Vergelijk 2.725.962 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Vergelijking: Sony Xperia X Compact of Sony Xperia Z5 Compact?

Achtergrond Vergelijking: Sony Xperia X Compact of Sony Xperia Z5 Compact?
Door , - 2 reacties

Sony onthulde begin september een gloednieuwe midrange smartphone: de Sony Xperia X Compact. Zoals de naam al aangeeft een compacte telefoon, speciaal voor de consument die een kleine mobiele telefoon zoekt die met de grote jongens mee kan. Maar hoe verhoudt deze zich tot zijn voorganger, de Sony Xperia Z5 Compact? GSMinfo heeft de overeenkomsten en verschillen voor je op een rij gezet.

Begin september ging in Berlijn de Internationale Funkausstellung, of kortweg IFA-beurs, van start. Voor menig smartphoneproducent is dit het startschot om één of meerdere nieuwe telefoons of andere producten te lanceren. Zo onthulden onder meer Alcatel, Lenovo en Huawei verschillende smartphones. Ook Sony liet van zich horen en toonde op het podium onder meer de Sony Xperia X Compact

Zoals de naam al aangeeft is het in feite een kleinere variant van de Sony Xperia X. Het grote verschil zit hem in het schermformaat: heeft de Xperia X een 5,0 inch display, de Xperia X Compact heeft een beelddiagonaal van 4,6 inch. Zaken als de chipset, werkgeheugen en opslagcapaciteit zijn identiek. 

Vorig jaar rond dezelfde tijd kondigde Sony een andere compacte Android-telefoon aan: de Sony Xperia Z5 Compact. Dit is weliswaar het model van afgelopen jaar, maar in hoeverre moeten we hem afschrijven? Of weet hij zich nog altijd staande te houden tegenover the new kid on the block? Grote voordeel van de Xperia Z5 Compact ten opzichte van de Xperia X Compact is namelijk dat hij tientallen euro's goedkoper is, en dat terwijl hij verschillende overeenkomsten vertoont. Alle reden dus om beide toestellen eens kritisch tegen het licht te houden. 

Sony Xperia Z5 Compact

Beeldscherm

Allereerst kijken we naar het beeldscherm. Op dit vlak doen geen van beide toestellen aan elkaar onder. Ze hebben allebei een 4,6 inch IPS-LCD Triluminos display met een resolutie van 720 bij 1280 pixels. Omdat de schermgrootte en resolutie aan elkaar gelijk zijn, geldt dat ook voor de pixeldichtheid. Deze komt uit op 319 ppi. Voor de gemiddelde gebruiker is deze schermkwaliteit meer dan voldoende. De pixeldichtheid is dermate hoog dat je bij normaal gebruik -als je de telefoon 25 tot 30 centimeter van je ogen houdt- geen individuele pixels van elkaar kunt onderscheiden. 

Kijken we naar de kleurreproductie, zwartwaarden of kijkhoeken, dan zien we geen verschil tussen de Sony Xperia X Compact en Sony Xperia Z5 Compact. Dat komt omdat ze beide hetzelfde IPS-LCD schermtype hebben en beide voorzien zijn van X-Reality en dynamische contrastverbetering. Hierdoor ziet het beeld er nog scherper en natuurlijker uit. 

Als je op zoek bent naar het toestel met het betere scherm, dan maakt het niet uit of je nou de Xperia X Compact of Xperia Z5 Compact neemt. Beide modellen hebben exact hetzelfde display met dezelfde schermkwaliteiten. 

Behuizing

We kunnen nu al verklappen dat zowel de Sony Xperia Compact als de Sony Xperia Z5 Compact dezelfde plastic behuizing hebben. De body is volledig gemaakt van polycarbonaat. Op de achterkant is nog altijd een backpanel van melkglas aanwezig. Hierdoor glanst het toestel niet zo als high-end toestellen, maar behoudt hij wel zijn stevigheid. Dat ziet en voelt weliswaar niet zo premium aan als een aluminium behuizing, maar brengt wel een aantal voordelen met zich mee. Zo is het toestel een stuk minder gevoelig voor krassen, bijvoorbeeld van je sleutelbos. Bovendien is het materiaal dermate sterk dat het een uitdaging is om hem te beschadigen. Keerzijde is dat polycarbonaat en glas wel gevoeliger zijn voor vingerafdrukken, maar met een zakdoek heb je deze in een handomdraai verwijderd. 

Waarin de Xperia Z5 Compact zich in positieve zin onderscheidt van de Xperia X Compact, is zijn waterdichte design. Het eerstgenoemde toestel is IP65 en IP68 gecertificeerd. Dat houdt in dat er geen stof in de behuizing kan komen en dat je hem een half uur lang op een diepte van 1,50 meter kunt onderdompelen zonder dat hij waterschade oploopt. De Xperia X Compact is niet waterdicht. Het is dan ook verstandig om hem niet in de stromende regen te gebruiken, of hem mee te nemen als je gaat douchen. 

Door zijn waterdichte ontwerp heeft de Sony Xperia Z5 Compact in onze ogen een streepje voor. 

Sony Xperia X Compact

Camera

Sony is een technologiebedrijf dat zich niet enkel op smartphones heeft toegelegd. Zo kennen we Sony onder meer van zijn gaming console, de PlayStation, maar ook van zijn spiegelreflexcamera's (DSLR). De technologie die het Japanse elektronicaconcern in zijn digitale camera's gebruikt, vinden we tevens terug in zijn mobiele telefoons, waaronder de Sony Xperia X Compact en de Sony Xperia Z5 Compact. 

De hoofdcamera van beide toestellen heeft een resolutie van 23 megapixels. Dankzij de hybride autofocus kan de camera razendsnel scherpstellen. Ook vinden we dezelfde Sony Exmor RS-sensor, SteadyShot-videostabilisatie, G-lens en LED-flitser terug bij beide telefoons. De 5 megapixel selfiecamera is bij beide modellen identiek. 

Toch zijn er ook verschillen. Zo is de Xperia X Compact uitgerust met drievoudige beeldsensortechnologie. Deze legt beeld, afstand en kleur/licht vast zodat je opnames nog scherper uit de bus komen. Daarnaast heeft Sony zijn intelligente beeldverwerkingsengine BIONZ in dit toestel verwerkt. Hiermee zien kleuren er nog levendiger uit en bevatten je foto's minder ruis. Een andere feature die we tevens bij de Xperia X Compact terugvinden is de voorspellende focus. Deze functie is handig als je foto's maakt van onderwerpen die onvoorspelbare bewegingen kunnen maken, zoals huisdieren. Tot slot is het mogelijk om met de Xperia X Compact 4K-video's op te nemen. Met de Xperia Z5 Compact kun je enkel Full HD-video's met een frameratesnelheid van 60 fps opnemen. 

Op papier zou de Sony Xperia X Compact de betere plaatjes moeten afleveren. Of al deze extra toegevoegde technologieën enkel een mooi verkooppraatje vormen of ook daadwerkelijk de mooiste foto's opleveren, is iets dat we in een review moeten testen. 

Sony Xperia Z5 Compact

Hardware

Een ander interessant aspect om naar te kijken is de hardware. In hoeverre kunnen we dezelfde prestaties verwachten van beide toestellen? Hier zien we toch wel enkele verschillen. Te beginnen bij de chipset. Bij de Sony Xperia X Compact heeft Sony een Qualcomm Snapdragon 650 hexa-core processor met een maximale kloksnelheid van 1,8 GHz en Adreno 510 GPU. Al met al een processor met serieuze rekenkracht die we eveneens terugvinden bij zijn grote broer, de Sony Xperia X. 

In theorie heeft de Sony Xperia Z5 Compact de betere papieren. De chipset van deze telefoon is namelijk de Qualcomm Snapdragon 810, een 64-bit processor met maar liefst acht rekenkernen (octa-core). De topsnelheid van de CPU bedraagt 2 GHz. De Adreno 430 GPU is wel enigszins verouderd, maar desalniettemin nog altijd zeer capabel om goede grafische prestaties neer te zetten. 

Om nou te zeggen dat de Xperia Z5 Compact de beste prestaties neerzet omdat hij meer kernen en hogere kloksnelheid heeft, is te simplistisch. Er bestaat immers ook nog zoiets als werkgeheugen. Een processor kan nog zo krachtig zijn, maar als hij over te weinig werkgeheugen of RAM beschikt, dan kun je niet het onderste uit de kan halen en gaat er rekenkracht verloren. In het werkgeheugen worden namelijk belangrijke processen opgeslagen, waardoor applicaties sneller laden. Hoe groter de hoeveelheid werkgeheugen, des te meer data opgeslagen kan worden. 

Kijken we naar de hoeveelheid RAM, dan zien we kleine verschillen tussen beide toestellen. Zo heeft de Xperia X Compact 3 GB aan werkgeheugen. De Xperia Z5 Compact komt niet verder dan 2 GB. Ondanks de grotere rekenkracht van de Xperia Z5 Compact, is het mogelijk dat de Xperia X Compact behoorlijk gewaagd is aan de eerste. Welk van de twee de betere prestaties neerzet, moet uit een praktijktest blijken. 

Kijken we naar de opslagcapaciteit, dan beschikken beide toestellen over 32 GB aan flashgeheugen. Toch houd je met de Xperia Z5 Compact meer geheugen over voor eigen gebruik. Volgens de fabrikant neemt de firmware van dit toestel slechts 5 GB in beslag, waardoor je 27 GB overhoudt voor al je apps, foto's, video's en muziek. Het besturingssysteem en vooraf geïnstalleerde applicaties nemen bij de Xperia X Compact maar liefst 12 GB van de totale hoeveelheid geheugen in beslag. Hierdoor houd je dus maar 20 GB over voor jezelf. Nogal een groot verschil en duidelijk iets om rekening mee te houden. 

Bij beide toestellen kun je de opslagcapaciteit met een microSD-kaart uitbreiden. Bij de Xperia X Compact kan dat tot 256 GB, bij de Xperia Z5 Compact tot 200 GB. 

Sony Xperia X Compact

Accu

Zowel de Sony Xperia X Compact als de Sony Xperia Z5 Compact hebben een 2700 mAh batterij onder de motorkap. Volgens Sony kun je hiermee tot wel twee dagen met één lading doen, maar dat is uiteraard afhankelijk van je gebruik. Tevens beschikken beide toestellen over STAMINA. Dit is Sony's eigen energiebesparingsmodus waardoor je gedurende de dag stroomt kunt besparen. Zo kun je bijvoorbeeld zaken als beeldverbetering, GPS, WiFi en Bluetooth aan banden leggen. Zo gaan de telefoons nog langer mee als ze volledig zijn opgeladen. 

Toch zijn de accu's van beide toestellen niet één pot nat. Zo heeft de Xperia X Compact een USB Type-C aansluiting die snelladen ondersteunt. De Xperia Z5 Compact moet het doen met een microUSB 2.0 poort. Daarnaast zijn de nieuwste Xperia-smartphones uitgerust met de slimme oplaadtechniek Qnovo Adaptive Charging en Battery Care. Hierdoor neemt de capaciteit van de accu minder snel af en behoudt hij twee keer zo lang zijn vermogen. Ben je van plan om langer dan twee jaar met je smartphone rond te lopen, dan ben je beter af met de Xperia X Compact. 

Prijs

Hoe zit het met het prijskaartje? Zoals je van het nieuwste model mag verwachten is deze prijziger dan het model van vorig jaar. De Sony Xperia X Compact heeft op het moment van schrijven een adviesprijs van 449 euro. De Sony Xperia Z5 Compact is al verkrijgbaar vanaf zo'n 360 euro. Een behoorlijk prijsverschil, vooral als je nagaat dat beide toestellen behoorlijk aan elkaar gewaagd zijn. 

Conclusie

In dit vergelijkingsartikel hebben we twee compacte Android-smartphones tegenover elkaar gezet: de Sony Xperia X Compact en de Sony Xperia Z5 Compact. Het eerste model zag begin september het levenslicht, de ander werd vorig jaar rond dezelfde tijd geïntroduceerd. Maar is het eerstgenoemde toestel ook de beste koop? Of kun je flink wat centen besparen door de Xperia Z5 Compact aan te schaffen? 

Een simpele vraag die niet zo eenvoudig is te beantwoorden. Beide toestellen hebben namelijk de nodige overeenkomsten (scherm, camera, accu), maar ook de nodige verschillen. Zo zien beide telefoons er op het eerste oog exact hetzelfde uit. Wat betreft schermgrootte en de gebruikte materialen klopt dit ook, maar niet als het gaat om de waterdichtheid. De Xperia Z5 Compact is IP65 en IP68 gecertificeerd, de Xperia X Compact niet. Het laatstgenoemde model is tevens met meer camerasoftware en -technologie uitgerust, waardoor deze de betere foto's zou moeten schieten. Dat kunnen we echter niet met honderd procent zekerheid zeggen, omdat dit nog getest moet worden. 

Hetzelfde geldt ook voor de prestaties van beide telefoons. Weliswaar zien we onder de motorkap de nodige verschillen -een 1,8 GHz Snapdragon 650 hexa-core tegenover de 2,0 GHz Snapdragon 810 octa-core, 3 GB RAM tegenover 2 GB werkgeheugen- maar in praktijk zullen ze elkaar waarschijnlijk niet veel ontlopen. Hoewel beide toestellen een 2700 mAh batterij hebben, gaat onze voorkeur op dit vlak uit naar de Xperia X Compact. Dit omdat de nieuwste Xperia-smartphone snelladen ondersteunt dankzij de USB-C aansluiting. Bovendien is deze uitgerust met Qnovo Adaptive Charging zodat de levensduur van de batterij wordt verdubbeld. 

Zijn deze verschillen je het prijsverschil van zo'n 90 euro waard? Dat is een overweging die ieder voor zich moet maken. De Sony Xperia X Compact bevat in onze ogen features die het prijsverschil met de Sony Xperia Z5 Compact rechtvaardigen. 

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden