Vergelijk 4.228.033 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Smartphonemarkt vertoont lichte groei in 2017

Nieuws Smartphonemarkt vertoont lichte groei in 2017
Door ,

Uit de nieuwste studie van Strategy Analytics blijkt dat de smartphonemarkt het afgelopen jaar met 1 procent groeide. Dat is echter niet te danken aan het vierde kwartaal. In de laatste drie maanden van het jaar verkochten fabrikanten gezamenlijk 9 procent minder smartphones. Volgens de onderzoekers is dit de grootste daling in de smartphonegeschiedenis.

In de maanden oktober, november en december 2016 verkochten alle smartphonemakers tezamen 438,7 miljoen smartphones. Een jaar later is dat aantal teruggelopen naar 400,2 miljoen. Volgens Linda Sui, directeur van Strategy Analytics, is deze ‘historische val’ te wijten aan de slechts prestaties in China. Daar daalde de verkoop van mobiele telefoons met 16 procent. Volgens Sui is dat voor een deel te verklaren doordat er in het vierde kwartaal geen smartphones met een ‘wow factor’ zijn verschenen. Ondanks de tegenvallende verkoopcijfers in China gingen er 1,5 miljard smartphones over de toonbank in 2017, 1 procent meer dan een jaar eerder.

Apple en Samsung

Apple verscheepte in het vierde kwartaal de meeste telefoons: 77,3 miljoen om precies te zijn. In 2016 waren dat er nog 78,3 miljoen. Neil Mawston van Strategy Analytics zegt dat als Apple in de toekomst meer iPhones wil verkopen, het is iets aan het prijskaartje moet doen. Door de komst van de iPhone 8, iPhone 8 Plus en iPhone X, kostte het afgelopen jaar gemiddeld bijna 800 dollar. Dat is veel te hoog volgens Mawston. Volgens de analist moet Apple meer goedkope iPhones lanceren om nog aantrekkelijk te blijven voor consumenten. “De wereldwijde verkoop van iPhones daalde 5 keer in de afgelopen 8 jaar”, aldus Mawston. Apple verkocht in het vierde kwartaal de meeste smartphones van allemaal. Daarmee behaalde het een marktaandeel van 19,3 procent.

De grootste smartphoneproducent ter wereld is echter Samsung. De Koreanen verkochten afgelopen jaar 317,5 miljoen Galaxy-telefoons. Dat is een toename van 2,7 procent ten opzichte van 2016, toen Samsung nog 309,4 miljoen smartphones verkocht. Samsung kan zich echter niet permitteren om niets te doen: volgens Strategy Analytics wordt ze op de hielen gezeten door concurrenten in landen als China en India. In de laatste drie maanden van het jaar verkocht de fabrikant 4 procent minder telefoons, namelijk 74,4 miljoen. We zijn dan ook erg benieuwd wat de komst van de Samsung Galaxy S9 voor Samsung gaat betekenen. 

Huawei wist haar derde plek als grootste smartphoneproducent ter wereld succesvol te verdedigen. Het bedrijf verkocht in het vierde kwartaal 41 miljoen smartphones en behaalde daarmee een marktaandeel van 10,2 procent. Alles bij elkaar op geteld verkocht de Chinese fabrikant afgelopen jaar 153 miljoen smartphones. Xiaomi vormt weliswaar de hekkensluiter van de top vijf, maar was desalniettemin zeer succesvol. In een jaar tijd zag het bedrijf haar afzet bijna verdubbelen van 14,9 miljoen naar 27,8 miljoen. Daarmee steeg het marktaandeel van Xiaomi in een jaar tijd van 3,4 procent naar 6,9 procent. Volgens Strategy Analytics is dit het bewijs dat telefoons uit de collectie van Xiaomi ook buiten China steeds populairder worden. Komend jaar verwachten de onderzoekers echter dat de groei van Xiaomi wordt afgeremd door concurrenten als Huawei.

 

(Via)

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden