Vergelijk 2.693.293 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Beslissing over frequentie 5G Noord-Nederland komt eind dit jaar

Nieuws Beslissing over frequentie 5G Noord-Nederland komt eind dit jaar
Door ,

De definitieve beslissing omtrent het gebruik van de 3.5GHz-band voor 5G gebruik in Noord-Nederland wordt aan het einde van het jaar gemaakt. Dit liet staatssecretaris Mona Keijzer, die over de beslissing gaat, weten aan de Tweede Kamer. Tot die tijd wordt er vanuit zowel de overheid als vanuit de providers en onafhankelijke onderzoeksbureaus hard gezocht naar de beste oplossing.

3,5 GHz is de meest ideale frequentie voor providers om 5G mee te bieden. Deze frequentie wordt echter momenteel door de geheime inlichtingendienst gebruikt voor het afluisteren van satellietverkeer. In het Friese Burum staat het betreffende satellietstation dat gebruikt wordt voor het afluisteren. Eerder dit jaar is er ook een besluit gekomen vanuit staatssecretaris Keijzer. Toen werd namelijk gemeld dat Noord-Nederland geen gebruik mocht maken van de frequentie. Door druk van onder andere providers komt er voor het einde van het jaar toch een nieuw besluit. Dit besluit wordt gemaakt op basis van de resultaten van diverse onderzoeken. Buurlanden als Duitsland en Groot-Brittannië gaan in de toekomst waarschijnlijk ook gebruik maken van deze frequentieband waardoor Nederland wel mee moet met de 5G-frequentie.

Nederland 5g

Alternatieven 

Boven de blauwe lijn mag 5G nu niet via de 3,5GHz-frequentie worden aangeboden. Daarom zoekt De Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO), dit jaar naar mogelijke alternatieven zodat 5G ook in Noord-Nederland te gebruiken is. Zo wordt er gekeken of het satellietstation in Burum verplaatst zou kunnen worden naar een locatie waardoor de signaalstoring verminderd zou worden. Ook wordt er gekeken naar de mogelijkheid om de frequentie te delen met de inlichtingendienst zonder storingen bij elkaar te veroorzaken.

Mona Keijzer komt zelf ook met een aantal alternatieven en heeft opdracht gegeven om te kijken of het station in Burum ook op een andere manier dezelfde kwaliteit inlichtingen uit elektronische signalen kan afluisteren en analyseren. Al met al zijn er dus verschillende veranderingen mogelijk vanuit beide kanten.

5G

5G is de volgende generatie mobiele netwerken. Momenteel gebruiken wij voornamelijk 4G op onze smartphones, op oudere toestellen wordt zelfs nog veel 3G gebruikt. Het verschil tussen deze generaties is vooral snelheid. 4G is al een stuk sneller dan 3G, maar met 5G kan je snelheden bereiken waar je momenteel alleen maar van kan dromen. Enkele testen laten zelfs downloadsnelheden van 10Gbit per seconde zien. Dit zou betekenen dat je een grote 4K film in een aantal secondes gedownload hebt. Daarbij zou 5G ook een stabielere en betrouwbaardere verbinding bieden dan het huidige 4G. 

5Groningen

In het 5G-Lab op het Zernikecomplex in Groningen zijn ze momenteel druk bezig met onderzoek naar 5G. Op de campus van het Zernikecomplex hebben ze al een werkend 5G-netwerk en in mei 2018 heeft het 5G-Lab 2 miljoen euro aan subsidie ontvangen voor onderzoek en verdere uitbreiding naar de rest van Groningen. Het project heet 5Groningen en is momenteel, voor zover bekend, het enige plattelandsgebied in de wereld waar geëxperimenteerd wordt met 5G.

Groningen krijgt 2 miljoen in subsidie voor uitbreiding 5G

Groningen krijgt 2 miljoen in subsidie voor uitbreiding 5G

15 mei 2018 - Het 5G-lab op het Zernikecomplex in Groningen heeft een subsidie van twee miljoen euro gekregen. Dit geld is in eerste instantie bedoeld voor de uitbreiding van 5G naar de rest van Noord-Groningen. Ook Duitsland en Groot-Brittannië zijn druk bezig met 5G. Volgens de plannen kunnen wij in 2020 allemaal genieten van 5G.

Welke oplossing het gaat worden is dus pas aan het einde van dit jaar duidelijk. De 3,5GHz-band zal samen met de 700MHz-frequentie de belangrijkste frequentie zijn op het gebied van 5G. De 700MHz-frequentie is momenteel wel beschikbaar en zal volgend jaar door de overheid worden geveild. Vanaf dat moment kunnen providers starten met 5G. Naar alle waarschijnlijkheid is 5G vanaf 2020 werkzaam in Nederland.

(via)

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden