Vergelijk 3.483.369 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Drie apps om je veilig te gedragen in het verkeer

Apps Drie apps om je veilig te gedragen in het verkeer
Door ,

Piep piep, piep piep. Kun jij je maar moeilijk te bedwingen om je smartphone links te laten liggen als je aan het rijden bent? Gelukkig zijn er een aantal ontwikkelaars die apps hebben ontwikkeld om onze aandacht op de weg te houden. In dit artikel noemen we er drie.

Half juli schokte Interpolis menig automobilist door een confronterende commercial uit te zenden. Volgens de verzekeraar grijpt vrijwel iedereen wel eens tijdens het rijden naar zijn of haar mobiele telefoon om de laatste berichtjes te lezen. Dat is precies wat de chauffeurs in alle eerlijkheid erkennen zodra de camera loopt. De meesten zijn zich niet bewust van de gevaren dat dit met zich meebrengt. ‘Even snel naar het scherm staren kan toch geen kwaad?’.

Een ongelukje zit in een klein hoekje, zo merken de deelnemers die de smartphone testparcours van Interpolis afleggen. Ze krijgen de opdracht om het parcours af te leggen zonder daarbij tegen dozen en andere obstakels aan te botsen. En dat alles natuurlijk met hun smartphone in de hand. Dat zorgt onvermijdelijk voor de nodige brokken.

Wat de commercial zo aangrijpend maakt, is het tweede deel. Daarbij maken de chauffeurs en kijkers kennis met Koen. Hij houdt een indrukwekkend en schokkend betoog over de gevaren van smartphonegebruik achter het stuur door over zijn eigen ervaringen te vertellen.

“Ik zit op een vrijdagmiddag in de auto met mijn carkit te klooien. Ik probeer een nummer terug te zoeken. Toen ik opkeek stond het opeens stil voor me. Met een snelheid van 90 kilometer per uur knalde ik op de auto voor me. Ik stap uit en zie een vrouw achter het stuur zitten die niet meer volledig bij bewustzijn is. En ik zie dat er twee kindjes op de achterbank zitten. Ik hoor ergens achter me van ‘de kindjes zijn OK’. Daardoor ben ik ze eigenlijk min of meer vergeten en ben ik me helemaal gaan richten op de vrouw, waarvan ik uitging dat het hun moeder was. Dan zie je een traumahelikopter landen en dan weet je dat het heel erg mis is.

Ik heb meteen aangegeven dat ik met mijn telefoon bezig was. Het was mijn fout. Steeds maar heb ik gevraagd hoe het met de moeder was. De moeder zou het halen, maar was wel zwaargewond. Maar het jongetje op de achterbank had op dat moment een overlevingskans van 10 procent. Dan stort je wereld echt in.”

Met tranen in de ogen eindigt Koen zijn verhaal:

“Uiteindelijk mag je naar huis gaan, maar om 11 uur ’s avonds stond er weer politie voor de deur. Die vertelde me toen dat het jongetje overleden was.”

89 procent van de automobilisten zegt wel eens naar zijn of haar smartphone te grijpen als hij of zij achter het stuur zit. De kans op een ongeluk neemt hierdoor met een factor 10 toe. Drie seconden even naar je scherm staren lijkt kort, maar in die tijd heb je op de snelweg ruim 100 meter afgelegd. Voor je er erg in hebt zit je dus op je voorligger en ligt je auto in de kreukels. Niets is echter zo confronterend als het aangrijpende verhaal van Koen. En dat is precies wat Interpolis met haar commercial probeert te bereiken.

In dit artikel noemen wij drie apps die je helpen om je veilig en verantwoord door het verkeer te banen. De een zorgt er voor dat je geen meldingen krijgt zodra je de app activeert, de ander heeft een interface die je zonder te kijken kunt bedienen. De derde en laatste app verstuurt grappige reacties naar je contacten als je achter het stuur zit.

1. AutoModus

De eerste app die we behandelen is AutoModus. Deze applicatie is ontwikkeld door -je voelt hem waarschijnlijk al aankomen- Interpolis. Op de speciale website om deze app te promoten schrijft de verzekeraar dat het verleidelijk kan zijn om even dat laatste appje te lezen. Als je het filmpje van Interpolis hebt gezien, hoeven we niets meer te vertellen over de gevaren hiervan.

De AutoModus app zorgt ervoor dat je geen meldingen, pushnotificaties en updates binnenkrijgt als je aan het rijden bent. Voordat je wegrijdt hoef je alleen maar de app op te starten. Op het scherm verschijnt dan de melding dat je in AutoModus bent. Terwijl je aan het rijden bent word je dus niet afgeleid door piepende geluidjes of een knipperend notificatielampjes Zodra je op je bestemming bent gearriveerd zie je welke afstand je gereden hebt, hoeveel kilometers je in totaal hebt afgelegd die dag en wat je gemiddelde snelheid was.

Interpolis heeft ook een wedstrijdelement in haar app ingebouwd. Terwijl je achter het stuur zit verzamel je namelijk punten. De uitdaging is om zo veel mogelijk punten te verzamelen: dat betekent immers dat je niet met je telefoon bezig bent tijdens het autorijden. Open je tijdens het rijden toch een app of speel je met de navigatie, dan krijg je strafpunten. Je kunt ook de strijd aangaan met vrienden en familie door ze uit te dagen. Als jij op een dag meer punten verzameld dan de ander, krijg je bonuspunten.

Interpolis wil met deze app het aantal schademeldingen met 25 procent omlaag brengen. Automobilisten die klant zijn bij de verzekeraar krijgen bovendien 10 procent korting op hun autoverzekering. Zo sla je dus twee vliegen in één klap. AutoModus kun je downloaden en installeren op je Android-telefoon of iPhone.

AutoModus

App name
 
Reizen

Automodus is een app die alle meldingen uitschakelt als je achter het stuur krijpt. Zo word je dus niet verleid om je smartphone te pakken tijdens het rijden. Daarnaast kent de app een wedstrijdelementen waarbij je zo veel mogelijk punten moet zien te verzamelen. 

Play Store App Store

2. Drivemode

AutoModus is een goed initiatief van Interpolis, maar erg beperkt als je kijkt naar de functionaliteiten. Zoek je een app die iets meer mogelijkheden biedt en in combinatie met andere apps is te gebruiken? Dan is Drivemode de app voor jou.

In tegenstelling tot AutoModus schakelt Drivemode niet de verbindingsmogelijkheden van je smartphone uit. Berichten komen nog steeds binnen en je kunt ze lezen. Je hoeft echter niet naar je telefoon te grijpen, de app te openen en het laatste bericht te selecteren. Zodra je de app activeert werkt alles met simpele veegbewegingen, tappen en audio feedback. De ontwikkelaar noemt dit ook wel de no-look interface. Hierdoor hoef je niet naar je smartphone te staren en kun je je ogen dus op de weg houden.

Drivemode is niet alleen makkelijk te bedienen, maar ook slim doordat hij met vele apps samenwerkt. Als je bijvoorbeeld in Google Calendar een afspraak noteert met daarbij het adres, dan hoef je niet langer het adres in te voeren in Maps: Drivemode leest het adres namelijk en voert deze automatisch in Maps. Hij werkt overigens ook met andere grote navigatie-apps als Waze en Here Maps.

Krijg je een berichtje binnen en wil je reageren? Dat kan met een van de vele voorgeprogrammeerde boodschappen. Berichten intikken behoort dus tot het verleden. Drivemode heeft eveneens een niet-storen functie. Binnenkomende gesprekken en berichten worden dan automatisch beantwoord met een standaard boodschap. Ook muziek bedienen is een fluitje van een cent. De muziekspeler zweeft als het ware over de applicatie die op dat moment actief is, zoals je navigatie-app of WhatsApp-bericht. Hij is onder meer compatibel met Spotify, Google Music en Pandora.

Drivemode is veelzijdig en heeft een gemakkelijk te bedienen interface. De app is dan ook niet voor niets beloond met de Android Application Award. Het enige minpunt dat wij kunnen bedenken is dat de app alleen in de Google Play Store te vinden is.

Drivemode

App name
Reizen

Drivemode is een app waarmee je telefoontjes en berichtjes beantwoord of je navigatie instelt met een swipebeweging, druk op het scherm of audio feedback. De interface is dusdanig ontwikkeld dat je je hem kunt bedienen zonder dat je naar het scherm hoeft te staren. Deze no-look interface is beloond met de Android Application Award. 

Play Store

3. In-Traffic Reply

De derde en laatste app in dit artikel is ontwikkeld door Samsung. In september 2015 lanceerde de Zuid-Koreaanse smartphonemaker al Car Mode, maar deze werkt alleen met telefoons van Samsung. De fabrikant is weliswaar een van de grootste smartphoneproducenten ter wereld, dat wil nog niet zeggen dat iedereen met een Galaxy-telefoon rondloopt. Voor al die andere mensen heeft Samsung In-Traffic Reply ontwikkeld.

In-Traffic Reply reageert automatisch op inkomende berichten en telefoontjes als je achter het stuur zit. ‘Zo blijf je sociaal én houd je je aandacht op de weg’, aldus Samsung. Als je 10 kilometer per uur of harder rijdt, wordt de app automatisch geactiveerd. De app meet jouw snelheid door naar de GPS te kijken. Je ontvangt een notificatie zodra de app is opgestart. Mocht je niet achter het stuur zitten maar bijvoorbeeld hardlopen, dan kun je hem direct uitschakelen.

De app doet eigenlijk precies wat de naam al zegt. Zodra je een berichtje ontvangt, verstuurt hij automatisch een berichtje naar de afzender. Dat is een kant-en-klare tekst, maar je kunt ook een filmpje of animated gif versturen. Of je stelt je eigen, unieke reactie samen zodat iedereen weet dat hij van jou afkomstig is. Je hoeft niet bang te zijn dat In-Traffic Reply jouw contactpersonen spamt: al versturen zij meerdere berichten, ze ontvangen slechts éénmaal per rit een automatische reactie van de app. De app werkt onder meer met de dialer, berichten-app, WhatsApp en Facebook Messenger. Als je de app voor de eerste keer inschakelt, geef je aan met welke apps Samsung op je binnengekomen berichten mag reageren.

In-Traffic Reply is onderdeel van de ‘Stuur vast, smartphone los’ campagne. Daarbij werkt Samsung samen met het ministerie van Infrastructuur en Milieu, Veilig Verkeer Nederland (VVN), ANWB, De Fietsersbond, Flitsmeister, RAI Vereniging, Team Alert, Nederland ICT en de Hogeschool van Utrecht om zo het smartphonegebruik in het verkeer terug te dringen. Een lovenswaardig initiatief. In-Traffic Reply is de opvolger van de app Beat the Street, een app om jongeren aan te sturen hun smartphone niet op de fiets te gebruiken. 

In-Traffic Reply

App name
Reizen

InTraffic Reply verstuurt automatisch berichten aan de afzender zodra je in de auto stapt en harder dan 10 kilometer per uur rijdt. Je hebt dus geen excuus om naar je smartphone te grijpen als je aan het autorijden bent. 'Zo blijf je sociaal en houd je je aandacht op de weg', aldus Samsung .

Play Store

Tot slot

Autorijden en je smartphone niet handsfree bedienen gaan niet samen. Als je toch onderweg bereikbaar wilt zijn, gebruik dan in ieder geval een carkit en Bluetooth-verbinding. Om toch in contact te blijven met je vrienden en kennissen kun je een van de bovenstaande apps gebruiken. Een alternatief is dat je de vliegtuigmodus inschakelt. Daarmee worden alle draadloze verbindingen verbroken. Dan kun je dus niet gebeld worden tijdens het autorijden, of berichten ontvangen. Alle aandacht gaat dan dus uit naar de weg. Voor welke oplossing je ook kiest, gebruik je verstand en rij voorzichtig als je achter het stuur kruipt. 

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Recente artikelen

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden