Vergelijk 2.848.994 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Panay: ‘Voorlopig geen opvouwbare Surface-telefoon’

Nieuws Panay: ‘Voorlopig geen opvouwbare Surface-telefoon’
Door ,

Jammer, maar helaas. Microsoft heeft geen plannen om op korte termijn een opvouwbare telefoon op de markt te brengen. De geruchtmakende Andromeda-telefoon laat voorlopig nog wel even op zich wachten. Wanneer we hem wel precies kunnen verwachten, blijft een mysterie.

Dat zegt Panos Panay, het hoofd van Microsofts Surface-afdeling, in een podcast met Wired.

De laatste twee jaar zijn er geregeld verhalen opgedoken over een Surface-telefoon. Zo zagen we onder meer diverse patenten voorbijkomen waarin een opvouwbaar apparaat werd beschreven, maar ook conceptfoto’s en verhalen van ingewijden. De laatste berichten omtrent dit onderwerp suggereren dat het toestel intern bekendstaat als Andromeda en dat het zijn eigen besturingssysteem krijgt: AndromedaOS.

Na de bekendmaking van het nieuws volgde het ene verhaal het andere op. Zo schreef Microsoft-kenner en -volger Mary Jo Foley van ZDNET dat het project voorlopig in de ijskast is gezet en dat het onduidelijk is of en wanneer de opvouwbare Surface-telefoon daadwerkelijk gepresenteerd wordt. Brad Sams van de Microsoft-blog van Paul Thorrott meldde dat het apparaat terug is gestuurd naar de tekentafel en dat hij daarom niet dit jaar al wordt gelanceerd. Volgens zijn contacten kunnen hem op z’n vroegst in de loop van 2019 verwachten.

Communicatie

Als er één man is die er alles van weet, dan is het Panos Panay. Sinds jaar en dag is hij het hoofd van de Surface-afdeling van Microsoft. Onder zijn leiding zijn er de afgelopen diverse Surface-tablets op de markt gebracht. Zijn meest recente productlancering is de Surface Go, een betaalbare Windows-tablet die bij zo’n 400 euro begint. Voor Wired was dat aanleiding om af te reizen naar het hoofdkwartier van Samsung en de Surface-man een aantal vragen te stellen.

In het interview staat Panay uitgebreid stil bij de Surface Go-tablet. Natuurlijk kan de verslaggever het niet nalaten om bij de topman te informeren naar de Surface Phone en Andromeda. Natuurlijk geeft Panay geen eenduidig antwoord op de vraag hoe het ermee staat, maar houdt hij een slag om de arm. Op de vraag hoe welke richting Microsoft inslaat met de Surface Phone, antwoordt hij: “Nou, een Surface Phone past niet in dat straatje.”

Microsoft Andromeda Surface smartphone

Betekent dit dat de opvouwbare Surface Phone niets meer dan een fabeltje is? Dat nou ook weer niet direct. Panay erkent dat Microsoft aan een apparaat werkt met een nieuwe form factor dat in het teken staat van communicatie. De manier waarop mensen met elkaar communiceren, evolueert volgens de topman. Daarmee lijkt hij te erkennen dat het Andromeda project allesbehalve dood is. Een opvouwbaar Surface-product behoort tot de mogelijkheden, maar of je er mee kunt bellen is een raadsel op dit moment. Volgens Panay is dat geen probleem: volgens hem heeft Microsoft helemaal niet zo’n apparaat nodig.

De laatste smartphone die Microsoft uitbracht, is de Lumia 650. Dit toestel is al weer ruim twee jaar oud. Of het in Redmond gevestigde hard- en softwarebedrijf ooit nog een nieuwe smartphone uitbrengt, is moeilijk te zeggen. Wat als een paal boven water staat is dat de overname van de smartphonedivisie van Nokia door Microsoft in 2013 niet het succes bracht waar het op gehoopt had. Daarom stootte Microsoft in 2015 deze divisie af. Satya Nadella, de topman die twee maanden na de overname aantrad, liet al direct blijken dat hij meer zag in de ontwikkeling van clouddiensten (zijn welbekende cloud first, mobile first strategie).

Via

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden