Vergelijk 3.222.443 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Helft Nederlanders stelt geen pincode in op smartphone

Nieuws Helft Nederlanders stelt geen pincode in op smartphone
Door ,

Nederlandse smartphonegebruikers nemen de beveiliging van hun toestel niet al te serieus. Slechts de helft van alle gebruikers neemt de moeite om een pincode in te stellen. Dat betekent dat iedereen die dat wil toegang heeft tot al je persoonlijke gegevens, bestanden en online accounts.

Dat is de belangrijkste conclusie uit een recente peiling van Kaspersky. Het Russische beveiligingsbedrijf hield een wereldwijde enquête waarbij het 8.500 smartphonegebruikers vroeg naar hoe zij hun smartphone hadden beveiligd. De respondenten zijn afkomstig uit 13 Europese landen (waaronder Nederland), Australië, Israël en de VS.

Het instellen van een pincode, wachtwoord, tekenpatroon, vingerafdruk, irisscan of gezichtsprofiel is kinderlijk eenvoudig. Als je voor het eerst een nieuwe smartphone opstart, krijg je direct de vraag voorgeschoteld of je je telefoon wilt beveiliging met een code of biometrische vorm van beveiliging. Het is een kwestie van de stappen op het scherm volgen en binnen een minuut is het geregeld. En het is ongelooflijk belangrijk dat je dit doet. Stel voor dat je je toestel verliest, dan heeft iedereen ongehinderd toegang tot de data op je smartphone. Dan hebben we het niet alleen over je privéfoto’s en -video’s, maar ook bijvoorbeeld je accounts om online te winkelen, sociale media en contactpersonen. Allemaal gevoelige informatie waarvan je niet wilt dat ze in de verkeerde handen vallen.

Onbeveiligd

Het instellen van een beveiligingswachtwoord of code is dus ontzettend belangrijk. Deze simpele realiteit nemen we desondanks toch niet al te serieus. Uit een peiling van Kaspersky blijkt namelijk dat slechts 48 procent van alle smartphonegebruikers wereldwijd de moeite neemt om een pincode of andere vorm van beveiliging in te stellen. In Nederland ligt dit aandeel met 50,3 procent net iets hoger dan het internationale gemiddelde.

Het is gelukkig niet alleen kommer en kwijl. Kaspersky concludeert eveneens dat één op de negen Nederlanders (11 procent) de moeite neemt om bestanden en mappen te beveiligen voor het geval dat iemand zonder jouw medeweten je telefoon raadpleegt. Fabrikanten als Samsung en BlackBerry hebben ieder hun eigen applicaties ontwikkeld, namelijk Secure Folder en DTEK by BlackBerry. In de Google Play Store en App Store kun je hier eventueel ook apps voor downloaden. Verder lezen we in het onderzoek van Kaspersky dat minder dan de helft van de Nederlanders (48 procent) regelmatig een back-up maakt van zijn of haar bestanden en dat slechts één op de vijf (21 procent) antidiefstalfuncties als Apparaatbeheer of Find My iPhone inschakelt.

Noorse gebruikers komen als beste uit de test van Kaspersky. 60 procent van de gebruikers heeft een pincode of andere vorm van beveiliging ingesteld op zijn of haar smartphone. In Israël doet slechts een kwart van de gebruikers dit. Harco Enting, General Manager bij Kaspersky Lab Benelux, benadrukt het belang van een goede beveiliging:

“We zijn allemaal erg gehecht aan onze mobieltjes omdat ze ons overal en altijd toegang geven tot essentiële informatie. Criminelen krijgen die apparaten maar al te graag in handen. Het wordt ze wel heel makkelijk gemaakt als er geen wachtwoorden op staan. Dat terwijl zowel het toestel als de data die erop staat in een paar eenvoudige stappen te beveiligen zijn. Met de inzet van een wachtwoord en beveiligingsoplossing met antidiefstalbeveiliging zijn alle waardevolle gegevens en apparatuur beschermd tegen verlies en diefstal.”

Heb jij een pincode, wachtwoord, vingerafdruk of gezichtsprofiel ingesteld op je smartphone?

Via

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden