Vergelijk 3.023.953 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Android-apps die persoonlijke data verzamelen moeten duidelijk zijn

Nieuws Android-apps die persoonlijke data verzamelen moeten duidelijk zijn
Door ,

Zomaar persoonlijke data verzamelen door Android-apps kan niet meer door de beugel. Google vereist binnenkort meer duidelijkheid over het gebruik van deze gegevens en toestemming daarvoor door de gebruiker.

Android-gebruiker krijgen vanaf februari 2018 meer inzicht in wat apps precies met hun persoonlijke informatie doen. Dat betekent dat apps die onnodig data verzamelen deze gebruikers binnenkort een uitleg verschuldigd zijn. Apps die deze informatie willen blijven verzamelen, hebben dan toestemming nodig van de gebruiker. Google geeft ontwikkelaars 2 maanden de tijd om de genoemde wijzigingen door te voeren en gebruikers op de hoogte te stellen.

Doen ze dit niet dan toont het Google Safe Browsing-project een waarschuwing in beeld bij het opstarten van de app. Dat geldt ook voor apps die niet via de Play Store zijn uitgegeven. Het opslaan van informatie zoals een telefoonnummer of e-mail adres zonder toestemming is er dus straks niet meer bij. Ook bij toestemming van de gebruiker om gegevens te verzamelen moet de app kunnen verantwoorden hoe deze persoonlijke data wordt gebruikt.

Veiligheid

Google zet met deze wijzigingen een belangrijke stap om zijn OS veiliger te maken. Een groot aantal Apps verzamelen gegevens en bevatten trackers die het gedrag van gebruikers in de gaten houden. Verzamelde gegevens en data worden vaak door verkocht aan bedrijven voor reclamedoeleinden. Door gebruikers hier beter over te informeren en meer controle te geven over wat er met hun gegevens gebeurd, scoort Google veel punten. 

(via)

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden