Vergelijk 3.394.208 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Minister Schultz wil verbod smartphonegebruik op fiets

Apps Minister Schultz wil verbod smartphonegebruik op fiets
Door ,

Je smartphone op de fiets gebruiken is straks wellicht niet meer toegestaan. Minister Schultz van Infrastructuur en Milieu werkt aan nieuwe regels om het telefoongebruik op de fiets te beperken. In een brief naar de tweede kamer onthult ze haar plannen.

Melanie Schultz, onze minister van Infrastructuur en Milieu, gaat er voor zorgen dat het gebruik van de smartphone op de fiets aan banden wordt gelegd. Als het aan haar ligt wordt het gebruik van de smartphone terwijl je aan het fietsen bent straks verboden. Minister Schultz zou samen met experts kijken of een dergelijk verbod invoeren mogelijk is. Het touchscreen van de smartphone zou een gevaar opleveren in het verkeer omdat de gebruiker van de smartphone zijn aandacht niet meer bij de weg kan houden. Minister Schultz wil dan ook het gebruik van de smartphone in een houder, bevestigd aan het fietsstuur verbieden. De handen van de fietser moeten altijd vrij zijn, aldus de minister.

Bellen wordt niet verboden. Dit mag echter alleen gedaan worden met een headset of oordopjes met ingebouwde microfoon. Op deze manier blijven de handen van de fietser vrij voor het stuur. Autogebruikers kennen een vergelijkbaar verbod. De nadruk van het verbod voor Automobilisten ligt echter op het niet in de hand mogen houden van de smartphone tijdens het rijden. De automobilisten mogen de smartphone wel met behulp van een houder gebruiken. Minister Schultz gaf eerder aan weinig in een verbod op het gebruik van de smartphone op de fiets te zien. Doordat campagnes om jongeren bewuster te laten worden van het telefoongebruik op de fiets weinig uithaalden, is het verbod nu een volgende stap in de richting van veilig verkeer. 

De realiteit

Het handhaven van regels rondom het gebruik van smartphones op de fiets blijkt erg moeilijk te zijn. Andere landen voerden eerder soortgelijke regels in en zouden moeite hebben met de uitvoer van deze regels. Aangezien we in Nederland naar schatting meer fietsen dan inwoners terug kunnen vinden, zullen handhavers van de nieuwe regels straks voor een grote uitdaging komen te staan. De hoogte van de boete voor het gebruiken van de smartphone op de fiets is vooralsnog niet bekend. Er lopen momenteel nog een aantal onderzoeken waarvan de resultaten belang hebben voor de uiteindelijke conclusie. Ook lopen er nog een aantal voorlichtingscampagnes waarvan de minister een evaluatie wil laten maken. 

(via)

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden