Vergelijk 4.228.033 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Pixel Launcher krijgt dark theme in Android P

Nieuws Pixel Launcher krijgt dark theme in Android P
Door ,

De huidige Pixel-telefoons hebben een verkapte vorm van een dark theme. Bij de release van Android P komt daar verandering in. Google werkt momenteel aan een volwaardige variant van het dark theme. Gebruikers krijgen met een volgende grote software-update meer controle over de vormgeving van hun interface.

Dat zegt een Google-ingenieur op het Google Issue Tracker, een soort van vraag-en-antwoord baken van de zoekmachinegigant, zo ontdekte Android Police.

Android-gebruikers vragen al jaren aan Google of het bedrijf een dark theme kan toevoegen aan het besturingssysteem. Nu is het zo dat het instellingenmenu een witte achtergrondkleur heeft. Op zich niets mis mee natuurlijk, maar sommigen hebben nu eenmaal liever een donkere kleur. Dat kijkt niet alleen prettiger -de witte kleur straalt intens veel licht uit, wat vermoeiend is voor je ogen- tegelijkertijd verbruikt je smartphone minder energie als de achtergrond zwart gekleurd is. Dat komt omdat er minder pixels verlicht hoeven te worden. Tot slot loop je minder risico dat je op termijn last krijgt van ingebrande pixels, omdat deze beeldpunten nu eenmaal niet verlicht worden. Een dark theme heeft dus allerlei voordelen.

Beperkt dark theme

Toen Google vorig jaar augustus Android 8.0 Oreo uitrolde, introduceerde de zoekmachinegigant een beperkte variant van het dark theme. Als je een achtergrondfoto met donkere kleuren instelt, dan veranderen de achtergrondkleuren van mappen en het instellingenmenu automatisch mee. Heb je liever een wallpaper met lichte kleuren, bijvoorbeeld een foto van je zoon of dochter die overdag is geschoten, dan behoudt de achtergrondkleur zijn witte gloed. Er is geen optie om tussen wit of zwart te schakelen, het besturingssysteem regelt dit automatisch voor je.

Het is een stap in de goede richting, maar niet precies wat gebruikers voor ogen hebben. Zij willen een donkere achtergrond kunnen activeren, ongeacht wat voor soort wallpaper zij ook als achtergrond kiezen. Via de Google Issue Tracker laat een medewerker weten dat hier verandering in komt. Daar lezen we dat het besturingssysteem bij “een volgende grote update” een icoontje krijgt in het instellingenmenu en bij de quick settings om het dark theme kunt in- en uit te schakelen. Deze is dan te vinden bij Instellingen > Weergave > Apparaat thema. Het lange wachten wordt dan eindelijk beloond.

De oplettende lezer heeft wellicht gezien dat de Google-medewerker “bij een volgende grote update” zegt, en niet “bij de volgende grote update”. Alsof Google een stok achter de deur houdt en de nieuwe feature mogelijk niet met de komst van Android P beschikbaar stelt, maar volgend jaar of later. Hij zegt immers niet “bij de komst van Android P”. Semantisch geneuzel of niet, we hebben echter goede hoop dat hij wel degelijk doelt op de volgende grote Android-update.

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden