Google dat ze bijvoorbeeld een aantal apps van het bedrijf op hun telefoons installeren en dat Google ingesteld wordt als de standaardzoekmachine. Doen ze dit niet, dan krijgen ze geen toegang tot de Google Play Store. Zonder de mogelijkheid om op een veilige en verantwoorde manier apps te installeren op een smartphone, heb je natuurlijk weinig aan een Android-telefoon.

Machtsmisbruik

Naast dat fabrikanten verplicht zijn Chrome en Google Search te installeren, betaalt het Amerikaanse internetbedrijf volgens de Eurocommissaris smartphonemakers en providers om exclusief Google Search te installeren. Verder mogen fabrikanten geen Android-telefoons met aangepast besturingssysteem of Android Forks verkopen als deze niet vooraf is goedgekeurd door Google.

Door deze voorwaarden te dicteren, zet de zoekmachinereus smartphonefabrikanten op een oneerlijke manier onder druk, zo schrijft Vestager. Niet alleen commerciële bedrijven, maar ook consumenten zijn de dupe van deze praktijken, zo meent de Eurocommissaris. Op deze manier weerhoudt Google hen ervan dat er nieuwe alternatieven verschijnen voor Android. Andere webbrowsers en zoekmachineapplicaties maken zo geen kans om zich te positioneren.

Google

Hoger beroep

Om deze drie redenen maakt Google zich schuldig aan machtsmisbruik en smoort het bedrijf innovatie in de kiem. Daarom legt de Eurocommissaris een boete van 4,34 miljard euro op. Vestager eist dat Google binnen 90 dagen een einde maakt aan haar huidige beleid. Doet ze dit niet, dan riskeert moederbedrijf Alphabet dat ze een boete krijgt die kan oplopen tot 5 procent van de wereldwijde omzet.

Het boetebedrag van 4,34 miljard euro is een aanzienlijk hoger in vergelijking met afgelopen jaar. Toen kreeg Google een boete van bijna 2,5 miljard euro omdat het haar eigen zoekresultaten van Google Shopping hoger en prominenter in beeld plaatste dan dat van concurrenten. Tegen deze uitspraak is Google in hoger beroep gegaan, de zaak loopt nog steeds. De onderstaande tweet liegt er niet om: Google tekent wederom bezwaar aan. En voor je er erg in hebt zijn we jaren verder zijn voordat er een definitieve uitspraak ligt.

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden