Vergelijk 2.725.961 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Fotoalbum maken met je smartphone? Gebruik deze apps

Achtergrond Fotoalbum maken met je smartphone? Gebruik deze apps
Door ,

De vakantie ligt achter ons en iedereen is weer aan het werk en pikt de draad weer op. Je hebt de leukste foto's die je met je smartphone hebt geschoten uitgezocht en wil daar een fotoalbum van maken. Met welke apps kun je een gedrukt exemplaar van je favoriete plaatjes bestellen? GSMinfo.nl heeft het antwoord en geeft je de 5 handigste applicaties om dit klusje te klaren.

Een fotoalbum is een leuke manier om al die mooie vakantiemomenten nog eens opnieuw te beleven. Vroeger pakten we onze camera, schoten we er lustig op los, drukten de leukste foto's af en plakten deze in een album. De vuistdikke, logge fotoboeken van je (groot)ouders herinneren ons nog aan die goede oude tijd. Wat dat betreft is er niet veel veranderd: we bladeren nog steeds graag door onze foto's, alleen de boeken zijn er een stuk slanker op geworden. 

Dat is niet het enige wat er de afgelopen jaren is veranderd. Tegenwoordig ben je niet meer bij de tijd als je met een spiegelreflexcamera of digitale camera rondloopt. Vrijwel iedereen loopt nu met een smartphone rond en heeft dus een compact fototoestel in zijn of haar broekzak. Deze zijn zo geavanceerd dat de plaatjes nagenoeg dezelfde of zelfs betere kwaliteit hebben dan de grote, dure camera's. Ook op momenten dat je er niet aan denkt heb je altijd een fototoestel bij je. Dergelijke onverwachte situaties leveren veelal de leukste plaatjes op. 

Als je foto's op je smartphone hebt staan die je aan je familie, vrienden of collega's wilt laten zien, kun je iedereen één-voor-één afgaan met je mobiele telefoon. Handiger is als je een fotoalbum kunt geven zodat een aantal man tegelijkertijd kan meekijken en je hetzelfde verhaal niet keer op keer hoeft te herhalen. Plus, als je smartphone het ooit begeeft of je neemt een ander toestel, dan zijn je foto's altijd veilig doordat ze in een fotoalbum zijn opgeborgen. 

Maar hoe maak je nou een gedrukt fotoboek met de kiekjes die op je smartphone staan? Daarvoor bestaan allerlei fotoalbum-apps. GSMinfo.nl zet 5 handige en veelzijdige apps voor je op een rij. 

1) Albelli

Albelli is wellicht één van de bekendste en grootste spelers op de Nederlandse markt voor gedrukte fotoboeken. Een aantal jaren geleden moest je nog achter de computer plaatsnemen om een fotoalbum te maken, tegenwoordig kan het rechtstreeks vanaf je smartphone of tablet. Onderweg of niet, je kunt altijd en overal je eigen fotoboek maken. Het beeldmateriaal haal je uit je eigen galerij of pluk je van je van Dropbox, Facebook of Instagram. 

Als je een nieuw album aanmaakt, heb je de keuze uit drie formaten: 10x10, 14x14 of 21x21. De prijzen variëren van 6,95 euro tot 24,95 euro, afhankelijk van het formaat en of je voor een zachte of harde cover kiest. Je mag dan 24 pagina's vullen. Meer pagina's is mogelijk, maar kost 1,20 euro voor iedere 2 extra bladzijden. Op iedere pagina bepaal je zelf de indeling: zo kun je tot 4 foto's op één bladzijde kwijt, of laat je wat ruimte over om te vullen met je zelfgeschreven teksten. Ook bepaal je zelf de achtergrondkleur.

Geen tijd om het hele album in één keer af te maken? Albelli slaat je vorderingen automatisch op zodat je op een later tijdstip weer aan de slag kunt. Ben je tevreden over het eindresultaat? Dan bestel je vanuit de app je fotoalbum. Albelli belooft dat je fotoboek binnen vier werkdagen wordt verstuurd. 

Keerzijde is dat je creativiteit enigszins wordt beperkt: een achtergrondkleur toevoegen is geen probleem, maar zodra je liever een patroontje, textuur of een andere foto als achtergrond wil, dan kan de app hiermee niet uit de voeten. Ook fotokaders zijn nergens te bekennen. Ook het beperkt aantal formaten en het feit dat ze altijd vierkant zijn, spreekt niet in het voordeel van Albelli. 

Albelli

App name
 
Fotografie

Albelli is eenvoudige en snelle manier om van je favoriete foto's een fotoalbum te bestellen. Je hebt de keuze uit verschillende formaten, harde of zachte kaft, en tal van pagina-indelingen en collage-effecten.  Bestellen doe je rechtstreeks vanuit de app. Perfect om je persoonlijke fotoalbum te maken. 

Play Store App Store

2) Hema fotoservice

Een ander bekend adres waar je misschien al jaren foto's bestelt, is de Hema. Met de Hema fotoservice-app heb je dezelfde software bij de hand als op je computer, inclusief dezelfde mogelijkheden om je foto's te bewerken. Ander voordeel is dat je al je fotoboeken altijd bij de hand hebt en zo aan iedereen kan laten zien. 

In tegenstelling tot Albelli word je met de Hema fotoservice-app niet beperkt tot slechts drie formats. Naast vierkante fotoalbums zijn er ook staande en liggende uitvoeringen, fotoalbums op luxe fotopapier, 3 minuten fotoboekjes, albums met zachte en harde omslagen, fotobladen en ringbandboekjes. Per soort heb je de keuze uit verschillende formaten, bijvoorbeeld 20x15, 28x21 of 39x29 als je een staand fotoboek gaat maken. Het fotopapier is mat of glanzend. Naast een linnen omslag kun je tevens voor kiezen om een foto op de kaft te plaatsen. 

En dan kan het leuke werk beginnen: je eigen fotoalbum samenstellen. Je selecteert de foto's die je wilt opnemen in het album vanuit je galerij of je importeert ze van social media. Dan kies je een thema, bekijk je het eindresultaat en bestel je het album. Je kunt hierbij zelf een indeling maken of de software dit automatisch voor je laten doen. Net als op de PC kun je foto's bewerken door bijvoorbeeld randen, cliparts, achtergronden en teksten toe te voegen. Ook roteren, vergroten, verkleinen en verplaatsen is geen enkel probleem. De software is begrijpelijk en heb je snel onder de knie. 

De Hema fotoservice-app is slechts enkele tientallen MB's in de Google Play Store en App Store. Maar zodra je de app hebt gedownload, moet je de benodigde software nog installeren. En die is al snel meer dan 700 MB. Zorg dus dat je voldoende geheugen hebt op je smartphone voordat je enthousiast aan het downloaden slaat van de Hema fotoservice-app. 

Hema fotoservice

App name
Fotografie

De Hema fotoservice app biedt een scala een bewerkingsmogelijkheden, formats en formaten om je persoonlijke fotoalbums te maken. Zeer handig in gebruik en met een ruime keuze aan cliparts, achtergronden en kaders. 

Play Store

3) Kruidvat Fotoboek

Met de Kruidvat Fotoboek-app maak en bestel je vanaf je mobiele telefoon je eigen fotoalbums. Naast fotoboeken kun je hiermee ook losse foto's, wanddecoraties, ansichtkaarten, kalenders en covers voor je iPad maken. Voor nu richten we ons op het fotoboek. 

Je hebt de keuze uit 6 verschillende formaten: van mini (15x11) tot XL (30x30) en alles daar tussenin. Vervolgens bepaal je wat voor soort omslag je wil: schriftomslag, softcover of hardcover. Dat doe je ook met de papiersoort en de stijl. Je ziet tussendoor altijd wat de prijzen van de verschillende opties zijn zodat je nooit voor onaangename verrassingen komt te staan. Houd er rekening mee dat de verzendkosten nog niet in de prijs die je hier in beeld ziet zijn opgenomen. Tot slot ga je zelf aan de slag met het maken van je fotoboek. Je kunt er ook voor kiezen om de app dit voor je te laten doen. 

Foto's selecteer je uit het geheugen van je smartphone, Dropbox, Google Foto's of gedeeld netwerk. Dan is het een kwestie van alles naar je eigen smaak zetten. Je kiest je eigen lay-out, achtergronden, effecten en randen. Naast de bekende lettertypes en lettergroottes kun je je foto's tevens versieren met handgeschreven teksten. Zo geef je ze die persoonlijke touch. Een krabbel toevoegen aan een foto is eveneens geen probleem. 

Al met al biedt Kruidvat Fotoboek legio aan mogelijkheden om je foto's aan te passen en persoonlijke fotoboeken te maken. 

Kruidvat Fotoboek

App name
Fotografie

Kruidvat Fotoboek biedt je allerhande middelen om je gedrukte fotoalbums te maken en bestellen. Het is simpel en leuk om met deze app je eigen albums te maken. Geschikt voor iedere portemonnee. Naast fotoboeken kun je eveneens wanddecoraties, ansichtkaarten, kalenders en covers fabriceren. 

Play Store

4) CEWE fotoservice - fotoboek

CEWE is na Albelli een van de grotere leveranciers van fotoboeken. Het bedrijf handelt bestellingen af van onder meer Albert Heijn en Media Markt. Zodra je de app opent moet je dan ook eerst aangeven via welke handelspartner je je bestelling wilt plaatsen. 

Qua vormgeving en functionaliteit werkt CEWE fotoservice - fotoboek exact hetzelfde als Kruidvat Fotoboek. Dat betekent dat niet alleen de interface er exact hetzelfde uitziet, maar dat je ook de beschikking hebt over precies dezelfde mogelijkheden om je album samen te stellen en foto's te bewerken. Zoals we net al zagen is dat een enorm pluspunt, omdat deze over vele bewerkingsopties beschikt.

Waarom zou je dan voor de fotoalbum app van CEWE kiezen? Bijvoorbeeld omdat er geen Kruidvat bij jou in de buurt is, maar wel een Albert Heijn. Of misschien heb je goede of betere ervaringen met het afnemen van fotoalbums bij de Appie dan bij de Kruidvat. Het zou zomaar kunnen. In dergelijke gevallen kun je misschien beter voor CEWE fotoservice - fotoboek kiezen dan Kruidvat Fotoboek. 

Toch nog één opmerking: in de App Store heeft de app van CEWE een andere naam dan in de Google Play Store. In Apples applicatiewinkel heet hij namelijk CEWE Photoworld. Wij kunnen je verzekeren: het is één en dezelfde app als de CEWE fotoservice - fotoboek in de Play Store. 

CEWE Photoworld

App name
Fotografie

CEWE Photoworld -CEWE fotoservice - fotoboek in de Google Play Store- is één van de grotere leveranciers van de fotoalbums hier in Europa. Bij het samenstellen van je fotoboek kies je het gewenste formaat en fotopapier en bepaal je zelf hoe je de lay-out, achtergronden, effecten, randen, lettertype en lettergrootte er uit komen te zien. Binnen enkele minuten heb je je eigen fotoalbum gemaakt. 

Play Store

5) Pixum Fotoboek

De laatste fotoalbum app die we in dit artikel bespreken is Pixum Fotoboek. Deze app geniet wellicht minder naamsbekendheid dan de bovenstaande alternatieven, maar dat maakt hem nog niet minder goed. Integendeel zelfs: Pixum heeft in het verleden meerdere prijzen gewonnen voor de kwaliteit van zijn producten en goede klantenservice. 

Bij Pixum Fotoboek geldt dat je naast fotoalbums ook andere producten kunt bestellen, waaronder ansichtkaarten, kalenders, hoesjes en fotomokken. Het prijsniveau tussen Pixum en de andere aanbieders in dit artikel is nagenoeg gelijk. 

Je kiest vanzelfsprekend eerst het formaat van je fotoalbum. Je kunt hierbij kiezen uit 6 verschillende formaten. De keuze voor de kaft is beperkt tot softcover en hardcover. Geen linnen, leren of tijdschriftomslag dus. De papiersoort is premium of kwalitatief beter fotopapier. Je bepaalt uiteraard zelf of je een matte of glanzende afwerking wilt. En dan ga je aan de slag met de vele bewerkingsmogelijkheden die de app van Pixum biedt. Je sleept foto's naar de gewenste plaats, vergroot, verkleint of roteert deze, voegt er je teksten aan toe, bepaalt de achtergrond, en ga zo maar door. Je beschikt over dezelfde uitgebreide mogelijkheden als Kruidvat Fotoboek en CEWE Photoworld. 

Pixum Fotoboek

App name
Fotografie

Pixum Fotoboek is een handige app om snel je eigen fotoalbums te maken op je smartphone, zonder tussenkomst van de computer. De app kent vele instellings- en bewerkingsmogelijkheden dat ieder fotoboek gegarandeerd een succes wordt. 

Play Store

Tot slot

We eindigen dit artikel met een tip. Schiet je regelmatig plaatjes met je mobiele telefoon en wil je weten hoe je er het maximale uit kunt halen? Lees dan ons artikel met tips om de mooiste foto's te maken met je smartphone. Daarbij kijken we niet alleen naar de camera-instellingen, maar ook omgevingsfactoren en hulpmiddelen zodat je foto's er nog mooier uitzien. Een fotoalbum is immers zo mooi als de foto's en herinneringen die er in vermeld worden. 

11 tips om de mooiste foto's te maken met je smartphone

11 tips om de mooiste foto's te maken met je smartphone

16 feb 2020 - Het zonnetje schijnt, de vogeltjes zingen, de bloemetjes staan in bloei, de lammetjes grazen in het gras: het is weer zomer. Om de mooiste zomermomenten vast te leggen hoef je tegenwoordig niet meer met een spiegelreflexcamera rond te lopen: ook met je smartphone schiet je als een professional plaatjes. Hoe? GSMinfo.nl geeft 11 tips om de mooiste foto's te schieten met je smartphone.

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden