Vergelijk 3.067.587 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Smartphonemarkt onderuit in eerste kwartaal

Nieuws Smartphonemarkt onderuit in eerste kwartaal
Door ,

Het eerste kwartaal zit erop en dus komen de onderzoeksbureaus met verkoopcijfers, analyses en prognoses op de proppen. Ongeacht welke marktonderzoeker je als uitgangspunt neemt, ze laten allemaal hetzelfde beeld zien: consumenten houden de knip op de beurs. Samsung is de grote verliezer.

De rek is er wel uit. Dat is het beeld dat onderzoeksbureaus schetsen over de huidige situatie op de smartphonemarkt. Woensdag publiceerden Strategy Analytics, het IDC en Canalys cijfers over de stand van zaken. Omdat ze ieder hun eigen meetmethodes hanteren, wijken de verkoopcijfers enigszins af. Het beeld dat ze schetsen wordt er echter niet minder rooskleurig op.

Dip

Volgens Strategy Analytics daalde de telefoonverkoop in de eerste drie maanden van het jaar met 2,4 procent, van 353,8 miljoen naar 345,4 miljoen. De marktonderzoeker noemt drie oorzaken voor de lagere verkoopcijfers. In de eerste plaats doen consumenten langer met hun huidige toestel, waardoor ze minder vaak naar de winkel rennen om een nieuwe mobiele telefoon te kopen. Daarnaast geven providers minder korting waardoor potentiële kopers de volle pond moeten betalen voor een nieuw toestel. Tot slot hebben smartphoneproducenten te weinig nieuwe, innovatieve features laten zien waardoor consumenten geen noodzaak zaken om hun toestel te vervangen.

Samsung verkocht volgens haar medewerkers de meeste smartphones, namelijk 78,2 miljoen. Een jaar geleden waren dat er naar schatting nog 80,2 miljoen. Volgens schattingen zijn de Samsung Galaxy S9 en Samsung Galaxy S9 Plus minder populair gewild dan gedacht. Apple deed goede zaken en verkocht 52,2 miljoen iPhones. Hierdoor steeg het wereldwijde marktaandeel van de Amerikanen van 14,4 procent naar 15,1 procent. Dat is voor een belangrijk deel toe te schrijven aan het succes van de iPhone 8 en iPhone 8 Plus. Ook Huawei en Xiaomi deden in het afgelopen kwartaal goede zaken. Huawei verkocht 13,9 procent meer smartphones (39,3 miljoen). Bij Xiaomi verdubbelde de verkoopaantallen van 12,6 miljoen naar 28,3 miljoen.

IDC verkoopcijfers smartphonemarkt (mei 2018)

China

Het IDC schetst een vergelijkbaar beeld. Volgens de onderzoekers kromp de smartphonemarkt in de eerste drie maanden met 2,9 procent. Alles bij elkaar opgeteld gingen er wereldwijd in Q1 334,3 miljoen smartphones over de toonbank. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er nog 344,4 miljoen. Het IDC laat dezelfde trend zien als Strategy Analytics, waarbij Samsung het meeste inleverde.

Volgens de onderzoeksbureaus is de Chinese markt voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor de lagere verkoopcijfers. Canalys berekende dat de verkoop in China in het eerste kwartaal daalde tot 91 miljoen, omgerekend een daling van ruim 21 procent. De laatste keer dat we dergelijke verkoopcijfers tegenkwamen, was in 2013. Dit komt omdat acht van de tien verkopers hun verkoopaantallen het afgelopen kwartaal (meer dan) zagen halveren ten opzichte van een jaar eerder. Huawei verkocht 2 procent meer smartphones (21 miljoen). Uitzondering op de regel was Xiaomi. Daar steeg de verkoop met 37 procent tot 12 miljoen exemplaren. Daarmee stoot het Apple van de vierde plaats.

Canalys verkoopcijfers China (mei 2018)

Bron 1, bron 2, bron 3

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden