Vergelijk 2.711.526 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Vergelijking: iPhone 7 of iPhone 6S

Achtergrond Vergelijking: iPhone 7 of iPhone 6S
Door ,

Begin september onthulde Apple vol trots de iPhone 7. Deze is nog krachtiger, sneller en beter dan zijn voorganger, zo liet Apple overduidelijk doorschemeren tijdens de presentatie. Is dat reden genoeg om je iPhone 6S aan de wilgen te hangen en hem in te ruilen voor het nieuwe toptoestel? GSMinfo praat je bij.

Zoals ieder jaar introduceerde Apple in september zijn nieuwste vlaggenschepen: de iPhone 7 en iPhone 7 Plus. In de maanden voorafgaand aan de presentatie wordt het nieuwste vlaggenschip altijd flink gehypet door de media en lekken regelmatig de specificaties uit. Of beter gezegd, de vermeende specificaties, want Apple houdt uiteraard zijn kaken stijf op elkaar. En terecht: dergelijke speculatie is natuurlijk fantastisch gratis reclame voor het bedrijf. Dit jaar bleek het geruchtencircuit het redelijk goed bij het juiste eind te hebben, zowel wat betreft de hardware onder de motorkap als de vormgeving. 

Tegelijkertijd was er een behoorlijke dosis sarcasme te bespeuren onder critici. De iPhone 7 zou weinig vernieuwing met zich meebrengen en meer van hetzelfde zijn, maar dan een fractie sneller. In 2017 daarentegen is een jubileumjaar voor Apple: dan is het namelijk precies tien jaar geleden dat het bedrijf de allereerste iPhone lanceerde. Apple zou deze gelegenheid aangrijpen om in de woorden van CEO Tim Cook een 'game changer' te lanceren, een mobiele telefoon met features waarvan we ons straks zullen afvragen 'hoe heb ik zonder kunnen leven?'. Zo horen we nu al geluiden over een iPhone met AMOLED-display, irisscanner en nieuwe glazen behuizing. De iPhone 7 zou dus niet meer dan een tussenpaus zijn, aldus de critici. 

Om te kijken in hoeverre zij gelijk hebben, moeten  we de nieuwe iPhone 7 vergelijken met diens voorganger: de iPhone 6S. Daarnaast geeft deze vergelijking een antwoord op een andere belangrijke vraag: is het de moeite waard om te upgraden als je een iPhone 6S hebt? 

Design

Het valt moeilijk te ontkennen dat de iPhone 7 op het eerste oog sterk lijkt op de iPhone 6S. Kijk maar naar de algehele vormgeving en het aluminium jasje met glimmende Apple-logo: twee druppels water toch? Maar schijn bedriegt. Er zijn meer verschillen tussen beide telefoons dan je misschien vermoedt. Deze zijn echter niet allemaal zichtbaar voor het blote oog. 

Neem bijvoorbeeld de antennestrepen op het achterpaneel. Bij de iPhone 6S lopen deze horizontaal over de achterkant, bij de iPhone 7 heeft Apple deze aan de onder- en bovenkant van het toestel verwerkt. Maar dat is vooral een esthetisch verschil en heeft geen impact op de prestaties van het nieuwe vlaggenschip. 

Maar er zijn ook meer dan genoeg fysieke verschillen tussen de iPhone 7 en iPhone 6S. Als we naar de onderkant kijken zien we dat de iPhone 7 niet langer een koptelefoonaansluiting heeft. In plaats daarvan heeft Apple aan de onderkant twee stereospeakers geplaatst om een nog dynamischer geluid te creëren. Om muziek te luisteren heb je voortaan een Bluetooth-headset nodig, zoals de Apple AirPods of Sony AirPods. Of een kabeltje om je oordopjes aan te sluiten op de Lightning Connector. Het is dus niet zo dat je je oude oordopjes als oud vuil kunt afdanken. De Lightning-naar-mini-jack-adapter krijg je gratis bij de aanschaf van de iPhone 7. 

Ook de Home-knop is grondig door Apple onder handen genomen. Had de iPhone 6S nog een fysieke knop die je kon indrukken, de iPhone 7 heeft voortaan een button die haptische feedback geeft zodra je hem aanraakt. Indrukken is er dus niet meer bij. De vingerafdruksensor is nog altijd in de thuisknop geïntegreerd. 

Het belangrijkste verschil tussen de iPhone 7 en iPhone 6S kun je niet met het blote oog zien. Dat is namelijk de waterdichte behuizing van het nieuwste vlaggenschip. De iPhone 7 is IP67 gecertificeerd. Dat betekent dat je er zonder problemen mee kunt zwemmen. Maximaal dertig minuten op een diepte van anderhalve meter welteverstaan, langer en dieper onder water valt buiten de garantie. 

Tot slot het kleurenpalet. De iPhone 6S is verkrijgbaar in de kleuren spacegrijs, zilver, goud en roségoud. Met de lancering van de iPhone 7 heeft Apple afscheid genomen van spacegrijs en twee nieuwe kleuren geïntroduceerd: mat zwart en glimmend gitzwart, of Jet Black zoals Apple het noemt. Er is wel één voorbehoud: Jet Black is alleen verkrijgbaar als je de duurste uitvoeringen met het meeste geheugen neemt. Je moet dus behoorlijk diep in de buidel tasten als je dol bent op glimmend zwart. 

Beeldscherm

Kijken we naar het scherm, dan zijn de onderlinge verschillen tussen de iPhone 7 en iPhone 6S niet zo groot. Beide hebben hetzelfde 4,7 inch grote Retina HD-scherm met een resolutie van 1334 bij 750 pixels en een pixeldichtheid van 326 ppi. Ook de vingerafdrukbestendige, vetafstotende coating is bij beide modellen aanwezig, evenals de Dual-domain-pixels technologie voor bredere kijkhoeken en 3D Touch. 

Toch is er één noemenswaardig verschil. De iPhone 7 heeft een hogere maximale schermhelderheid. Deze bedraagt standaard 625 cd/m2. Bij de iPhone 6S was dit nog 500 cd/m2. Met name als je veel buiten de deur bent zul je het verschil merken. Hoe hoger de schermhelderheid, des te beter je het scherm in het felle zonlicht kunt lezen. Hierdoor heeft het scherm van de iPhone 7 ook een bredere kleurweergave dan de iPhone 6S. Of het een wereld van verschil maakt, kunnen we op dit moment nog niet zeggen. 

Camera

Ook de camera's van de iPhone 7 en iPhone 6S vertonen op het eerste gezicht meer overeenkomsten dan verschillen. De resolutie van de hoofdcamera is nog altijd 12 megapixels, je kunt er Live Photos mee schieten, hij komt met dezelfde instellingsmogelijkheden en hij heeft een True Tone Flash. Ook de video-opnamemogelijkheden zijn gelijk. 

Net als bij het design geldt hier dat schijn bedriegt en zijn er meer verschillen dan je wellicht zou verwachten. Zo heeft Apple de camera van de iPhone 7 voorzien van een grotere lens en optische beeldstabilisatie. Dat houdt in dat de lens aan de binnenkant meebeweegt als je onverwachte bewegingen maakt. Zo krijg je minder bewegingsonscherpte op je foto's en minder schokkerige video's. Ook is het diafragma groter gemaakt waardoor je nog betere plaatjes schiet in slechtbelichte situaties. Doordat Apple aan de achterkant niet twee, maar vier LEDs heeft geplaatst, is de flitser 50% helderder dan de iPhone 6S. Bovendien past de flits zich automatisch aan de kleurtemperatuur van de omgeving aan zodat je foto's niet overbelicht raken. 

Ook de FaceTime HD-camera aan de voorkant heeft een opknapbeurt gekregen van Apple. Moest je voorheen genoegen nemen met een 5 megapixel selfiecamera, voortaan schiet je je zelfportretten met een resolutie van 7 megapixels. Net als de primaire camera is deze shooter voorzien van automatische beeldstabilisatie en bredere kleurregistratie. Tot slot kun je tevens voortaan Live Photos van jezelf schieten met de selfiecamera, een feature die altijd voorbehouden was aan de hoofdcamera. 

Hardware

Zoals iedere nieuwe generatie heeft Apple dit jaar een nieuwe processor onder de motorkap geplaatst. Werd de iPhone 6S nog aangedreven door een A9-chip met geïntegreerde M9-bewegingscoprocessor, in de iPhone 7 maakt deze plaats voor de A10 Fusion-chip met M10-bewegingscoprocessor. Volgens Apple is de nieuwe chipset 50% sneller ten opzichte van de A9 en tot drie maal zo krachtig als de A8. 

Dan over het werkgeheugen. Ook dit jaar verklapte Apple tijdens de presentatie niets over de hoeveelheid RAM. Het is ieder jaar opnieuw een wedstrijd wie daar als eerste achter kan komen. Door bepaalde benchmarks te draaien of het vlaggenschip binnenstebuiten te keren komen we er wel vroeg of laat wel achter. Waarschijnlijk hebben we binnenkort een antwoord op de vraag hoeveel werkgeheugen de nieuwe iPhone heeft. De iPhone 6S heeft overigens 2 GB aan werkgeheugen. 

Wat betreft de opslagcapaciteit heeft Apple zijn beleid herzien. Vroeger moesten de instapmodellen genoegen nemen met 16 GB intern geheugen. Bij de lancering van de iPhone 6S heeft Apple ervoor gekozen om de standaard opslagruimte te verdubbelen naar 32 GB. Dat is bij de iPhone 7 wederom het geval. Ook een uitvoering met 128 GB geheugen is bij beide modellen aanwezig. De iPhone 7 heeft daarnaast nog een derde variant met maar liefst 256 GB intern geheugen.   

Accu

De accucapaciteit is zoals ieder jaar ook weer een mysterie. Apple zegt nooit hoeveel vermogen de batterijen in zijn iPhones hebben. Tijdens de presentatie van de iPhone 7 zei Phil Schiller, hoofd van de marketingafdeling bij Apple, dat de accu van de iPhone 7 twee uur langer meegaat dan die van de iPhone 6S. 

Klinkt niet bepaald indrukwekkend, maar tel daarbij ook nog eens de efficiëntere chipset bij op. Dan haal je met de iPhone 7 waarschijnlijk meer uit het toestel dan de iPhone 6S. 

Prijs

Het prijsverschil tussen de iPhone 7 en de iPhone 6S is behoorlijk. Een iPhone 6S heb je tegenwoordig al vanaf 659 euro. Voor een uitvoering met 128 GB intern geheugen betaal je 769 euro. Voor diezelfde prijs kun je ook een iPhone 7 kopen, maar dan krijg je wel slechts 32 GB aan opslagruimte. Voor 128 GB moet je 879 euro op tafel leggen, en voor 256 GB maar liefst 989 euro. 

Maar is dit prijsverschil ook gerechtvaardigd?

Conclusie

De iPhone 7 en iPhone 6S hebben zowel overeenkomsten als verschillen. Zo krijg je hetzelfde 4,7 inch Retina HD-scherm, tenminste 32 GB opslagruimte en dezelfde 12-megapixelcamera. En dat in een metalen behuizing. 

De belangrijkste verschillen zitten hem in de details en die vallen wellicht niet direct op. Neem nou het ontwerp van het toestel. Op hoofdlijnen zien beide toestellen er hetzelfde uit, maar de iPhone 7 is waterdicht en de iPhone 6S niet. Daarnaast heeft het nieuwe vlaggenschip niet langer een audio-ingang voor je koptelefoon (3,5mm jack), een dubbele speaker aan de onderkant en een nieuwe Home-knop. 

Apple iPhone 7 prijzen vergelijken

Apple iPhone 7
Met abonnement: Vanaf € 19,50 p/m
Los toestel: € 289,00

Vergelijk prijzen

Kijken we onder de motorkap, dan zien we nog meer verschillen. Zo heeft de hoofdcamera een grotere lens en diafragma en is hij uitgerust met optische beeldstabilisatie. Ook is de viervoudige LED-flitser 50% helderder dan zijn voorganger en heeft de FaceTime HD-camera een hogere resolutie gekregen (7 in plaats van 5 megapixels). Het beeldscherm van de iPhone 7 is op alle punten identiek aan de iPhone 6S, maar heeft wel een hogere schermhelderheid (625 cd/m2 tegenover 500 cd/m2). 

Kijken we naar de prestaties van de iPhone 7, dan zou er een wereld van verschil zijn. Zo is de nieuwe A10-chip krachtiger en efficiënter dan de A9-chip van de iPhone 6S. Hierdoor gaat de accu eveneens langer mee als hij volledig is opgeladen. 

Is dit alles het prijsverschil van 110 euro waard? Wij staan niet te popelen om onze iPhone 6S van de hand te doen en in te ruilen voor iPhone 7. Waarom? Omdat hij ons niet versteld doet laat staan. Op sommige punten is het nieuwe vlaggenschip zeker innovatief -denk aan de waterdichte behuizing en nieuwe Home-knop- maar het zijn zeker geen baanbrekende vernieuwingen waardoor wij spontaan een vreugdedansje maken. Maar misschien denk jij daar anders over. 

Apple iPhone 6S prijzen vergelijken

Apple iPhone 6S
Met abonnement: Vanaf € 20,50 p/m
Los toestel: € 204,00

Vergelijk prijzen

Apple iPhone 7 beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
Ben 24 mnd 100 2000 € 19,50 € 0,- Bekijken
hollandsnieuwe 24 mnd 2000 2000 € 20,50 € 0,- Bekijken
Vodafone 24 mnd 150 2000 € 21,00 € 0,- Bekijken
Tele2 24 mnd 200 1000 € 22,00 € 0,- Bekijken
T-Mobile 12 mnd onbeperkt 2147483647 € 50,50 € 0,- Bekijken
KPN 24 mnd 150 2000 € 31,00 € 0,- Bekijken
Telfort 24 mnd 150 10000 € 34,50 € 0,- Bekijken
Alle Apple iPhone 7 aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden