Vergelijk 2.693.293 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Alles wat we weten over de Google Pixel 2 (XL)

Nieuws Alles wat we weten over de Google Pixel 2 (XL)
Door ,

Aanstaande woensdag onthult Google haar nieuwste vlaggenschepen: de Google Pixel 2 en Google Pixel 2 XL. De afgelopen maanden kregen de telefoons veel aandacht en zodoende is er al veel ‘bekend’. Wij maken de balans op om te kijken wat we 4 oktober kunnen verwachten.

Google kennen we natuurlijk als een internetbedrijf, maar het is ook speler op de smartphonemarkt. De zoekmachinegigant heeft de afgelopen jaren verschillende modellen gelanceerd. Je hoeft de naam Nexus maar te roepen en de meeste smartphoneliefhebbers weten precies waar je het over hebt. De eerste Nexus-telefoon was de HTC Nexus One van begin 2010. In de daarop volgende jaren heeft Google meerdere Nexus-telefoons uitgebracht, in samenwerking met partners als Samsung, Motorola, LG en Huawei. De laatste Nexus-telefoons die Google op de markt bracht waren de LG Nexus 5X en Huawei Nexus 6P.

Zoals je ziet werd de merknaam Google nergens in de naam van het product verwerkt. Opmerkelijk aangezien Google een belangrijke rol speelde in de totstandkoming van de toestellen. Het was verantwoordelijk voor het design, de ontwikkeling, marketing en ondersteuning van deze toestellen. De fabrikanten die hun naam er aan verbonden speelden een bescheiden rol in de ontwikkeling van de telefoons en namen de productie voor hun rekening.

In 2016 besloot Google om het over een andere boeg te gooien. Het internetbedrijf lanceerde haar eerste ‘phones by Google’: de Google Pixel en Google Pixel XL. De opzet was hetzelfde als bij de Nexus-telefoons: Google had een belangrijk aandeel in het ontwerp, marketing en onderhoud terwijl andere fabrikanten de telefoons produceerden. Grote verschil is dat Google ditmaal haar eigen stempel heeft geplakt op de vlaggenschepen. Ditmaal was de naam van de producent nergens te bekennen. Zij kregen daar een flinke vergoeding voor van Google.

Google benaderde Huawei om deze Pixel-telefoons te maken. Toen Richard Yu, CEO van Huawei, hoorde dat de naam en het logo van zijn bedrijf nergens terug te vinden zou zijn op het toestel en in het promotiemateriaal, maakte hij eigenhandig een einde aan de onderhandelingen. Daarop benaderde Google HTC met dezelfde vraag. De Taiwanese smartphonemaker ging wel akkoord met deze voorwaarden, wellicht om de tegenvallende verkoopcijfers van haar eigen toestellen te compenseren.

Tweede generatie

Google maakt zich op om de volgende lichting Pixel-telefoons te lanceren. Het is nog altijd om hoeveel telefoons het precies gaat. Zo doken de afgelopen maanden drie verschillende namen voortdurend op: Walleye, Muskie en Taimen. Volgens de geruchten ging het respectievelijk om de Google Pixel 2, Google Pixel 2 XL en een Pixel-telefoon die nog een maatje groter was dan de Pixel 2 XL.

In hoeverre we 4 oktober daadwerkelijk drie toestellen te zien krijgen, is nog maar de vraag. Wat als een paal boven water staat is dat we woensdag in ieder geval twee vlaggenschepen te zien krijgen. Daarover hebben we de afgelopen maanden de meeste verhalen over gehoord. Daar schenken we dan ook de meeste aandacht aan. Aan het eind van dit artikel vertellen wij jullie hoe je de onthulling live kunt meekijken.  

Nog even vooraf: alles wat we hieronder bespreken is gebaseerd op geruchten. Daarom hebbe we in de inleiding het woord ‘bekend’ ook tussen aanhalingstekens gezet. Woensdag 4 oktober krijgen we de precieze details te horen en dan weten we precies welke componenten we onder de motorkap kunnen verwachten.

Google Pixel

Over de Google Pixel 2

De Google Pixel 2 is het instapmodel en is volgens het geruchtencircuit lekker klein en compact. Het scherm zou slechts 4,97 inch in doorsnee zijn. Dat zou betekenen dat Google de schermgrootte van zijn voorganger overneemt. Ook de Full HD-schermresolutie van 1920 bij 1080 pixels krijgen we naar verluidt wederom te zien. Wie hoopte op een bezel-less of randloos scherm komt bedrogen uit. Zowel aan de onder- als de bovenkant krijgt het vlaggenschip dikke randen. Het gerucht gaat dat Google deze ruimte niet onbenut laat en gebruikt om dual stereo speakers te plaatsen. We hebben tevens verhalen gehoord over een Always-On display. Tot slot bescherm Corning Gorilla Glass 5 het scherm tegen krassen van scherpe voorwerpen.

De hooftelefoonaansluiting was afgelopen jaar nog aanwezig. Dit jaar zou Google besloten hebben om deze weg te laten om het toestel waterdicht te maken. Vorig jaar was de Google Pixel enkel spatwaterdicht of IP53 gecertificeerd. Zijn opvolger krijgt mogelijk een IP68 stempel. Dat betekent dat hij stof- en waterdicht is en je hem zonder problemen langere tijd onder water kunt dompelen. De vingerafdrukscanner vinden we wederom aan de achterkant onder de camera.

Een andere bijzondere feature vinden we in de zijkanten. Daar heeft HTC -dat is volgens de laatste geruchten de fabrikant die de Google Pixel 2 produceert- drukgevoelige sensoren in verwerkt. Voor wie het zich niet meer herinnert: deze feature zagen we eerder dit jaar in de HTC U11. Daar heette deze feature Edge Sense, Google heeft hem omgedoopt tot Active Edge. Weliswaar een andere naam, maar je kunt er exact hetzelfde mee: apps openen of systeemacties starten. Je bepaalt zelf welke app er wordt geopend als je in de zijkant knijpt, zoals de camera of Google Assistant. Maar je kunt er ook schermafbeeldingen mee maken of de zaklamp mee aan en uit zetten.

Hardware

Tijd om een kijkje onder de motorkap te nemen. Er is nog altijd veel onduidelijk over de precieze specificaties. Allereerst hoorden we geruchten over de Qualcomm Snapdragon 835, een krachtige octa-core processor die we eerder zagen in onder meer de Sony Xperia XZ Premium, OnePlus 5 en Nokia 8. Vervolgens verspreidde techjournalist Evan Blass het gerucht dat de Google Pixel 2 de Snapdragon 836 zou krijgen, een nog niet officieel aangekondigde chipset. Even later moest hij zijn woorden terugnemen: zijn bron meldde dat de lancering van deze processor was uitgesteld naar begin 2018. Sindsdien ligt de Snapdragon 835 weer op tafel.

Naast de Snapdragon 835 krijgt de Google Pixel uiteraard ook andere krachtige componenten onder de kap. Zo hebben we geluiden gehoord over 4 GB of 6 GB werkgeheugen. Wat het exacte aantal ook wordt, wat voorop staat is dat je meer dan genoeg RAM krijgt om snel en vlot te schakelen tussen apps. De opslagcapaciteit kun je helaas niet uitbreiden met een microSD-kaart. Google introduceert wederom twee verschillende modellen: de een krijgt 64 GB aan opslagruimte, dan ander 128 GB. Een 2700 mAh batterij voorziet het vlaggenschip van energie. De USB-C aansluiting staat hogere wattages toe, waardoor hij snel weer opgeladen zou moeten zijn. We verwachten dan ook dat de accu Qualcomms snellaadtechnologie Quick Charge ondersteunt. Welke versie -3.0 of 4.0- is onbekend.

Naast een reguliere simkaartslot zou Google ook een embedded sim of eSIM in het vlaggenschip verwerken. Je hoeft dan niet langer zelf een simkaart in het toestel te stoppen en deze te activeren. Dat doet de provider voor je. Dit is waarschijnlijk een feature die we in enkele regio’s aantreffen. In de VS is de eSIM meer ingeburgerd dan in Europa. De kans dat we deze optie hier in Nederland te zien krijgen, is dan ook klein.

Google Pixel DxO

Camera

In 2016 wist Google hoge ogen te gooien met de 12.3-megapixelcamera. Deze kreeg van DxO Mark, dé benchmark voor smartphonecamera’s, een score van 89 van de 100 punten. Dat was te danken aan zaken als fasedetectie autofocus (PDAF), laser-autofocus, elektronische beeldstabilisatie, dubbele led-flitser en f/2.0 diafragma. Inmiddels staat de Google Pixel niet langer in de hoogste regionen van DxO Mark. Hij is ingehaald door onder meer de HTC U11 (90 punten), iPhone 8 (92 punten) en iPhone 8 Plus (94 punten).

Google heeft naar verluidt wederom voor één camera in plaats van dual-camerasysteem gekozen. Deze heeft volgens de laatste berichten dezelfde resolutie als zijn voorloper. Om weer bij de beste jongetjes van de klas te horen, zou de zoekmachinegigant hem verder optimaliseren. Hoe? Door onder meer optische beeldstabilisatie, extra groot diafragma en nieuwe Imaging Chip mee te geven. Daardoor neemt de bewegingsonscherpte af, vangt de beeldsensor nog meer licht op, waardoor hij minder ruis vertoont en worden foto’s en video’s nog sneller opgeslagen. Over de selfiecamera is de afgelopen maanden weinig gezegd en geschreven. Her en der hebben we gehoord dat deze een resolutie van 8 megapixels krijgt, evenveel beeldpunten als het vlaggenschip van vorig jaar. Tevens heeft Google hem optische beeldstabilisatie meegegeven.

Besturingssysteem

Tot slot gaan er over het besturingssysteem uiteenlopende verhalen de ronde. De wat oudere berichten suggereren dat de Google Pixel 2 met Android 7.1.1 Nougat wordt geleverd. Dat zou ons verbazen aangezien Google in augustus de nieuwste versie van haar besturingssysteem lanceerde: Android 8.0 Oreo. Het klinkt toch vreemd als Google haar eigen vlaggenschepen niet met de nieuwste Android-versie levert? We gaan er dan ook van uit dat de Google Pixel 2 op Android Oreo draait. 

Dit weten we over de Google Pixel 2 XL

Ook over de Google Pixel 2 XL is de afgelopen maanden meer dan genoeg gezegd en geschreven. In hoofdlijnen heeft deze dezelfde indrukwekkende specificaties als de Google Pixel 2. Uiteraard zijn er wel de nodige verschillen aan te wijzen.

Om te beginnen is het scherm aanzienlijk groter. Niet iedereen durft zijn nek uit te steken door een concreet getal te noemen. Het gerucht gaat echter dat de Google Pixel 2 XL een 6 inch groot scherm heeft aan beide zijden gebogen schermranden (wat we eerder dit jaar zagen bij de Samsung Galaxy S8 en Samsung Galaxy Note 8). De screen-to-body ratio -de verhouding tussen de voorzijde van het toestel en het oppervlak dat het scherm daarvan inneemt-  zou tussen de 80 en 85 procent bedragen. Dat betekent dat we rondom het scherm weinig tot geen randen zien, in tegenstelling tot de Google Pixel 2. Of dat ook betekent dat het vlaggenschip een 18:9 beeldverhouding krijgt, is onduidelijk. Ook zou Google de schermresolutie opschroeven van Full HD naar Quad HD. Net als zijn kleinere kompaan krijgt hij een AMOLED-scherm. Dat betekent dus prachtig verzadigde kleuren en hoge contrasten.

Google Pixel

Onder de motorkap vinden we dezelfde krachtige Snapdragon 835 processor. In plaats van 4 GB werkgeheugen krijgt de Google Pixel 2 XL naar verluidt 6 GB RAM. Je hebt eveneens de keuze uit 64 GB of 128 GB intern geheugen. De accucapaciteit bedraagt 3520 mAh. Gezien het vermeende schermformaat is een extra grote batterij geen overbodige luxe. Ook deze laad je uiteraard op met de USB-C poort. Deze gebruik je tevens om naar je favoriete muziek te luisteren aangezien de headphone jack is weggelaten. Net als zijn kleine broer is hij IP68 gecertificeerd, oftewel stof- en waterdicht. Active Edge wordt eveneens in één adem genoemd met dit vlaggenschip. Dat zou betekenen dat HTC ook in dit toestel een aandeel heeft. Dat staat haaks op het gerucht dat LG verantwoordelijk zou zijn voor de productie van de Google Pixel 2 XL.

De primaire camera en selfiecamera hebben naar verluidt dezelfde 12.3 en 8 megapixel resolutie. De verbeteringen die Google voor de camera van de Pixel 2 voor ogen heeft, vinden we uiteraard ook bij de Pixel 2 XL. Daarnaast krijgen het scherm en de camera mogelijk een groter kleurbereik dankzij een optie die Wide Color Gamut heet. Deze vinden we alleen in de XL-variant.

De dubbele stereo speakers aan de voorzijde, eSIM, Always-On display, Gorilla Glass 5, vingerafdrukscanner en Android-versie zijn gelijk aan de kleinere Google Pixel 2. De belangrijkste verschillen met zijn grote broer hebben we hierboven genoemd.

Hoe zit het met de derde Pixel-telefoon?

Geruchten over een derde Pixel-telefoon circuleren op internet sinds de ontdekking van de codenamen Walleye, Muskie en Taimen in het Android Open Source Project (AOSP). De eerste zou een 5 inch grote telefoon zijn. De tweede had naar verluidt een 5,5 inch groot. De derde en laatste zou 6 inch in doorsnee zijn, speciaal voor wie een extra grote telefoon zoekt zoals de Motorola Nexus 6 destijds (eind 2015) was. Even later verscheen deze in de online benchmark Geekbenc, wat zijn bestaan nog geloofwaardiger maakte. 

Zodra de naam Taimen opdook, hoorden we geruchten dat Google de 5,5 inch grote uitvoering zou laten vallen. Google wilde smartphonegebruikers een duidelijke keuze geven tussen een grote telefoon en een compact toestel. Het gerucht dat de derde Pixel-telefoon een budgettoestel is, is van meet af aan ontkend door de zoekmachinereus. Rick Osterloh van Googles hardware-afdeling zei in maart van dit jaar in een interview dat de volgende Pixel-telefoon wederom een ‘premium’ toestel zou worden.

Onlangs zagen we slides voorbijkomen waarin de naam Google Ultra Pixel werd genoemd. De meeste media riepen onmiddellijk dat het waarschijnlijk om nepnieuws ging. Dat is inmiddels bevestigd door de man die het gerucht verspreidde. Het was Riccardo Cambò, een Italiaanse designer, die op zoek was naar een nieuwe baan en wilde opvallen tussen de vele sollicitanten. In de onderstaande video legt hij uit dat een ‘interessant, geloofwaardig en sexy’ gerucht wilde verspreiden om zijn designkunsten te vertonen als een soort van open sollicitatie.

Prijs en beschikbaarheid

In het vele geroddel over de Google Pixel 2 en Google Pixel 2 XL, hebben we tevens het nodige gehoord over de Amerikaanse adviesprijzen. De Google Pixel 2 gaat naar verluidt voor 649 dollar of 749 dollar over de toonbank. Dan krijg je respectievelijk 64 GB of 128 GB intern geheugen. De Google Pixel 2 XL krijgt een prijskaartje van 849 dollar (64 GB) of 949 dollar (128 GB). Daarmee zijn de instapmodellen een fractie goedkoper dan de iPhone 8 en iPhone 8 Plus. Deze gaan in Amerika voor 699 dollar 799 dollar over de toonbank.

In 2016 waren de Pixel-telefoons in drie kleuren verkrijgbaar: Quite Black, Very Silver en Really Blue. Google lanceert dit maal dezelfde kleurencombinaties, maar met andere kleurennamen: Just Black, Clearly White en Kinda Blue. De eerste generatie Pixel-telefoons waren slecht verkrijgbaar in Nederland. Slechts een handjevol aanbieders had een aantal exemplaren geïmporteerd. In ons land waren de vlaggenschepen dan ook aanzienlijk duurder dan in Amerika. We hopen dat hun opvolgers dit jaar wel hun weg weten te vinden naar Nederland.

Zo bekijk je het live event van de Google Pixel 2 (XL)

Je kunt natuurlijk wachten totdat de eerste techsites over de Google Pixel 2 en Google Pixel 2 XL schrijven. Maar waarom wachten als je de onthulling ook live kunt volgen? Inderdaad, de presentatie van de vlaggenschepen wordt live uitgezonden. De live stream is op woensdag 4 oktober en begint om 18:00 Nederlandse tijd. Deze volg je via Googles YouTube-kanaal of via de onderstaande video. Als je op de Made by Google website je e-mailadres achterlaat, krijg je automatisch een herinnering vlak voordat de live stream van start gaat.

Naast de twee vlaggenschepen krijgen we waarschijnlijk ook nog een aantal andere producten te zien. Het zou om een nieuwe Chromebook en kleinere versie van de Google Home Speaker gaan. 

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden