Vergelijk 3.251.604 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

'Google hangt miljardenboete boven het hoofd'

Nieuws 'Google hangt miljardenboete boven het hoofd'
Door ,

Google geeft smartphonefabrikanten te weinig vrijheid. De zoekmachinegigant eist namelijk dat ze de Google Play Store en groot aantal apps die door Google zelf zijn ontwikkeld op hun toestellen installeren als zij Android als besturingssysteem willen gebruiken. Oneerlijke concurrentie die niet door de beugel kan, zo meent de EU. Google moet haar beleid aanpassen, anders riskeert het bedrijf een miljardenboete.

Dat schrijft de Washington Post op basis van anonieme bronnen. Volgens de Amerikaanse krant staat Margrethe Vestager, de Deense Eurocommissaris voor Mededinging, op het punt om dit hardop te zeggen en Google met een megaboete te dreigen. 

Eisen

In beginsel is Android een opensourceproject dat in het leven is geroepen door Google. Iedere ontwikkelaar mag de broncode van Android gebruiken om daar zijn eigen custom ROM mee te maken, zeg maar een aangepaste versie van Android met zijn eigen features. Deze code is te vinden in het Android Open Source Project (AOSP) en je hoeft er niets voor te betalen om deze te mogen inzien of aanpassen.

De praktijk is uiteraard een stuk weerbarstiger. In werkelijkheid heeft Google een flinke vinger in de pap. Smartphone- en tabletfabrikanten die Android op hun apparaten willen installeren, zijn verplicht om de Google Play Store toe te voegen. Hetzelfde geldt voor een groot aantal apps van het internetbedrijf, waaronder Chrome, Gmail en Maps. Om die reden vind je zo’n beetje alle apps van Google op Android-telefoons en is het marktaandeel van Android zo groot.

Oneerlijke concurrentie

Margrethe Vestager van Mededinging vindt dat Google op deze manier de concurrentie en innovatie in de kiem smoort, zo vertellen ingewijden aan de Washington Post. Volgens hen legt de Deense Eurocommissaris binnenkort een megaboete op aan Google wegens oneerlijke concurrentie. Als ze de zoekmachinegigant schuldig bevindt, heeft dat grote gevolgen voor Google en ons als consument.

Het zit namelijk zo. De grootste bron van inkomsten van Google zijn advertenties. Deze worden getoond zodra je de zoekmachine van het bedrijf gebruikt en de zoekresultaten in beeld verschijnen. Het bedrijf heeft er dus belang bij dat zoveel mogelijk mensen Google gebruiken. Smartphonemakers die Android als besturingssysteem willen installeren op hun toestellen, wordt opgelegd om Chrome als standaardbrowser en Google als de default search engine in te stellen. Doen ze dit niet, dan krijgen ze geen toegang tot de Google Play Store en de vele tienduizenden populaire apps die de applicatiewinkel telt. Gebruikers kunnen dan geen games en andere apps downloaden, waardoor ze dus weinig aan hun smartphone hebben.

Miljardenboete

Bedrijven als Samsung en Huawei staan volgens de bronnen die de Washington Post aanhaalt voor een onmogelijke keuze en worden door de zoekmachinegigant gedwongen om voor Chrome en Google te kiezen. Eurocommissaris Vestager zou deze mening delen en Google op korte termijn een miljardenboete willen opleggen. Het precieze boetebedrag kunnen de bronnen niet noemen, maar wat vaststaat is dat het om vele miljarden euro’s gaat. De boete die de EU in dergelijke gevallen kan opleggen kan oplopen tot 10 procent van de totale bruto jaaromzet van moederbedrijf Alphabet. Deze bedroeg afgelopen jaar bijna 111 miljard dollar.

Het is niet de eerste keer dat Vestager een boete oplegt aan Google. Afgelopen jaar moest het bedrijf een bedrag van 2,4 miljard euro ophoesten omdat het de eigen zoekresultaten van Google Shopping hoger plaatste dan dat van concurrenten als Amazon en Bol.com.

Via

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden