Vergelijk 2.468.378 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Dit zijn onze favoriete Android launchers

Apps Dit zijn onze favoriete Android launchers
Door , - 2 reacties

Ben je niet happy met de interface van je Android-smartphone? Dan kun je daar iets aan doen met een launcher. In dit artikel leggen wij je uit wat een launcher is en wat je er zoal mee kunt aanpassen. Tevens vertellen we wat onze favoriete Android launchers zijn.

Er zijn onnoemlijk veel soorten Android-telefoons in omloop. Volgens de laatste cijfers zijn dit er meer dan 1,5 miljard. Dat is ook niet zo vreemd als je nagaat dat letterlijk honderden fabrikanten Android-smartphones maken. Bij Microsofts besturingssysteem Windows is -of beter gezegd: was- dat slechts een handjevol producenten als HP, HTC en Nokia. iPhones worden alleen door Apple gemaakt.

Een groot verschil tussen Android-telefoons aan de ene kant en Windows-toestellen en iPhones aan de andere kant, is de user interface. Zeg maar de vormgeving van het scherm waar je continu naar staart als je met je telefoon bezig bent. Windows-telefoons en iPhones hebben allemaal dezelfde interface. Ongeacht welke fabrikant of welk model je ook neemt, het besturingssysteem op alle toestellen ziet er exact hetzelfde uit. Android geeft gebruikers tal van mogelijkheden om de look and feel van de interface aan te passen. De kans dat je twee exact dezelfde toestellen ziet is daardoor erg klein. In deze flexibiliteit schuilt de kracht van Googles besturingssysteem.

Om je Android-telefoon naar je eigen smaak in te richten, maken we gebruik van launchers. Voordat we vertellen wat onze favoriete launchers zijn, staan we eerst stil bij de vraag wat launchers precies zijn en wat je er mee kunt.

Wat is een launcher?

Iedere fabrikant die een smartphone op de markt brengt, geeft deze een eigen schil of skin mee. Telefoons met stock Android -dus zonder schil over het besturingssysteem- zijn er vrijwel niet. De Nexus-telefoons worden met stock Android of Android Vanilla geleverd. Telefoons uit het assortiment van Motorola komen aardig in de buurt, maar hebben desondanks toch een eigen skin. Smartphoneproducenten als Samsung, Sony, Lenovo, Huawei en HTC hebben hun eigen sausje over Android gegoten: deze kennen we respectievelijk onder de naam TouchWiz UI (tegenwoordig Experience UI), TimeScape UI, Vibe Pure UI, EMUI en HTC Sense.

Een launcher is simpel gezegd een schil die je over het besturingssysteem van je telefoon legt. Het bepaalt hoe apps worden weergegeven en georganiseerd, maar ook hoe je met ze en je telefoon interacteert. Launchers bieden de mogelijkheid alles naar je eigen smaak aan te passen: van de vormgeving van de app-icoontjes tot de vormgeving van de zoekbalk, van het aantal apps dat naast elkaar op het scherm past tot het al dan niet zien van de Recent App Switcher.

Launchers zijn niet alleen themapakketten om de vormgeving van je toestel aan te pakken. Ze komen tevens met hun eigen, unieke functies. Om een voorbeeld te noemen: met de Z Launcher van Nokia teken je de eerste letter van de app die je wilt openen op het scherm en dan verschijnen alle apps die hiermee beginnen in beeld. Een andere launcher geeft je toestel een volstrekt andere indeling en werkt met tabbladen. En sommige launchers bieden zelfs de mogelijkheid om met veeg- of knijpgebaren je favoriete apps te openen. Kortom, iedere launcher brengt zijn eigen gereedschapskist aan tools met zich mee. 

Android-telefoon HTC

Onze favoriete launchers

Ben je niet te spreken over de vormgeving van je smartphone? Of ben je op zoek naar wat extra functionaliteit? Dan is een launcher de oplossing voor jou. Het aanbod Android launchers is ontzettend groot in de Google Play Store. Om ervoor te zorgen dat jullie door het bomen het bos niet meer zien, hebben wij onze favoriete launchers voor jullie op een rij gezet. In volstrekt willekeurige volgorde zijn dit.

Pixel Launcher

Altijd al met de Google Pixel willen rondlopen, maar heb je het geld er niet voor over om de Google Pixel of Google Pixel XL te kopen? Dat nemen we je niet kwalijk: het instapmodel kost maar liefst 839 euro. Zijn grote broer gaat voor een bedrag van maar liefst 959 euro over de toonbank. Dat zijn behoorlijke forse bedrage waar we hier over praten. Er zijn meer dan genoeg betaalbare alternatieven voor de vlaggenschepen van Google, maar deze hebben uiteraard niet dezelfde interface.

De Pixel Launcher geeft je toestel de gebruikerservaring van de Google Pixel en Pixel XL. Zo zie je niet langer de Recent App Switcher onder in beeld. Hierdoor heb je niet langer ruimte voor slechts vier applicaties, maar vijf apps. Je hoeft niet bang te zijn dat je alle apps die downloadt of hebt gedownload moet indelen in mappen, zoals je misschien van iOS of oudere versie van Huawei’s schil EMUI kent. Voortaan verschijnt er een klein pijltje in beeld. Als je daar op tikt of deze omhoog veegt, verschijnt er een overzicht van alle apps die je op je toestel hebt staan.

Dat is niet de enige feature van de Pixel Launcher. Als je van het startscherm van links naar rechts veegt, verschijnen diverse Google Cards in beeld. Zo zie je in een oogopslag of je trein vertraging heeft, wat de aandelenbeurs doet of wat de belangrijkste krantenkoppen zijn. Deze kun je uiteraard personaliseren. Zo heb je de volledige controle over welke info je wel en niet te zien krijgt. Als je toestel op de nieuwste Android-versie draait -Android 7.1.1 Nougat of hoger- en je Pixel Launcher installeert, kun je app-snelkoppelingen of App Shortcuts aan het startscherm toevoegen. Houd bijvoorbeeld de camera-app net zo lang ingedrukt totdat er een menu in beeld verschijnt. Vervolgens houd je de optie ‘Een selfie maken’ langer ingedrukt. Deze kun je dan op je scherm plakken. Met één druk op de knop kun je direct selfies schieten. Je hoeft dus niet langer eerst de camera-app te openen en de selfiecamera te selecteren.

Zoals je ziet is Pixel Launcher een veelzijdige launcher, maar zonder al te veel poespas. Het geeft je toestel meteen een moderne en frisse uitstraling. Bovendien kost hij helemaal niets. Het is dan ook niet vreemd dat hij inmiddels zo’n vijf miljoen keer is gedownload. Wij bevelen de Pixel Launcher dan ook van harte aan.

 

Pixel Launcher

App name
Productiviteit

Pixel Launcher is een launcher die iedere smartphone in een handomdraai verandert in de Google Pixel en Google Pixel XL. De launcher wordt geleverd met alle belangrijke interface kenmerken van de Pixel-telefoons. Je kunt er ook je eigen draai aan geven.

Play Store

Nova Launcher

Een andere populaire Android launcher is Nova Launcher. Dat komt omdat hij zeer veel mogelijkheden biedt om je de vormgeving van de interface aan te passen. Zo heb je onder meer de volledige controle over de grootte van je app-icoontjes, de achtergrondkleur ervan en hoeveel apps er naast elkaar passen, maar ook hoe folders, de zoekbalk en app-drawer eruit komen te zien. Het feit dat we begin 2017 een artikel schreven waarin we uitlegden hoe je met Nova Launcher de interface van de Google Pixel kon namaken, zegt eigenlijk al genoeg.

Zo transformeer je je Android-telefoon in de Google Pixel

Zo transformeer je je Android-telefoon in de Google Pixel

29 jan 2017 - Wil je maar al te graag rondlopen met de Google Pixel, maar is deze high-end telefoon te duur voor je smaak? Dan hebben we goed nieuws voor je: er is een manier om je smartphone de look and feel van de Google Pixel te geven voor een fractie van de prijs. Weten hoe? Lees dan snel verder.

In tegenstelling tot de vele launchers in de Google Play Store, kent Nova Launchers twee varianten. De een is gratis, voor de ander -Nova Launcher Prime- moet je 5,25 euro ophoesten. De betaalde versie komt met een aantal extra mogelijkheden. Zo kun je veeg-, knijp- en tikbewegingen instellen. Heeft je telefoon apps die je niet kunt verwijderen? Met Nova Launcher Prime kun je deze eenvoudig verbergen. Zo heb er niet langer last van. Als je tevens de TeslaUnread plugin installeert, krijg je een teller in beeld die laat zien hoeveel berichten je nog niet gelezen hebt. Tot slot kun je Icon Swipes instellen en krijg je extra scroll effecten. Of je voor deze features iets meer dan 5 euro over hebt, is aan jou.

Nova Launcher

App name
Productiviteit

Nova Launcher is een gemakkelijk aanpasbare launcher die volgens Google's Material Design vormgegeven is. Je kunt icoontjes, animaties en meer aan je eigen voorkeur aanpassen.

Play Store

Arrow Launcher

Arrow Launcher is een launcher afkomstig uit het lab van Microsoft. Hij werkt net even anders dan de andere launchers in deze lijst. Je krijgt namelijk een beperkt aantal homescreens die iets weghebben van tabbladen of losse pagina’s. De launcher heeft drie verschillende schermen: People, Apps en Recent. Bij People vind je de contactpersonen waar je het vaakst contact mee hebt overzichtelijk bij elkaar. Deze pagina vertelt onder meer wie je onlangs contact hebt gehad, wie jou een sms-bericht heeft gestuurd en wie jij onlangs ge-e-maild hebt. Bij Apps worden alle applicaties op je toestel dusdanig geordend dat de apps die je het vaakst gebruikt bovenaan staan. Recent tot slot laat zien welke personen je onlangs hebt gebeld, welke bestanden je hebt geopend en welke apps je recentelijk hebt gebruikt. Tegenwoordig kun je ook een vierde pagina aan de launcher toevoegen. Hier kun je je favoriete widgets plaatsen.

Communicatie en productiviteit staan boven aan de lijst bij Microsofts Arrow Launcher. Hiermee heb je je zaakjes altijd op orde en houd je overzicht over wat je hebt gedaan en nog moet doen. Net als bij andere apps kun je de interface naar je eigen smaak aanpassen. Zo heb je zelf in de hand hoe app-icoontjes eruit zien, hoe groot ze zijn en welk rooster (grid) je gebruikt op je schermen. Arrow Launcher je gratis en voor niets te downloaden in de Google Play Store.

 

Arrow Launcher

App name
Productiviteit

Arrow Launcher is gemaakt door het in Redmond gevestigde bedrijf Microsoft. Deze launcher deelt je smartphone op in drie pagina's: People, Apps en Recent. Zo heb je je belangrijkste contactpersonen, apps en documenten altijd binnen handbereik.

Play Store

Action Launcher

Action Launcher is een launcher in de stijl van Material Design. Hij vervangt je standaard startscherm en geeft je er een voor terug die je helemaal kunt customizen. Net als Nova Launcher kun je zo’n beetje ieder aspect van de user interface veranderen: denk aan de vormgeving en grootte van app-icoontjes, de zoekbalk van Google, het rooster op het hoofdscherm, de app-drawer, ongelezen berichten notificaties, knijp- en veegbewegingen, en ga zo maar door. Quicktheme zorgt ervoor dat de kleuren van je achtergrond gebruikt worden als themakleuren voor je startscherm.

Schakel je over van een andere launcher? Met Action Launcher kun je de lay-out importeren van andere populaire launchers als Nova Launcher, Google Now Launcher en Apex Launcher. Je kunt ook diverse skins instellen, waaronder TouchWiz UI van Samsung en HTC Sense. Zo voelt je telefoon meteen vertrouwd aan. Android O moet nog gelanceerd worden, maar Action Launcher heeft nu al diverse features van de interface van het besturingssysteem overgenomen, zoals Notification Dots en de widget picker.

Action Launcher

App name
Productiviteit

Action Launcher biedt het beste van Googles besturingssysteem in één app. Je bepaalt zelf hoe de interface van je smartphone eruit komt te zien. Je kunt er ook voor kiezen om de schil van andere fabrikanten over te nemen, zoals TouchWiz UI of HTC Sense. 

Play Store

Evie Launcher

Evie Launcher is een relatief nieuwe launcher. Dat wil niet zeggen dat hij onderdoet voor de rest. Integendeel zelfs. Qua aanpassingsmogelijkheden doet Evie Launcher ons denken aan Nova Launcher en Action Launcher. Standaard komt hij zonder app-drawer. Als je van het startscherm omhoog veegt, verschijnen alle apps in alfabetische volgorde in beeld. Je hoeft alleen maar naar beneden te scrollen. Vegen tussen verschillende app-schermen behoort met Evie Launcher tot het verleden. Bovenin kun je een zoekopdracht invoeren. Je kunt aan de linkerkant ook op de eerste letter van de app drukken die je wilt openen.

Via het startscherm kun je gebruikmaken van Universal Search. Als je dan een letter intypt, krijg je een overzicht van alle relevante zoekresultaten. Naast apps krijg je bijvoorbeeld ook films, boeken, muziek, tekstbestanden en contactpersonen voorgeschoteld. Net als bij andere launchers die we in deze lijst voorbij hebben zien komen, kun je gebaren of gestures instellen. Eén van die gebaren is double-tap-to-lock. Twee keer op het scherm tikken en je toestel wordt vergrendeld.

Evie Launcher is snel en eenvoudig in te stellen en kun je gratis downloaden in de Play Store.

Evie Launcher

App name
Productiviteit

Evie Launcher is een krachtige en veelzijdige launcher die tal van aanpassingsmogelijkheden naar je Android-telefoon brengt. Je kunt ook verschillende gebaren activeren, zoals double-tap-to-lock. Download hem gratis en voor niets in de Google Play Store. 

Play Store

Launcher 10

Launcher 10 is een vreemde eend in de bijt. De launchers die we hiervoor bespraken zijn er op gericht om je Android nog gebruiksvriendelijker en veelzijdiger te maken. Launcher 10 verandert je smartphone in een Windows-telefoon. Windows-liefhebbers komen tegenwoordig niet meer aan hun trekken. De laatste smartphone die Microsoft op de markt bracht, is de Microsoft Lumia 650. De HP Elite x3 is de meest recente Windows-telefoon van HTC, maar die is inmiddels een anderhalf jaar oud. Sindsdien is het stil gebleven rondom Windows-telefoons. Satya Nadella, CEO van Microsoft, vertelde eind 2016 in een interview met Bloomberg dat ‘het ultieme mobiele apparaat’ in aantocht is. Niemand weet echter wat we daar van kunnen verwachten en of en wanneer hij in ons land in de winkels ligt.

Windows-gebruikers die een smartphone met Windows 10 Mobile hebben, zijn schaars. Dat maakt hun voorkeur en passie voor het mobiele besturingssysteem niet minder. Door het gebrek aan Windows-telefoons zijn zij aangewezen op een Android-telefoon of iPhone. Als zij voor Googles besturingssysteem kiezen, kunnen zij een launcher installeren die de look and feel van Windows 10 Mobile inademt. Dit is Launcher 10.

Launcher 10 komt vanzelfsprekend met Live Tiles. Je bepaalt zelf de volgorde, grootte en kleur van deze tegels. Je kunt ook apps aan je scherm vastpinnen. Tile Badges vertellen hoeveel ongelezen berichten of gemiste oproepen je hebt. Uiteraard is ook de zoekfunctie aanwezig. Je hoeft dus niet langer door al je geïnstalleerde apps te bladeren om de app te vinden die je zoekt. Tot slot kun je  het besturingssysteem personaliseren, bijvoorbeeld door de animaties of achtergrond aan te passen.

Launcher 10 is een must-have voor Windows-liefhebbers met een Android-telefoon. Het is weliswaar geen Windows 10 Mobile, maar met deze launcher kom je aardig in de buurt van de Windows-ervaring van weleer. Grote voordeel is dat je geen last hebt van de app gap. Je kunt immers alle apps uit de Google Play Store op je telefoon installeren.

 

Launcher 10

App name
Productiviteit
Altijd al een Windows-telefoon willen hebben, maar kun je niet zonder alle apps uit de Google Play Store? Launcher 10 biedt uitkomst. Deze launcher transformeert je Android-telefoon in een handomdraai in een smartphone met Windows 10 Mobile. Play Store

Overige launchers

Uiteraard hebben we niet de ruimte om alle launchers te behandelen. Daarvoor is het aanbod veel te groot. Enkele andere populaire launchers in de Play Store die we absoluut willen noemen, zijn Apex Launcher, Smart Launcher 3, Solo Launcher, Z Launcher en ADW Launcher 2. Zoals je ziet heb je meer dan genoeg keuze om een -gratis of betaalde- launcher te vinden. 

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden