Vergelijk 2.725.955 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Vergelijking: iPhone 7 of Google Pixel

Achtergrond Vergelijking: iPhone 7 of Google Pixel
Door , - 5 reacties

In september lanceerden Apple en Google hun vlaggenschepen: de iPhone 7 en Google Pixel. Beide strijden om de gunst van de consument, maar wie heeft de beste papieren? Of zijn ze te verschillend en spreken ze ieder hun eigen doelgroep aan? GSMinfo zet beide toestellen tegenover elkaar om te kijken waar de verschillen en overeenkomsten zitten.

Apple is heer en meester op de smartphonemarkt en verkoopt meer toestellen dan welke producent dan ook. De laatste tijd heeft de Amerikaanse smartphonemaker echter steeds meer moeite om haar toestellen aan de man te krijgen. Uit de laatste kwartaalcijfers, die dateren van eind oktober, bleek dat het bedrijf voor het derde kwartaal op rij minder iPhones heeft verkocht. Ter verdediging van Apple: de iPhone 7 en iPhone 7 Plus waren nog niet wereldwijd in de verkoop gegaan toen de balans werd opgemaakt. Tim Cook, CEO van Apple, is er daarom van overtuigd dat het vierde en laatste kwartaal van dit jaar een recordomzet wordt behaald.

Google kennen we van de Nexus-smartphones, zoals de Nexus 5X en Nexus 6P. Google was verantwoordelijk voor het design, de ontwikkeling en marketing van deze toestellen, partijen als Motorola, LG en Huawei namen de productie voor hun rekening. Bij de Google Pixel is dat niet anders. Toch wordt de Pixel neergezet als de eerste smartphone van de zoekmachinegigant. Grote verschil met de Nexus-lijn is dat de Pixel unieke features bevat die we enkel bij deze smartphone aantreffen, waaronder de Pixel Launcher en Google Assistant. Zodoende wordt de Pixel gepromoot als de ‘Phone by Google’. De merknaam of het logo van HTC, die de productie van het toestel voor haar rekening neemt, tref je dan ook nergens aan op Googles vlaggenschip.

De iPhone 7 moet weer geld in het laatje brengen voor Apple, de Pixel moet Google als smartphonefabrikant op de kaart zetten. Wie zal er slagen in deze opzet?

Design

De iPhone 7 heeft qua vormgeving veel weg van zijn voorganger. Zo is de behuizing gemaakt van aluminium en heeft het dezelfde rondingen als de iPhone 6 en iPhone 6S. De antennebanden aan de achterkant zijn weggehaald en voortaan aan de onder- en bovenkant van de body verwerkt. Wat onmiddellijk opvalt is dat Apple de aansluiting voor de oordopjes heeft weggelaten. Tijdens de presentatie noemde het bedrijf dit nog ‘courage’. Om naar je favoriete muziek te luisteren heeft Apple de AirPods bedacht. Deze maken draadloos verbinding met de iPhone 7. Wil je hier niet op wachten –de AirPods zijn op het moment van schrijven nog niet te koop– of er niet zo veel geld aan willen uitgeven –ze kosten 179 euro per paar– dan kun je ook andere Bluetooth-headsets gebruiken. Er is ook een goedkoper alternatief: je maakt gebruik van de Lightning-naar-mini-jack-adapter. Deze sluit je aan op de Lightning Connector en dan kun je alsnog je oordopjes aansluiten. Deze krijg je gratis meegeleverd van Apple.

De meest noemenswaardige feature van de iPhone 7 is misschien wel zijn waterdichte design. Het vlaggenschip is namelijk IP67 gecertificeerd. Dat betekent dat er geen water het toestel kan binnendringen en hij maximaal 30 minuten op één meter diepte ondergedompeld kan worden. In de kleine lettertjes adviseert Apple echter om dat vooral niet te doen. Het bedrijf stelt dat de water- en stofbestendigheid na verloop van tijd kunnen afnemen door slijtage.

Tot slot heeft Apple de iPhone 7 een nieuwe Home-knop gegeven. In plaats van een fysieke knop die je kunt indrukken, heeft Apple een aanraakgevoelige knop geplaatst die ultrasone trillingen of haptische feedback verstuurt zodra het een inputcommando registreert. Hiervoor heeft Apple een nieuwe Taptic Engine onder het scherm geplaatst, een feature die we kennen van de Apple Watch. Touch ID is uiteraard in de nieuwe thuisknop verwerkt.

De Google Pixel is gemaakt van glas en aluminium, een combinatie van materiaalsoorten die we wel vaker aantreffen bij high-end Android-smartphones. Hierdoor zien ze er niet alleen luxueus uit, maar liggen ze ook prettig in de hand. Een Home-knop is nergens te bekennen. Dit betekent echter niet dat de Pixel geen vingerafdruksensor heeft: deze vinden we namelijk aan de achterkant, onder de primaire camera. In tegenstelling tot Apple heeft Google ervoor gekozen om de 3.5mm audio jack wel te verwerken in haar vlaggenschip. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je nieuwe oordopjes of nieuwe headset moet aanschaffen.

Groot verschil tussen de iPhone 7 en Google Pixel is de waterbestendigheid. Is de iPhone 7 IP67 gecertificeerd, en in theorie dus volledig waterdicht, de Pixel moet genoegen nemen met een IP53 stempel. Dat houdt in dat de behuizing weliswaar geen volledige bescherming biedt tegen indringing van stof, maar dat het een goede werking niet in de weg staat. Daarnaast is de Pixel enkel spatwaterdicht. Regendruppels zullen hem niet deren, maar hem in een bak met water dompelen is niet verstandig. Waarom de Pixel niet volledig waterdicht is? Dat is te wijten aan tijdgebrek, als we de berichten mogen geloven. Daar laat Google in onze ogen een steekje vallen.

Zowel de iPhone 7 als de Google Pixel hebben ieder hun eigen design. Welke vormgeving tot je verbeelding spreekt, is een kwestie van smaak. We kunnen echter niet ontkennen dat Apples vlaggenschip de meeste innovatieve functies heeft van beide toestellen. Een nieuwe Home-knop, niet langer een aansluiting voor je headset en een waterdicht design. Van dit laatste kan Google alleen maar dromen. Dat Apple de audio jack heef weggelaten zal waarschijnlijk niet bij iedereen in goede aarde vallen. Dat geldt ook voor het feit dat de Pixel enkel IP53 gecertificeerd is.

Google Pixel

Beeldscherm

Het gerucht gaat dat Apple haar volgende iPhone uitrust met een OLED-scherm. Het vlaggenschip van dit jaar moet het doen met een 4.7 inch Retina HD LCD-display. De resolutie is als vanouds 1334 bij 750 pixels en de pixeldichtheid bedraagt 326 ppi. Over het scherm heeft Apple een vingerafdrukbestendige en vetafstotende coating aangebracht. Dual-domain-pixels voor brede kijkhoeken is wederom van de partij. De schermhelderheid is opgeschroefd van 500 cd/m2 naar 625 cd/m2. Dat betekent dat het scherm in het felle zonlicht nog beter te lezen is.

De Google Pixel heeft met een beelddiagonaal van 5 inch een scherm dat een fractie groter is. Geen enorm contrast, maar voor sommigen kan dit het verschil maken tussen handbediening met één hand of met twee handen. Waarin de Pixel zich wel onderscheidt is het feit dat hij een AMOLED-scherm heeft. Op dit type scherm zien kleuren er levendiger en natuurgetrouwer uit dan op LCD-displays. Doordat iedere subpixel kan worden in- en uitgeschakeld, zijn de zwartwaarden ook een stuk beter in vergelijking met LCD-panels. De schermresolutie ligt bij de Pixel hoger dan bij de iPhone 7: deze bedraagt 1920 bij 1080 pixels. Als je bij Apple een Full HD-scherm wilt, moet je de duurdere iPhone 7 Plus nemen. Om het display tegen krassen en stoten te beschermen, heeft Google de Pixel voorzien van Corning Gorilla Glass 4.

Naast een hogere resolutie heeft de Google Pixel ook een hogere pixeldichtheid: 441 ppi tegenover 326 ppi. Een deal-breaker kunnen we dit niet noemen. Er van uitgaande dat je een smartphone niet op je neus zet –tenzij je hem gebruikt in combinatie met een VR-bril, maar dat laten we hier voor het gemak buiten beschouwing– kan het menselijk oog niet meer dan 300 ppi onderscheiden. Als je dus op internet gaat surfen, een e-mail bekijkt of een spelletje speelt, met beide toestellen kun je dan prima uit de voeten. Tot slot is de Pixel VR-ready –hij ondersteunt namelijk Googles VR-platform Daydream– en heeft hij een blauwlichtfilter. Hierdoor raken je ogen minder snel vermoeid als je langere tijd naar het scherm staart.

Ben je iemand die regelmatig films streamt of YouTube onveilig maakt? Dan is het AMOLED-scherm met FHD-resolutie van de Pixel de beste keus. Als je daar niet zo veel waarde aan hecht, dan heeft de iPhone 7 ook een prima scherm.

iPhone 7 camera

Camera

Op het eerste oog lijkt het alsof Apple de camera van de iPhone 6S heeft hergebruikt. De iPhone 7 heeft immers eveneens een 12 megapixelcamera met 5x digitale zoom, autofocus, Live Photos en True Tone Flash, net als zijn voorganger. Maar schijn bedriegt. Apple heeft haar laatste vlaggenschip een geheel nieuwe 12 megapixelcamera gegeven. Zo heeft het toestel een nieuwe Image Signal Processor (ISP), wat inhoudt dat hij meer rekenkracht heeft dan ooit tevoren. Als je met de automatische stand foto’s schiet weet deze chip nog sneller de juiste witbalans, belichtingscorrectie en ruisreductie te bepalen. De ISP is in staat om in 25 milliseconden meer dan 100 miljard acties uit te voeren.

Er zijn nog meer verschillen aan te wijzen. Zo kun je voortaan een groter diafragma instellen, namelijk f/1.8 in plaats van f/2.2. Dat betekent dat er meer licht op de beeldsensor kan vallen, waardoor je foto’s er nog beter uit zien. Met name in het schemerlicht of als het wat donkerder is zul je het verschil merken. Door het grotere diafragma krijgt de sensor 50% meer licht. Ook heeft Apple voor het eerst Optical Image Stabilization (OIS) of optische beeldstabilisatie toegevoegd aan het instapmodel van zijn vlaggenschepen. Voorheen was deze feature alleen bij de Plus-modellen te vinden. In plaats van een enkele LED-flitser heeft Apple de iPhone 7 er vier gegeven. Dit zorgt voor 50% meer lichtopbrengst en een groter kleurbereik. Tot slot heeft Apple wide color gamut of brede kleurregistratie geïntroduceerd. Hierdoor zien je huidskleur en andere kleuren er nog realistischer uit.

Als het gaat video’s opnemen zijn er geen verschillen tussen de iPhone 7 en diens voorganger te bespeuren. Dat betekent dus dat je 4K-video’s en slow-motion filmpjes kunt opnemen en 8 megapixelfoto’s kunt schieten tijdens het opnemen. De FaceTime HD-camera heeft een upgrade gemaakt van 5 naar 7 megapixels. Ook deze is voortaan uitgerust met automatische beeldstabilisatie.

De Google Pixel heeft een 12.3 megapixelcamera aan de achterkant en een 8 megapixel selfiecamera aan de voorkant. De hoofdcamera is voorzien van Phase Detection Autofocus (PDAF), laser-autofocus en dubbele LED-flitser. Het diafragma is niet zo groot in vergelijking met de iPhone 7: f/2.0 tegenover f/1.8. De camera heeft dezelfde opnamemogelijkheden als de iPhone 7.

Waar Google flink mee gepronkt heeft is dat de camera een score van 89 punten in de DxO heeft weten te behalen, de hoogste score die ooit aan een smartphonecamera is toegekend. DxO wordt door velen gezien als dé benchmark voor smartphonecamera’s: een hoge score op deze test betekent veel aanzien. Toch moet je je niet blindstaren op deze uitkomst. DxO meet en weegt zeven verschillende eigenschappen van een camera, waaronder de belichtingcorrectie, contrast en kleurweergave. Niet iedereen zal dezelfde waarde hechten aan deze verschillende eigenschappen. Hierdoor is de uitkomst dus behoorlijk subjectief. Daarnaast is de benchmark enigszins omstreden, omdat het de camera van de HTC 10 een hogere score gaf dan die van de Samsung Galaxy S7. In praktijk levert Samsungs vlaggenschip echter betere plaatjes af dan de HTC 10. Neemt de uitslag van deze test dus niet voor zoete koek aan.

Aangezien beide toestellen nog maar mondjesmaat verkrijgbaar zijn in ons land, is het moeilijk om nu al een uitspraak te doen over welk toestel de beste camera heeft. Beide vlaggenschepen beloven excellente plaatjes af te leveren.

Google Pixel DxO

Hardware

Apple heeft in de iPhone 7 haar nieuwste processor gestopt: de A10 Fusion met 64-bits architectuur en M10 bewegingscoprocessor. De prestaties van de chipset zijn naar eigen zeggen 40% beter dan de A9. De grafische prestaties zijn volgens Apple 50% beter dan de vorige CPU. Zaken als de kloksnelheid en de hoeveelheid werkgeheugen maakt Apple nooit bekend. Inmiddels weten we dat het nieuwe vlaggenschip 2 GB aan werkgeheugen heeft. De batterij is goed voor 1960 mAh. Apple belooft dat de iPhone 7 twee uur langer meegaat op een batterijlading dan de iPhone 6S. Helaas is het nog altijd niet mogelijk om het geheugen uit te breiden met een microSD-kaart. Dat betekent dat je vooraf een afweging moet maken hoeveel opslagcapaciteit je de komende twee jaar nodig denkt te hebben.

De Google Pixel is de eerste smartphone die wordt aangedreven door een Qualcomm Snapdragon 821. Dit is een geüpgradede versie van de Snapdragon 820 en bestaat uit twee krachtige 2.15 GHz Kryo kernen en twee energiezuinige 1.6 GHz Kryo kernen voor de lichtere taken. Deze quad-core processor wordt aangevuld met de Adreno 530 GPU en 4 GB aan werkgeheugen. De accu van de Pixel heeft aanzienlijk meer capaciteit dan Apples vlaggenschip: 2770 mAh tegenover 1960 mAh. Toch heeft de iPhone een reputatie van een goede batterijduur, omdat de hard- en software optimaal op elkaar zijn afgestemd. Dus ondanks het verschil in capaciteit zul je met beide toestellen wellicht het einde van de dag halen.

Net als de iPhone 7 is het niet mogelijk om de opslagcapaciteit uit te breiden met geheugenkaart. Google geeft je twee opties: 32 GB of 128 GB intern geheugen. Apple heeft nog een derde keuze: 256 GB. Dat maakt de iPhone 7 meer toekomstbestendig dan de Pixel. Het ontbreken van een microSD-slot is echter een gebrek die we bij beide vlaggenschepen aantreffen. Bij Apple is het nooit mogelijk geweest om het geheugen uit te breiden, bij Android-telefoons daarentegen wel. Het was een uitgelezen kans voor Google om zich van Apple te onderscheiden. Google heeft daarentegen Smart Storage toegevoegd. Foto’s en video’s die als back-up zijn opgeslagen in de cloud via Google Foto’s, worden automatisch uit het geheugen verwijderd. Zo houd je dus altijd voldoende schijfruimte over voor andere zaken. Een handige toevoeging die je bij Apple niet zult aantreffen.

Prijs

De adviesprijzen van zowel de iPhone 7 als de Google Pixel zijn bekend. We beginnen met Apples vlaggenschip. Het instapmodel van 32 GB intern geheugen heb je voor 769 euro. Voor 128 GB moet je 879 euro op tafel leggen. Wil je nog meer geheugen? Dan betaal je de hoofdprijs van 989 euro.

De Pixel heeft slechts twee opties. Het basismodel met 32 GB intern geheugen gaat voor 759 euro over de toonbank. Voor 869 euro heb je vier keer zo veel geheugen (128 GB).

Zoals je ziet ontlopen de toestellen elkaar niet qua prijsklasse.

Conclusie

Op menig vlak zijn zowel de iPhone 7 als de Google Pixel aan elkaar gewaagd. Maar er zijn ook wel de nodige verschillen aan te wijzen. Zo heeft Apple de meeste innovatieve elementen toegevoegd aan het design, waarvan de IP67 certificering de meest in het oog springende feature is. De Pixel heeft een streepje voor als het gaat om het scherm. De kleurweergave, zwartwaarden en contrasten van LCD-schermen kunnen zich niet meten met AMOLED-displays.

Zowel de iPhone 7 als Google Pixel beloven een camera die zeer goede foto’s aflevert. Apple benadrukt dat de 12 megapixelcamera een flinke onderhoudsbeurt heeft gekregen en zodoende een stuk beter is dan zijn voorganger. Google is maar al te trots dat haar camera de hoogste score ooit heeft behaald in de DxO benchmark. Of dat in werkelijkheid ook de beste plaatjes oplevert, moeten we nog zien.

Apple iPhone 7 prijzen vergelijken

Apple iPhone 7
Met abonnement: Vanaf € 19,50 p/m
Los toestel: € 289,00

Vergelijk prijzen

Wat betreft de prestaties zit je bij beide toestellen goed. De A10 Fusion chip is wederom iets sneller en krachtiger dan de A9, die we in de iPhone 6S terugvinden. De Pixel is uitgerust met de nieuwste krachtpatser van Qualcomm: de Snapdragon 821. Net als de A10-chip levert deze meer rekenkracht dan zijn voorganger. Kijken we naar het prijsverschil, dan is deze minimaal. Beide vlaggenschepen bevinden zich in dezelfde prijscategorie van 750 euro plus.

In de keuze zal het waarschijnlijk aankomen op de vraag bij welk ecosysteem je je prettiger voelt: iOS of Android. Daar kan nog dit over worden gezegd: de Google Pixel is uitgerust met enkele features die je alleen bij dit toestel aantreft en niet bij andere Android-telefoons. We hebben het dan over Google Assistant, Pixel Launcher, ondersteuning voor Googles VR-platform Daydream en slimme opslag. 

Apple iPhone 7 beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
Ben 24 mnd 100 2000 € 19,50 € 0,- Bekijken
hollandsnieuwe 24 mnd 2000 2000 € 20,50 € 0,- Bekijken
Vodafone 24 mnd 150 2000 € 21,00 € 0,- Bekijken
Tele2 24 mnd 200 1000 € 22,00 € 0,- Bekijken
T-Mobile 12 mnd onbeperkt 2147483647 € 51,00 € 0,- Bekijken
KPN 24 mnd 150 2000 € 31,00 € 0,- Bekijken
Telfort 24 mnd 150 10000 € 34,50 € 0,- Bekijken
Alle Apple iPhone 7 aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden