Vergelijk 2.989.869 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Telefoneren achter het stuur met houder toegestaan

Nieuws Telefoneren achter het stuur met houder toegestaan
Door ,

Je smartphone bedienen tijdens het autorijden terwijl deze in een houder zit, is niet strafbaar. Een man uit Sneek was in beroep gegaan voor een boete die hij had gekregen voor het bedienen van zijn telefoon tijdens het autorijden terwijl deze in een houder zat. Hij is door het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden in het gelijk gesteld.

Een man uit het hoge Noorden werd vorig jaar betrapt voor het niet handsfree bellen achter het stuur. Hij werd gesnapt door de politie en kreeg hiervoor een proces verbaal aan zijn broek. Saillant detail is dat de man een dashmount gebruikte toen hij zijn telefoon bediende, wat betekent dat hij het toestel niet fysiek in zijn handen vasthield. Desondanks kreeg hij op basis van artikel 61a van het Regelement verkeersregels en verkeerstekens (RVV) een boete van 239 euro opgelegd voor ‘het vasthouden van zijn mobiele telefoon’ tijdens het rijden. GSMinfo besteedde afgelopen jaar uitgebreid aandacht aan deze opmerkelijke zaak en de mogelijke gevolgen.

Handsfree bellen straks ook verboden?

Handsfree bellen straks ook verboden?

9 aug 2017 - Je smartphone vasthouden tijdens het autorijden mag natuurlijk niet. Wist je dat het bedienen van je mobiele telefoon terwijl deze in de telefoonhouder zit ook strafbaar is? GSMinfo praat je bij over de voorgeschiedenis, de rechtszaak en de gevolgen van deze uitspraak.

Uitspraak

Nadat de man een boete opgelegd had gekregen liet het Openbaar Ministerie (OM) weten dat het beroep zou aantekenen. Ernst Koelman van het Parket Centrale Verwerking van het OM liet destijds weten dat hij een uitspraak wilde ‘van de hoogste rechterlijke instantie’ die ‘meer duidelijkheid schept over wat wel en niet onder vasthouden valt’. Helaas werd het OM niet op haar wenken bediend. Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden durfde het niet aan om een uitspraak te doen en verklaarde het beroep niet-ontvankelijk. In de uitspraak lezen we hierover het volgende:

“De regelgever heeft er bewust voor gekozen om slechts het vasthouden van de mobiele telefoon te verbieden. Dat de regelgever het vasthouden van een mobiele telefoon tijdens het rijden heeft verboden, betekent daarom geenszins dat het bedienen van een mobiele telefoon tijdens het rijden niet is toegestaan, indien de telefoon niet wordt vastgehouden.”

De rechtbank maakt uiteraard wel een uitzondering: zolang telefoneren of het bedienen van de telefoon vanuit een houder geen gevaarlijke situaties op de weg veroorzaakt, is dit toegestaan. Als de politie en officier van justitie vaststellen dat de verkeersveiligheid wel degelijk in het geding komt door deze handelingen, mag de automobilist alsnog een boete opgelegd worden. Een dashmount is dus geen vrijbrief om naar hartenlust je smartphone te gebruiken tijdens het autorijden.

Hogere straffen

De uitspraak van het gerechtshof was voor minister van Justitie Grapperhaus (CDA) aanleiding om uitspraken te doen over het gebruik van een smartphone tijdens het rijden. De minister zegt er ‘helemaal klaar mee te zijn’ dat chauffeurs en andere automobilisten weggebruikers in gevaar brengen ‘omdat ze zo nodig iets moeten appen’.

Grapperhaus heeft een wetsvoorstel gemaakt die zwaardere sancties oplegt aan bestuurders die gevaarlijk rijgedrag vertonen door telefoongebruik. Als je betrapt wordt voor het appen achter het stuur kun je, als het aan de minister ligt, straks een gevangenisstraf van twee jaar voor krijgen. Als je door je telefoongebruik tijdens het autorijden een dodelijk ongeluk veroorzaakt, kun je een gevangenis van maximaal 6 jaar opgelegd krijgen. De straffen voor doorrijden na een ongeval of rijden onder invloed worden opgeschroefd van 3 maanden naar 1 jaar. “Er gaat een signaal van uit. Je weet waar je aan toe bent als je je hier schuldig aan maakt, dus dan leg je je mobiele telefoon misschien op de achterbank, buiten bereik”, aldus de minister.

(Bron, via 1 en via 2)

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden