Vergelijk 2.736.583 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Spotify brengt Lite-versie uit van app

Apps Spotify brengt Lite-versie uit van app
Door ,

Spotify heeft een Lite-versie van haar muziekstreamingdienst uitgebracht. Het is feitelijk dezelfde applicatie als de normale Spotify-app, maar dan met een beperkt aantal functies. Momenteel gaat het om een testversie die nog niet in ons land beschikbaar is. Via een APK-mirror kun je echter wel het installatiebestand downloaden.

De meeste grote en populaire applicaties in de Google Play Store hebben tegenwoordig ook een uitgeklede versie van hun app. Denk onder meer aan Google, Facebook, Messenger, Twitter, Instagram en Uber. Hiermee willen ze een groter publiek bereiken. Er is namelijk een grote groep mensen die met een low-end smartphone en kleine databundel rondlopen. Als zij dezelfde apps downloaden voor hun toestel die wij gebruiken, werken deze vaak erg traag door de weinig krachtige componenten onder de motorkap. Bovendien verbruiken deze meer data en vereisen ze een goede internetverbinding en -snelheid, iets wat in ontwikkelingslanden en onderontwikkelde regio’s geen vanzelfsprekendheid is. Daarom zijn Lite-apps erg populair in deze landen en regio’s.

Spotify Lite

Spotify voegt zich nu in hetzelfde gezelschap en heeft eveneens een Lite-versie van haar app uitgebracht. Een groot voordeel is dat de app slechts 15 MB groot is. Ter vergelijking: het installatiebestand van de reguliere Spotify app is 100 MB in omvang. Dat is erg fijn als je smartphone slechts 8GB aan opslagruimte heeft, wat in praktijk neerkomt op slechts op 3GB tot 5GB dat je overhoudt voor eigen gebruik.

Een lichtgewicht of uitgeklede versie betekent echter wel dat je met minder features genoegen moet nemen. Zo kun je met Spotify Lite alleen maar muziek shuffelen. Een specifiek nummer afspelen behoort niet tot de mogelijkheden, in tegenstelling tot Spotify Premium. Ook kun je geen nummers en albums downloaden zodat je deze offline kunt beluisteren. Spotify Connect, waarmee je de muziekstreamingdienst verbindt met Bluetooth speakers, ontbreekt eveneens. Tot slot kun je niet aangeven in welke kwaliteit je naar je favoriete muziek wilt luisteren. Omdat Spotify Lite bedoeld is voor gebruikers met een kleine databundel, is het mogelijk om je eigen datalimiet in te stellen. Je hebt daarbij de keuze uit 250 MB, 500 MB, 750 MB, 1 GB, 2 GB of 3 GB.

Beschikbaarheid

Spotify Lite is weliswaar via de Google Play Store te vinden, maar niet te downloaden in ons land. Zelfs als je met de Nokia 1 naar de Play Store surft, zo hebben wij getest. De Nokia 1 is de low-end budgettelefoon van HMD Global en is uitgerust met Android Go. Als je de Play Store bezoekt krijg je suggesties voorgeschoteld voor diverse populaire Lite-apps. Spotify Lite behoort daar niet bij. Als je de app opzoekt via je huidige smartphone, verschijnt de melding in beeld dat ‘dit item niet beschikbaar is in je land’. Dat komt omdat de app momenteel in een aantal landen getest wordt. In het verleden is Nederland wel vaker een proeftuin geweest voor app-ontwikkelaars, maar in dit geval niet.

Uiteraard is er wel een omweg om Spotify Lite te downloaden. Dit doe je via APK-mirror. Via deze link haal je het installatieprogramma binnen en kun je de app installeren op jouw toestel, ongeacht de specificaties. Houd er rekening mee dat het om een testversie van de app gaat en dat mogelijk nog niet alle functies goed werken. Spotify Lite werkt op smartphones die op Android 4.1 Jelly Bean of hoger draaien.

Via

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden