Vergelijk 3.487.848 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Consumentenbond: ‘Fabrikanten traag met updaten’

Nieuws Consumentenbond: ‘Fabrikanten traag met updaten’
Door ,

Volgens de Consumentenbond maken smartphoneproducenten een potje van het updatebeleid. De belangenorganisatie zegt dat slechts één op de vijf Android-telefoons dit jaar een veiligheidsupdate heeft gekregen. Maar liefst één op de drie toestellen ontving zijn laatste update meer dan een half jaar geleden.

Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond onder 250 modellen. In de week van 19 tot en met 25 februari controleerden de medewerkers van de Bond al deze toestellen op beveiligingsupdates. Telefoons die op het Mobile World Congress (MWC) zijn aangekondigd, zijn niet meegenomen in het onderzoek. We hebben het dan over telefoons als de Sony Xperia XZ2, Samsung Galaxy S9 of Nokia 8 Sirocco.

Android en updates is een ongelukkige combinatie. Het is geen geheim dat Android enorm gefragmenteerd is. Uit de laatste peiling van het Android Developer Dashboard (februari 2018) blijkt dat slechts één op de honderd Android-apparaten (1,1 procent) op de nieuwste Android-versie draait: Android 8.0 of 8.1 Oreo. En dat is een kwalijke zaak. Om te beginnen is Android Oreo al meer dan een half jaar oud. Wie met een gedateerde versie rondloopt, loopt hierdoor allerlei nieuwe features mis. Daardoor krijgen ze niet de beste Android-ervaring die Google momenteel te bieden heeft.

Een andere belangrijke keerzijde van een verouderde Android-versie, is dat de veiligheidsupdates vaak ook achterlopen. Met de vele nieuwe dreigingen en potentieel gevaarlijke lekken in het besturingssysteem die iedere maand opduiken, loop je dus een risico. Een security update of patch verhelpt deze problemen door de bewuste gaten en exploits te dichten.

‘Veiligheidsupdates lopen achter’

Laten we beginnen met de Android-versie. Volgens de Consumentenbond draait slechts 10 procent van alle onderzochte modellen op Android 8.0 Oreo. Dat is weliswaar een stuk groter dan volgens berekeningen van het Android Developer Dashboard, maar het blijft een zeer bescheiden aandeel. De toestellen zijn voornamelijk afkomstig van Google, Nokia, Sony en General Mobile.

Op iets meer dan de helft van de telefoons (53 procent) is Android 6.0 Marshmallow geïnstalleerd. Deze Android-versie werd in september 2015 gelanceerd en is daarmee dus zo’n twee-en-een-half jaar oud. Wiko en Alcatel vormen wederom de achterhoede. Net als bij de vorige meting doen zij er weinig aan om hun toestellen te updaten.

Als we kijken naar veiligheidsupdates zien we dat bijna een kwart van de onderzochte toestellen (22 procent) dit jaar een security update heeft ontvangen. We hebben het dan over de patch van januari of februari 2018. Een derde van de telefoons (34 procent) heeft een beveiligingsniveau die dateert van augustus 2017 of ouder. Bij 15 procent van de telefoons wordt deze nergens vermeld. Vooral Lenovo, Acer, CAT en HTC maken zich hier schuldig aan.

Rechtszaak

“Updaten van smartphones is belangrijk, maar veel smartphones zijn niet up-to-date en daarom moeten de meeste fabrikanten méér doen. Voor consumenten is het ook niet duidelijk welke smartphones geüpdatet worden en voor hoe lang”, aldus de Consumentenbond. De belangenorganisatie voert al sinds 2015 campagne om fabrikanten er toe aan te sporen om meer transparantie te geven over hun updatebeleid. Om dit af te dwingen bij de marktleider, heeft de Bond een kort geding aangespannen tegen Samsung. Op maandag 26 maart vindt de zitting plaats in Den Haag.

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden