Vergelijk 2.737.798 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Providers moeten minimale 5G-snelheden beloven

Nieuws Providers moeten minimale 5G-snelheden beloven
Door ,

Mona Keijzer, staatssecretaris van het ministerie van Economische Zaken, wil dat providers garant staan voor de datasnelheid die ze hun klanten biedt op hun 5G-netwerken. Deze snelheid wordt vermeld op de vergunning die ze krijgen. De precieze invulling hiervan moet nog worden onderzocht.

Dat schrijft de staatssecretaris in een brief aan de Tweede Kamer.

5G staat voor de vijfde generatie mobiel internet en is de opvolger van de in 2012 geïntroduceerde 4G-connectiviteit. Op dit moment wordt er volop geëxperimenteerd met 5G-technologie in Groningen. Zowel de overheid als het bedrijfsleven bedenken en ontwikkelen momenteel allerlei toepassingen waarbij 5G een hoofdrol speelt. Het ene project wil met behulp van drones informatie verzamelen en doorspelen aan boeren over de staat van hun gewassen. Bij een ander experiment wordt 5G aangewend om senioren op afstand te monitoren en bij te staan, zodat ze langer zelfstandig kunnen wonen. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden te noemen waarbij 5G wordt ingezet.

Minimumsnelheid

Uit ervaring weten we dat 4G tot wel tien keer sneller is dan zijn voorganger. 5G is op zijn beurt weer vele malen sneller dan 4G. Echter, minimale snelheden zijn nergens officieel vastgelegd. Dat is ook niet vreemd, want de internetsnelheid is afhankelijk van een groot aantal factoren zoals de smartphone die je gebruikt, de afstand tot de zendmast, de regio waar je je bevindt, de verbinding met het netwerk, of je stilstaat of in beweging bent, of je binnenshuis of buitenshuis bent en hoeveel mensen er op een bepaald moment gebruikmaken van 4G.

Dat moet anders als 5G een feit is in ons land. Mona Keijzer, staatssecretaris van Economische Zaken, wil dat providers dan minimale datasnelheden garanderen. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft de bewindspersoon dat het belangrijk is om randvoorwaarden te formuleren om “het gunstige ondernemings- en vestigingsklimaat in Nederland” te versterken en “maatschappelijke uitdagingen” effectiever aan te pakken. Door de komst van nieuwe informatietechnologieën worden we steeds afhankelijker van een goede connectiviteit. Daarom is het belangrijk dat providers haar klanten een minimum internetsnelheid kunnen garanderen. De komende maanden laat de staatssecretaris onderzoek verrichten naar de exacte hoogte. Deze wordt vervolgens vastgelegd in de Nota Mobiele Communicatie. Keijzer wil dat 98 procent van alle gemeentes 5G-dekking krijgen. Een uitzondering op deze regel vormen de gebieden die in het Natura2000 programma zijn vastgelegd.

De verplichting voor een minimale datasnelheid geldt alleen voor mobiele netwerken die op de nieuwe frequenties werken, waaronder de 700 MHz, 1400 MHz en 2100 MHz frequentie. In de toekomst wil de staatssecretaris ook de 3,5 GHz band aan dit rijtje toevoegen. Deze frequentie wordt momenteel gebruikt door de AIVD en MIVD voor afluisterpraktijken. Om providers gerust te stellen -zij moeten immers miljarden investeren in de uitrol van een landelijk dekkend 5G-netwerk- belooft de staatssecretaris dat zij bij de uitgifte van frequenties “in principe” een vergunning voor 20 jaar krijgen.

Via

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden