Vergelijk 3.580.627 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

LG daagt Wiko voor de rechter wegens patentinbreuk

Nieuws LG daagt Wiko voor de rechter wegens patentinbreuk
Door ,

LG en Wiko zijn in een juridische strijd verwikkeld. De Koreaanse smartphonemaker sleept zijn Frans-Chinese tegenhanger voor de rechter wegens patentinbreuk. LG meent dat Wiko gebruikmaakt van 4G-patenten zonder hiervoor licentiekosten te betalen.

De zaak is ingediend in de Duitse stad Mannheim. Waarom uitgerekend deze stad? Daar is een eenvoudige verklaring: deze rechtbank staat bekend om haar uitspraken die veelal in het voordeel uitpakken voor de patenthouder. Als je dus een juridisch appeltje te schillen hebt, doe je er natuurlijk alles aan om dit conflict te winnen.

Patentinbreuk

Het draait in deze zaak om het schenden van patenten op het gebied van 4G/LTE. Alle moderne smartphones die fabrikanten tegenwoordig op de markt brengen, kunnen verbinding maken met 4G-netwerken. Met welke precies is afhankelijk van de frequenties die het modem ondersteunt. Hier in Nederland is 4G beschikbaar gesteld door de overheid op de frequentiebanden 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz en 2600 MHz. Hoe lager deze frequentie, des te beter het bereik is binnen gebouwen. Echter, de dekking is wel een stuk minder groot in vergelijking met de hogere frequentiebanden. Alles wat je moet weten over 4G vind je in het onderstaande artikel.

Wat is 4G?

Wat is 4G?

3 sep 2016 - 4G is het toverwoord van de 21e eeuw. Overal waar je gaat en staat zie je mensen mobiel internetten via het 4G-netwerk. Maar wat is nou precies 4G? Waar komt het vandaan? Wat zijn de voordelen van 4G? En wat gaat de toekomst brengen? GSMinfo heeft het antwoord op deze prangende vragen.

Zoals je zult begrijpen is 4G een zeer essentiële techniek voor smartphones: zonder 4G-ondersteuning heb je vrij weinig aan een mobiele telefoon. Dergelijke patenten vallen onder de zogeheten FRAND-voorwaarden, dat staat voor Fair, Reasonable and Non-Discriminatory. Het betekent simpel gezegd dat bedrijven die dergelijke patenten in hun portfolio hebben deze moeten aanbieden tegen eerlijke, concurrerende en redelijke tarieven aan te bieden aan andere partijen, zonder daarbij onderscheid te maken tussen de ene en de andere partij. Oftewel, Huawei mag niet meer betalen dan Samsung om gebruik te mogen maken van een bepaald patent.

Rechter

De prijs die een bedrijf betaalt om de technieken die in een patent worden beschreven te mogen gebruiken in hun producten, worden ook wel licentiekosten genoemd. Een partij die niet betaalt om hier gebruik van te mogen maken, maakt zich schuldig aan patentinbreuk. De patenthouder dringt dan aan dat de gebruiker licentiekosten schuldig is. Wat volgt is een gesprek tussen beide partijen om tot een overeenkomst te komen. Een rechter hoeft er in principe niet aan te pas te komen.

LG waarschuwde Wiko al in 2015 dat het zonder toestemming 4G-patenten gebruikt uit het portfolio van het bedrijf. Tot op heden had de Frans-Chinese telefoonmaker niet gereageerd op deze beschuldiging. LG zag dan ook geen andere oplossing dan om de zaak onder de aandacht van de rechter te brengen. Om dezelfde reden klaagde LG afgelopen jaar ook al de Amerikaanse smartphoneproducent Blue aan. Wanneer deze zaak dient is onbekend. We weten evenmin wat de eis van LG is als Wiko niet alsnog licentiekosten betaalt.

LG kennen we allemaal van premium vlaggenschepen  als de LG G6, LG V30 en LG G7 ThinQ. Wiko is daarentegen wat minder bekend. Het bedrijf is voornamelijk actief in het middensegment en heeft toestellen in haar collectie als de Wiko View en Wiko View2 Pro. Volgens berekeningen van Strategy Analytics verkocht Wiko het afgelopen jaar zo’n 10 miljoen smartphones, voornamelijk in Europese landen als Frankrijk en Portugal.

Via

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden