Vergelijk 3.166.861 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

De drie beste functies van Android 7.1 Nougat

Achtergrond De drie beste functies van Android 7.1 Nougat
Door ,

Google's nieuwste versie van Android is nog maar net uit, maar een update met vernieuwde functies staat voor de ontwikkelaars alweer klaar. In dit artikel kijken we naar de grootste veranderingen binnen Android 7.1, zowel zichtbaar als onzichtbaar.

Vanaf deze week is de Android 7.1 Developer Preview beschikbaar voor een aantal Nexus telefoons en begin december zal de nieuwe update worden uitgebracht. Het is daarom interessant om te kijken naar wat er is verbeterd, aangepast en toegevoegd. 

In dit artikel kijkt GSMinfo.nl naar de beste functies en meest opvallende veranderingen binnen de nieuw update van Android. Android 7.1 brengt zowel zichtbare als onzichtbare veranderingen met zich mee, maar we leggen hier de nadruk op de functionaliteit voor de eindgebruiker.

Features Android 7.1

Tijdens de presentatie van madeby.google heeft Google aangegeven dat de nieuwe Google Pixel en Pixel XL beide zullen worden voorzien van Android 7.1 Nougat. Bestaande smartphones die onder Google's supervisie vallen, zoals de Nexus 6P en Nexus 5X, zullen voor het einde van het jaar nog worden bijgewerkt naar Android 7.1. De nieuwe update brengt een paar wijzigingen met zich mee maar op een kleinere schaal dan een compleet nieuwe versie van Android dat doet. Hieronder volgt een lijstje met de belangrijkste updates rondom Google's update.

Applicatiesnelkoppelingen

De meest zichtbare wijziging zullen de app-snelkoppellingen zijn, een functie die op dit moment word alleen door Google's eigen applicaties worden ondersteund. De developers-editie ligt al wel klaar voor ontwikkelaars en naar verwachting zullen ook andere applicaties dit voorbeeld volgen.

Via de snelkoppeling kunnen snel acties worden uitgevoerd zonder de app zelf te hoeven openen. Door langer op een applicatie-icoon te drukken, komt er een snelkoppelingmenu naar boven met daarin veelgebruikte of favoriete keuzes die zo snel kunnen worden uitgevoerd binnen de applicatie. Helaas kunnen deze keuze's niet naar eigen voorkeur worden gerangschikt, maar naar alle waarschijnlijkheid wordt dit in de toekomst wel mogelijk.

Afbeeldingen via je toetsenbord

Of je nou berichten verstuurt of ergens anders je digitale stempel achter wil laten, moderne berichten zijn vaak meer dan alleen tekst. Met de nieuwe versie van Android 7.1 Nougat kunnen emoji's, stickers, gifs en afbeeldingen snel worden ingevoegd vanuit het toetsenbord en worden verstuurd naar de doelgroep.

Op deze manier kun je afbeeldingen en GIF-bestanden snel en eenvoudig uit externe bronnen doorsturen naar je vrienden. Waar vroeger eerst een afbeelding op de telefoon moest staan kunnen deze nu snel en eenvoudig worden verzonden zonder deze op te hoeven slaan.

Virtual Reality

Virtual reality is een nieuwe ontwikkeling waar Google een groot fan van lijkt te zijn. Naast de Pixel telefoons introduceerde Google tijdens het madeby.google event ook zijn eigen VR-platform met de naam Daydream, een exclusief platform waarmee Google de ontwikkelingen op virtual reality gebied probeert te motiveren. Apps zoals YouTube, Netflix en bijvoorbeeld games kunnen op deze manier op een unieke manier via een Android-toestel in combinatie met de Daydream View of een andere VR-bril worden ervaren. 

Daydream is tot op heden enkel geschikt voor de nieuwste smartphones die over een specifiek aantal eigenschappen beschikken zoals een hoge schermresolutie en een aantal sensoren die niet in alle Android toestellen te vinden zijn. De Google Pixel XL heeft de primeur en naar verwachting komen er in 2017 een reeks nieuwe smartphones die het platform ondersteunen. Android 7.1 is in ieder geval klaar voor de toekomst en deze ontwikkeling vinden wij een aangename toevoeging aan Googles besturingssysteem. 

Een snellere installatie van updates

Normaal gesproken zijn we gewend om bij een grotere update van het besturingssysteem de telefoon even niet te kunnen gebruiken. Android 7.1 maakt echter de weg vrij voor een grote verandering op het gebied van updates. Op nieuwe toestellen staan straks twee versies van Android geïnstalleerd, een actieve versie en een andere die op de achtergrond draait. Zo kan de achtergrondversie snel een eenvoudig worden bijgewerkt als een update beschikbaar is en kun je je smartphone gewoon blijven gebruiken terwijl de update op de achtergrond word geïnstalleerd. De enige actie die nog vereist is, is het opnieuw opstarten van het toestel zodat de telefoon vanaf de nieuwste versie weer aan de slag kan.

Slimme geheugenontlasting

Android 7.1 heeft een handige functie die het geheugengebruik van de telefoon wat efficiënter gaat maken. Ook al worden veel modellen tegenwoordig geleverd met 32GB geheugen of meer kan het geheugengebruik soms aardig toenemen. De nieuwe versie van Android Nougat brengt dan ook een efficiënte 'storage cleaner' met zich mee. 

Deze functie biedt ons 3 mogelijkheden. Zo bestaat de mogelijkheid om opslagruimte terug te winnen van foto- en video-downloads die 30 dagen of ouder zijn. Ook apps die al meer dan 90 dagen niet meer zijn gebruikt zijn zo eenvoudig op te schonen. De tool kan worden geopend door in het opslagmenu de optie 'ruimte vrijmaken' aan te tikken. Hierna opent er een interface die vertelt hoeveel ruimte er beschikbaar kan worden gemaakt en kunnen er vervolgens keuzes worden gemaakt zodat de juiste bestanden worden verwijderd. Ook biedt de tool de mogelijkheid om na een back-up overtollige informatie snel te verwijderen, op een slimme manier wordt gekeken of de data ergens anders beschikbaar is voordat er daadwerkelijk data wordt verwijderd.

Bewegingen via de vingerafdrukscanner

Veel smartphones zijn anno 2016 voorzien van een vingerafdrukscanner. Deze sensor biedt gebruikers een persoonlijke mogelijkheid om snel de telefoon te ontgrendelen. De nieuwe update van Android laat gebruikers echter ook op een andere manier interactief communiceren met deze vingerafdrukscanner. Google heeft namelijk 'Moves' toegevoegd aan de nieuwe versie van Android, zodat gebruikers speciale bewegingen via de vingerafdrukscanner kunnen uitvoeren die een actie uitvoeren. 

Huawei-smartphones bieden deze functie al langer aan en worden met deze update dus ook  in Android zelf geïntegreerd. Huawei bood bijvoorbeeld de mogelijkheid om een foto te maken door kort de scanner in te drukken. Hoogstwaarschijnlijk komt Android Moves met vergelijkbare functies.

Verdere verbeteringen

Buitenom de grootste wijzigingen zijn onder andere de touchscreenprestaties verbeterd en kan er nog sneller toegang worden verkregen tot de instellingen. Verder worden icoontjes van applicaties steeds vaker rond en zijn er voor ontwikkelaars mogelijkheden om snellere en stabiele apps te maken. 

Wij van GSMinfo zijn blij om dit soort verbeteringen te zien en juichen de VR dimensie die Android toevoegt enorm toe. We zijn ook erg te spreken over de snelkoppelingen die simpele taken toch weer een stukje sneller maken en kunnen niet wachten tot de nieuwe update officieel naar buiten komt. Naar verwachting verschijnt Android 7.1 begin december voor de eindgebruiker maar zal vooralsnog alleen aan de nieuwste smartphones en Nexus-toestellen voorbehouden zijn.

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden