Vergelijk 3.222.808 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

De belofte van Nokia: 5 toestellen met potentie!

Door ,

Het heeft even geduurd, maar Nokia heeft gelukkig weer een aantal toestellen gepland staan voor de verkoop later dit jaar. Vooral de Nokia N8 spreekt tot de verbeelding, maar ook van toestellen als de E5 en C6 schieten de wenkbrauwen omhoog.

Nokia aankondigingenAan de vooravond van het Mobile World Congress in Barcelona verwonderden we ons nog vanwege het matige potentieel van de Finse fabrikant. Uiteindelijk zach alleen de Nokia N86 8MP toen het levenslicht. Dat viel ons een beetje tegen. Toch bestonden er destijds al wel verschillende geruchten over toestellen die eraan zaten te komen, maar nog niets werd bevestigd. In de maanden daarna kregen we meer duidelijkheid en toen bleek dat Nokia wel degelijk bezig was het assortiment aan te vullen met multimediamonsters. Achteraf bleek dat Nokia in de periode daarvoor bezig was het assortiment opnieuw te structuren. Niet lang na MWC 2010 kwam men namelijk met de volgende series:

  • C-serie: Mainstream mobieltjes
  • E-serie: Zakelijke mobieltjes
  • N-serie: Innovatieve mobieltjes
  • X-serie: Mobieltjes met de focus op 'social entertainment'

Het is de bedoeling dat deze series vervolgens worden ingevuld met toestellen die ieder een nummer van 1 tot 9 dragen. Nummer 1 (bijvoorbeeld Nokia C1) zou duiden op een betaalbaar toestel, terwijl een hoger cijfer een meer geavanceerd mobieltje zou moeten betekenen. In de lijn van deze indeling kondigde Nokia haar nieuwe telefoons aan. Wat staat ons nou te wachten? We kijken hieronder naar vijf aangekondigde Nokia's en nemen ze even onder de loep.

Nokia N8 (verwacht augustus)

Nokia N8

Dit is misschien wel de meest spraakmakende smartphone die eraan zit te komen. Tot nu toe het enige toestel dat op Symbian^3 zal draaien en voorzien van een 12MP camera met Carl Zeiss lens. Video's kunnen in HD kwaliteit worden opgenomen en getoond worden op het 3,5" touchscreen beeldscherm. Met een volledige internetconnectiviteit en een veelvoud aan overige camerafuncties belooft de Nokia N8 een spectaculair toestel te worden.
Als er zoveel functies op je smartphone aanwezig zijn, dan zou het jammer zijn als het geheugen, de accu en de processor minimaal zouden zijn. De accu en het geheugen echter zijn naar de eisen van vooruitstrevende smartphone, maar op de processor is wat kritiek. Dit had volgens sommigen een 1GHz CPU mogen zijn, maar uit een test bleek dat de snelheid van dit toestel prima is te noemen.


 

Nokia E5 (verwacht juli)

Nokia E5

Veel mensen zeggen dat deze QWERTY-smartphone een meer fancy en vereenvoudigde versie van Nokia E72 is. Qua specs klopt het inderdaad en ook op het gebied van design zijn er parallellen te trekken. Het grootste verschil is echter te ontdekken in de prijs. Waar je voor de E72 zo'n €270 moet neertellen zal er aan de Nokia E5 een prijskaartje hangen van rond de €180. Aangezien sociale netwerken en andere messaging functies (bijv. messenger en Google Talk) plus alle mogelijke connectiviteiten zijn ingebouwd, zou de E5 ook niet misstaan in de X-serie.
De Nokia E5 beschikt echter wel over de functies die nodig zijn om het toestel tot de zakelijke telefoons te kunnen rekenen. De verwachting is wel dat het ook voor particulieren een prima alternatief zal zijn. Het serie-nummer duidt namelijk op een goede prijs-kwaliteit-verhouding. In combinatie met Nokia's reputatie als fabrikant van degelijke toestellen, zou deze smartphone het best eens leuk kunnen gaan doen.

Nokia X2 (verwacht juni)

De Nokia X2 verbleekt een beetje ten opzichte van de voorgaande twee toestellen. Het is dan ook geen smartphone en dus op het eerste gezicht ook niet echt een indrukwekkende telefoon. Nokia staat bekend om haar brede aanbod aan telefoons en dat laat deze X2 ook zien. Naast alleskunners biedt de Europese marktleider van de mobiele telefonie ook betaalbare 'beltelefoons' aan. Hiervan is dit toestel een sprekend voorbeeld. Voor ongeveer €100 heb je een mobieltje met een prima MP3-speler, push-mail en internet via het GPRS-netwerk.

Nokia X2

De meer uitgebreide toestellen uit de X-serie als de Nokia X3 en Nokia X6 zijn telefoons die veel weg hebben van een musicphone. Daar ontlenen zijn in grote mate hun status als 'multimediaphone' aan. De X2 haalt het niet bij deze twee mobieltjes, maar het geheugen is uit te breiden tot 16GB wat ongeveer gelijk staat aan een opslag van 12.000 liedjes. Toch leuk om in je overweging mee te nemen. Bedenk wel dat met een opslag van veel nummers de processor harder moet werken en dat de telefoon daardoor minder snel wordt. Wat direct opvalt is de aanwezigheid van een 5MP camera. De multimediamogelijkheden zijn dus voldoende, maar je moet wel weten waar je het moet zoeken.

Nokia C3 (verwacht juni)

Nokia C3We zijn inmiddels aangekomen bij de C-serie en dat betekent 'mainstream'. Maar wat is mainstream? Dat zou kunnen betekenen 'het afvoerputje', een instapmodel of een toestel dat niet te vangen is onder één bepaalde categorie. Voor wat betreft de Nokia C3 geldt dat het gaat om een instapmodel. Net als de X2 kost dit mobieltje nog geen €100. Vooral voor de grootgebruiker van social networks met een krappe beurs is dit toestel het overwegen waard. Facebook en Twitter zijn onder andere via het beginscherm direct toegankelijk en met het fysieke QWERTY-toetsenbord is een mailtje, krabbel of tweet zo getikt.
De 2MP camera valt wat tegen, maar de aanwezigheid van WiFi is dan weer opvallend voor een dergelijke budgettelefoon. Met de Opera browser geeft dit je in een draadloze netwerkomgeving gebruiksvriendelijke en snelle toegang tot het internet. Het geheugen is daarentegen wel weer aan de kleine kant, maar dat is de consequentie bij de aanschaf van een telefoon uit deze prijsklasse.

Nokia C6 (verwacht juni)

Voor dit touchscreenmobieltje geldt dat mainstream betekent 'niet te vangen onder een bepaalde categorie'. Kijken we op de specificatiepagina van de Nokia C6 dan vallen de vele groene vinkjes op. Het meeste lijkt hij daarbij nog op de Nokia N97. Veel groene vinkjes betekent meestal een breed aanbod aan functies en ook de C6 is daar geen uitzondering op. Een korte impressie:Nokia C6

  • 5MP camera met geo-tagging, glimlachherkenning en een tweede camera aan de voorzijde.
  • Volledige internetconnectiviteit (3G, HSDPA & WIFi).
  • Besturingssysteem: Symbian 9.4, Series 60 versie 5.
  • Pushmail, MP3-speler, Bluetooth en FM-radio.
  • Uitschuifbaar QWERTY-toetsenbord.
  • Kosten +/- €180.

Het cijfer in het serienummer van deze Nokia duidt op een meer dan degelijk telefoon, maar er blijft nog ruimte over voor meer. Ik ben in dat geval wel benieuwd naar een eventuele Nokia C7, C8 of zelfs C9. Hieronder nog de promovideo van de Nokia C6:

Zoals we gezien hebben lijkt Nokia haar opgelopen achterstand tijdens MWC 2010 inmiddels wel te hebben ingehaald. Zoals we van Nokia gewend zijn, is er ruimte voor betaalbare modellen, maar ook voor veelbelovende, indrukwekkende toestellen als de Nokia N8. We zullen moeten zien of dit zich ook vertaalt in klinkende verkoopcijfers, aangezien de concurrentie van bijvoorbeeld HTC en Samsung moordend is.

Inspiratie: NokNok.tv

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden