Vergelijk 3.483.361 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Geen updates meer voor Huawei P10 Lite en P8 Lite (2017)

Nieuws Geen updates meer voor Huawei P10 Lite en P8 Lite (2017)
Door ,

Loop je rond met een Huawei P10 Lite of Huawei P8 Lite (2018)? Dan vis je helaas achter het net. Huawei rolt namelijk geen software-updates meer uit voor deze toestellen. Dat is niet alleen vervelend voor jou als consument, maar ook opmerkelijk als zakelijk gebruiker. Weten hoe het zit? Lees dan snel verder.

Smartphoneproducenten en updates blijft een lastige combinatie. Fabrikanten als Samsung en Sony willen het liefst alle tijd die ze hebben steken in het ontwikkelen en verkopen van nieuwe toestellen. Daarentegen hebben ze ook een zorgplicht. De telefoons die ze verkopen onderhouden immers niet zichzelf. Het besturingssysteem en de skin die daar overheen is gegoten hebben ook TLC nodig (tender, loving, care). Daarom rollen ze gelukkig regelmatig software- en beveiligingsupdates uit om de grootste, potentieel gevaarlijke dreigingen buiten de deur te houden.

Geen Android 8.0 Oreo

Huawei komt vandaag met onaangename verrassing. De Chinese telefoonmaker bevestigt tegenover onze collega’s van Android Planet dat de Huawei P10 Lite en Huawei P8 Lite (2017) geen Android 8.0 Oreo zullen ontvangen. De techsite werd getipt door een aantal lezers en legde dit voor aan de klantenservice, die de berichten bevestigde. De reden waarom deze toestellen niet de nieuwste Android-versie ontvangen is simpel: daardoor presteren ze niet meer zo goed als voorheen en zouden ‘sommige functies’ het niet meer doen. We hebben nog wel een klein lichtpuntje: beide toestellen kunnen voorlopig nog wel rekenen op ‘regelmatige beveiligingsupdates’.

Het nieuws komt in onze ogen vrij onverwacht. Het is nog maar amper een jaar geleden dat Huawei de P10-reeks onthulde. En nu al houdt de fabrikant het uitrollen van updates voor gezien. Dat is niet wat je hoopt als je vorig jaar de P10 Lite hebt gekocht. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor de Huawei P8 Lite (2017), die begin 2017 uit de doeken werd gedaan.

Een andere reden waarom het nieuws bij ons inslaat als een bom, heeft te maken met het Android Enterprise Recommended Program. Dit is een lijst met door Google goedgekeurde toestellen die het meest geschikt zijn voor zakelijke professionals. De zoekmachinegigant heeft onder meer toelatingseisen voor de hardware geformuleerd, maar eist ook dat fabrikanten minimaal drie jaar lang binnen 90 dagen de nieuwste beveiligingspatches uitrollen. Eén van de toestellen die op deze lijst staat is de Huawei P10 Lite. Volgens de door Google geformuleerde voorwaarden zou dat dus niet mogen.

Het is mogelijk dat het om een vergissing gaat van de klantenservice. Android Planet heeft dan ook navraag gedaan bij Huawei Nederland om te informeren hoe de vork in de steel zit. Indien zij een reactie krijgen, zullen we dit artikel updaten.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden