Vergelijk 2.465.644 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Patentrechtszaak tussen Apple en Samsung na 7 jaar beëindigd

Nieuws Patentrechtszaak tussen Apple en Samsung na 7 jaar beëindigd
Door ,

Het is alweer 7 jaar geleden dat Apple haar rivaal Samsung ervan beschuldigde dat de originele Galaxy S te veel leek op de iPhone 3GS. Wat volgde waren jaren van slepende rechtszaken in diverse landen. De twee lijken elkaar nu echter elkaar de hand geschud te hebben.

De patentrechtszaak was heet nieuws in 2011, een tijd waarin Android net als iOS nog in haar kinderschoenen stond. Elke Android-fabrikant kwam met een grove eigen schil bovenop de originele versie van Android, omdat deze nog lang niet zo doorontwikkeld was als nu. Volgens Apple was de Samsung Galaxy S i9000 echter verre van uniek. De techfabrikant klaagde Samsung namelijk aan voor het schaamteloos kopiëren van de iPhone 3GS. In de daaropvolgende jaren breidde de rechtszaak zich uit en vond plaats in diverse andere landen, waaronder Nederland.

Apple en Samsung schikken

Hoewel we tegenwoordig niet beter lijken te weten dat smartphones af en toe op elkaar lijken, was dit in 2011 en eerder verre van normaal. Waar Apple met haar iPhone eindelijk iets van een standaard had neergezet, waren Android en haar vele gebruikers nog aan het zoeken naar de perfecte vorm. Volgens Apple had Samsung niet alleen qua fysiek uiterlijk afgekeken van de iPhone 3GS, maar ook de interface met rijtjes en kleurrijke iconen deden Apple ervan overtuigen dat de Zuid-Koreanen het gepatenteerde ontwerp van de iPhone hadden gebruikt.

Na 7 jaar lijkt er dan eindelijk een oplossing gevonden te zijn tussen de twee giganten. In 2014 zwakte de aanklacht al af, nadat beide partijen hadden besloten om alle patentrechtszaken buiten de Verenigde Staten te stoppen en zich enkel te richten op de originele. In een gezamenlijk document gericht aan de rechtbank laten Samsung en Apple weten dat ook die rechtszaak gestopt kan worden, aangezien ze zich buiten de rechtszaal om hebben gevonden in een schikking. Buiten dat beide bedrijven opdraaien voor hun eigen juridische kosten, is er nog weinig bekend over de details van de afspraak.

Dat de rechtszaak überhaupt zo lang stand heeft gehouden, is vrij opmerkelijk te noemen. Ondanks de aanklacht van Apple leverde Samsung namelijk diverse hardware-onderdelen voor de iPhone, waaronder het oled-paneel voor de iPhone X. Vooral de juridische afdeling van Apple zal blij zijn met het sluiten van deze zaak, aangezien het nu in een flinke strijd is verwikkeld met chipmaker Qualcomm. Apple zou namelijk de voorwaarden van Qualcomm's softwarelicentie hebben geschonden.

(Via)

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden