Vergelijk 2.239.457 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Google Assistant vergeleken met Siri van Apple: Wie, wat en hoe?

Achtergrond Google Assistant vergeleken met Siri van Apple: Wie, wat en hoe?
Door ,

Siri geeft gedetailleerde antwoorden en is in staat om spraakcommando's efficiënt uit te voeren. Google komt dit jaar met een vernieuwd, uit de kluiten gewassen antwoord; Google Assistant. Lees hier alles over de voornaamste verschillen en bekijk onze praktijktest.

Enige tijd geleden introduceerde Google introduceerde op zijn eigen madeby.google-event de nieuwe spraakassistent Google Assistant, die naadloos is geïntegreerd met de nieuwe smartphones van Google de Google Pixel en Google Pixel XL. De nieuwe spraakassistent richt zijn pijlen te richten op publiek dat graag handsfree een telefoon wil kunnen bedienen, iets dat tot op heden nog niet tot op grote schaal lijkt te zijn doorgedrongen onder smartphonegebruikers. Siri is al jaren de bekende naam binnen de spraakbesturing op smartphones en zal haar positie niet graag naast zich neerleggen. Wij van GSMinfo voelden beide spraakassistenten stevig aan de virtuele tand, zodat je weet wat je van beide zoal kan verwachten.

Siri - Efficiënt en doeltreffend

Siri werkt erg fijn. Apples persoonlijke spraakassistent is in staat om te voorspellen wat je gaat zeggen en kan alle applicaties op je smartphone naadloos openen, inzien en aansturen. Zowel spraak en zoekcommando's werken erg goed, al moeten vragen en commando's wel duidelijk en rustig worden uitgesproken. Communicatiefouten worden vaak snel duidelijk bij de interactie met Siri.

Apples Siri ondersteunt een groot aantal talen waaronder Nederlands en Engels, maar ook exotischere talen zoals Hebreeuws en Zweeds. Siri herinnert je aan je taken, geeft slimme suggesties en komt vaak met grappige antwoorden. Ook al draagt Siri een vrouwennaam, haar stem kan zowel mannelijk als vrouwelijk klinken en Siri kan ons bovendien in verschillende accenten te woord staan, zoals Amerikaans of Brits Engels.

Siri geeft verder antwoorden die volledig zijn, maar de communicatie met de assistent kan op sommige momenten wat robotachtig aanvoelen. Ook mist Siri af en toe de context en is het niet zo goed in staat het verband tussen recente en eerdere vragen te leggen.

Google Assistant - Slim spraakwater

Google's nieuwe insteek in een spraakbesturingssysteem is erg indrukwekkend. Waar zowel Android en Google Now al gebruik maakten van spraakherkenning, is de Google Assistant toch een stuk beter uitgewerkt en biedt het veel meer functies. Om te beginnen heeft de spraakassistent nu een naam, nog steeds niet van een persoon, maar het klinkt in ieder geval beter dan Google Now. Wat Apple kan, kan Google ook, en dat is te merken.

Net als Siri is de Google Assistant in staat om eenvoudig applicaties te openen en taken uit te voeren. Google verstaat gesproken taal erg goed en komt intelligent over wanneer we meer inhoudelijke vragen stellen gebaseerd op een eerdere vraag of antwoord van Google Assistant.

Ook lijkt Google Assistant meer te spreken, maakt hij veel grappen en is hij uitstekend geïntegreerd in zowel Google's zoekmachine als andere services van Google. Het gaat goed met wat meer ingewikkelde vragen overweg en stelt ons dan ook niet vaak teleur.

Een eerste date met de spraakasistentes

Zowel Siri en Google Assistant zijn vriendelijk, behulpzaam en enigzins betrouwbaar. Wij van GSMinfo stelden beide assistenten een aantal vragen waarbij de vraagstelling “Hoe robotachtig moet ik mijzelf verwoorden om goed met de AI te kunnen communiceren?” centraal stond. Hieronder zie je het resultaat van een eerste kennismaking met beide spraakassistentes;

We vertelden beide assistenten een naam en vroegen vervolgens wat onze naam is.

Apple Siri  Google Assistant

We stelden op beide apparaten een alarm in. Wat kunnen de assistenten over ons vertellen?

Siri:                                                                            Google Assistant:

Apple Siri   Google Assistant

Siri kan hier minder goed met de context van ons spraakcommando overweg. Als we Siri een direct commando geven komt ze wel met een toepasselijke reactie:

Apple Siri

Vervolgens stelden we een werkgerelateerde vraag.

Apple Siri  Google Assistant

Ook hier lijkt Siri minder goed de context te begrijpen, alhoewel een zoekopdracht over de fruitsoort geen slecht antwoord is.

Verdere vragen en informatie.

Wanneer we beide toestellen vragen waar we een toestel van de concurrent zouden kunnen vinden krijgen we van beide assistentes een zoekresultaat terug:

Apple Siri  Google Assistant

Van Siri weten we dat het soms met grappige reacties terug kan komen, wat gebeurt er als we beide AI’s vragen om ons een grap te vertellen?

Apple Siri   Google Assistant

Een voorlopige conclusie

Beide spraakassistenten zijn fijn om mee te werken. Waar Apples Siri al jaren goed werk verricht is Google's Assistant een welkome vernieuwing met een imponerend begrijpend vermogen. Zeker Google Assistant is goed in staat om verbanden tussen voorgaande vragen en commando's te leggen. Siri's kracht ligt hoofdzakelijk in zijn volledige antwoorden met wat meer detail in achtergrondinformatie zoals grafieken, tabellen en afbeeldingen.

Siri spreekt bijzonder veel talen en is dus voor een groot deel van haar gebruikers toegankelijk. Vooralsnog lijkt Siri net iets sneller te werken. Apple zit ook zeker niet stil, Siri wordt constant verbeterd en Apple werkt graag samen met bedrijven die zich bezighouden met Artificial Intelligence. Er gaan zelfs geruchten rond dat Apple met Amazon’s gerelateerde AI tak zou willen samenwerken.

Google is absoluut geen nieuwkomer in de wereld  van AI en spraakherkenning en neemt dan ook een hoop kennis en ervaring mee. Het bedrijf slaagt om een geweldige assistent neer te zetten die verrassend goed de context kan leggen tussen verschillende vragen en commandos. Google Assistant maakt het erg persoonlijk, vertelt graag een grapje en heeft toegang tot een schat aan informatie die hoofdzakelijk is geleverd door Google zelf.

Google Assistant lijkt soms slimmer, maar mist af en toe ook wat achtergrondinformatie. Google Assistant is momenteel Hindi aan het leren en zal in de toekomst nog veel meer talen gaan ondersteunen. De potentie van Google’s vertaalmachine wordt naar alle verwachting ook in Google Assistant geïntegreerd en dat mag dan ook voor verbluffende resultaten zorgen. We verwachten veel interessante functies voor Google Assistant.

Helaas begrijpt en spreekt de Google Assistant voorlopig nog even geen Nederlands, wat voor Nederlandse gebruikers voorlopig nog als minpunt kan worden aanschouwt. De verwachting is wel dat Google de Nederlandse taal enorm snel zal leren en dus ook spreken.

Heb jij ervaring met een van deze spraakassistenten? Geef je mening!

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden