Vergelijk 3.377.544 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Groningen krijgt 2 miljoen in subsidie voor uitbreiding 5G

Nieuws Groningen krijgt 2 miljoen in subsidie voor uitbreiding 5G
Door ,

Het 5G-lab op het Zernikecomplex in Groningen heeft een subsidie van twee miljoen euro gekregen. Dit geld is in eerste instantie bedoeld voor de uitbreiding van 5G naar de rest van Noord-Groningen. Ook Duitsland en Groot-Brittannië zijn druk bezig met 5G. Volgens de plannen kunnen wij in 2020 allemaal genieten van 5G.

In het 5G-Lab op het Zernikecomplex zijn ze momenteel bezig met de ontwikkeling van 5G. Dit complex, gevestigd in het noorden van Groningen, heeft hier zojuist een subsidie van 2 miljoen euro voor ontvangen. Ze hebben deze subsidie toegewezen gekregen vanuit het Rijk en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Dit geld is bedoeld om de testregio, die momenteel alleen op de campus van het Zernikcomplex is, uit te breiden.

Groningen heeft de afgelopen jaren een hoop te verduren gehad. Peter Rake van de Economic Board Groningen (EBG) zoekt mee naar een goede locatie voor de uitbreiding. In de meest ideale locatie zouden een haven, een akkerbouwgebied en een bedrijventerrein bij elkaar in de buurt te vinden zijn. Daarbij moeten er ook genoeg 4G-masten aanwezig zijn. Deze kunnen namelijk omgebouwd worden naar 5G-masten. Dit is een stuk goedkoper dan nieuwe masten te plaatsten. De EBG is een instantie die opgericht is om het aardbevingsgebied in Groningen een economische boost te geven.

5Groningen

Het 5G-project in Groningen heeft de toepasselijke naam '5Groningen' gekregen. Er zijn meerdere locaties in de wereld waar geëxperimenteerd wordt met 5G. Dit zijn vooral stedelijke gebieden. Voor zover bekend is Groningen het eerste plattelandsgebied waar 5G getest wordt. Tien initiatiefnemers van de 5G-proeven hebben begin januari het 5Groningen Convenant 2018-2020 ondertekend. Rijksuniversiteit Groningen, KPN, TNO, Agentschap Telecom, Vodafone, Ericsson, Huawei, SURF, EBG, en Hanzehogeschool Groningen werken samen aan de 5G-plannen voor snel mobiel internet. Het is de bedoeling dat 5G in 2020 bruikbaar is.

4G vs 5G

5G is de nieuwste generatie mobiele netwerken. De 'G' in '5G' staat ook voor 'Generation'. Het grootste verschil tussen deze twee is vooral de snelheid. 4G was al snel, maar 5G wordt nog veel sneller. 5G wordt ongeveer tien keer sneller dan 4G, dat betekent dat er met 5G bijvoorbeeld een grote 4K film in een aantal secondes gedownload kan worden. Veel mensen kunnen momenteel niet de maximale snelheid van 4G ontvangen omdat het signaal onderbroken kan worden door andere signalen of hoge gebouwen. Met 5G heb je zelfs wanneer je niet op vol vermogen kan draaien, nog steeds een retesnelle verbinding.

Wat is 4G?

Wat is 4G?

3 sep 2016 - 4G is het toverwoord van de 21e eeuw. Overal waar je gaat en staat zie je mensen mobiel internetten via het 4G-netwerk. Maar wat is nou precies 4G? Waar komt het vandaan? Wat zijn de voordelen van 4G? En wat gaat de toekomst brengen? GSMinfo heeft het antwoord op deze prangende vragen.

Frequentie

Dit klinkt allemaal geweldig natuurlijk, er is echter een addertje onder het gras. De frequentie die het meest ideaal is voor 5G, is momenteel in gebruik door de overheid. De geheime dienst gebruikt deze frequenties voor de satellieten van onder andere afluisteractiviteiten. De inlichtingendienst is afhankelijk van deze frequentie. Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken heeft besloten dat 5Groningen geen gebruik mag maken van deze frequentie. Het vergaren van informatie is volgens haar van belang voor nationale veiligheid.

Duitsland en Groot-Brittannië

In Duitsland en Groot-Brittannië zijn ze ook al druk bezig met onderzoek naar 5G. Onlangs zijn deze landen ook de samenwerking aangegaan om zo Europa mee te laten doen aan de 5G-race. De vraag die nu ontstaat is: gaan deze landen dezelfde frequentie gebruiken als de Nederlandse inlichtingendienst? En hoe gaat Nederland hier mee om als dit het geval blijkt te zijn?

(via)

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden