Vergelijk 2.723.042 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Tele2 zet 's nachts masten uit om geld en stroom te besparen

Nieuws Tele2 zet 's nachts masten uit om geld en stroom te besparen
Door ,

De nachtbrakers onder ons hebben pech: bij Tele2 worden in de nacht een deel van de masten uitgezet om stroom te besparen. In een klachtentopic van een klant geeft Tele2 toe de masten uit te zetten.

Zonder daar al te veel ruchtbaarheid aan te geven, heeft Tele2 recentelijk besloten de zendmasten voor 4G deels uit te zetten in de nacht. Dat heeft als gevolg dat een deel van de klanten in de nacht een minder snelle dataverbinding heeft. Tele2 doet dit om stroom en daarmee geld te besparen, in een periode waarin maar weinig van het netwerk gebruik wordt gemaakt. Andere providers passen deze besparingstechniek vooralsnog niet toe.

Geheime milieuvriendelijkheid

Het netwerk van Tele2 is opgebouwd uit twee soorten netwerkfrequenties: 800 MHz en 2600 MHz. Die eerste heeft vaak een groter bereik, maar een iets minder snelle verbinding. De 2600 MHz-band is vooral bedoeld voor het écht snelle 4G, maar heeft minder bereik. Het zijn ook deze masten, die tussen 00.00u en 07.00u worden uitgeschakeld. Daarmee vallen klanten in zones waar deze 2600 MHz-masten staan, dus terug op de 800 MHz-frequentie.

Overigens kan de 2600 MHz-mast in de nachtelijke uren wel weer actief worden, als er veel gebruikers zijn die data verstoken. Waar de grens daarvoor precies ligt, is niet helemaal duidelijk. Er moet in ieder geval meer dan 2 minuten sprake zijn van een verhoogde bandbreedte-behoefte.

Opvallend is dat Tele2 tot vandaag niet duidelijk was over deze stroombesparingstactiek. In het topic op de Tele2-forums waar een gebruiker kritische vragen stelt over de tragere dataverbinding gedurende de nacht, duurt het even voordat Tele2 toegeeft dat het zijn masten in de nacht uitschakelt. De praktijk is nergens op de site van Tele2 terug te vinden, noch in de algemene voorwaarden.

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden