Vergelijk 3.075.313 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Wat is 4G?

Achtergrond Wat is 4G?
Door ,

4G is het toverwoord van de 21e eeuw. Overal waar je gaat en staat zie je mensen mobiel internetten via het 4G-netwerk. Maar wat is nou precies 4G? Waar komt het vandaan? Wat zijn de voordelen van 4G? En wat gaat de toekomst brengen? GSMinfo heeft het antwoord op deze prangende vragen.

4G is hot. Uit de laatste editie van de Telecommonitor van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) blijkt dat wij steeds vaker gebruikmaken van het 4G-netwerk van onze provider. In de eerste drie maanden van het jaar verbruikten we gezamenlijk bijna 35 miljard MB aan mobiele data. Als we dit opsplitsen in 3G en 4G, dan komt 22,4 miljard MB voor rekening van 4G-dataverbruik. Begin 2015, toen 4G voor het eerst in gebruik werd genomen, verstookten we nog 'slechts' 14,7 miljard MB. De groeiende trend is duidelijk te zien. 

Maar wat is 4G nou precies? Wat heb je er aan? En wat gaat de toekomst ons brengen? Stuk voor stuk interessante en prangende vragen. Alle reden dus om eens goed stil te staan bij de achtergronden van 4G in Nederland. 

Wat is 4G?

Heel simpel gezegd is 4G de vierde generatie van mobiel internet, de opvolger van 3G. De 3G-standaard werd in 2001 ontwikkeld in Japan en uiteindelijk wereldwijd overgenomen. Het was voor providers de eerste manier om tegen niet al te hoge tarieven 'snel' internet aan te bieden voor hun klanten. We zeggen bewust 'snel' want erg vlot was de internetverbinding niet in vergelijking met wat we vandaag de dag gewend zijn. De gemiddelde internetsnelheid bij 3G lag tussen de 5 en 10 Mbit/s (megabit per seconde). 

Tien jaar later dient zich de opvolger van 3G aan: 4G. Met de nieuwe standaard is het theoretisch gezien mogelijk om tot tien keer sneller mobiel internet aan te bieden, nagenoeg dezelfde snelheid als je van je WiFi-netwerk thuis of op kantoor gewend bent. 

In oktober 2012 hield de Nederlandse overheid de grootste telecomveiling ooit. KPN, T-Mobile, Vodafone en Tele2 konden toen niet alleen biedingen uitbrengen op de bestaande GSM- en UMTS-frequenties (2G en 3G), maar ook op de 4G-frequenties. Zij waren bereid om diep in de buidel te tasten om deze frequentiebanden op te eisen. Vooraf werd geschat dat de veiling een slordige 470 miljoen euro zou opleveren, maar uiteindelijk legden de providers gezamenlijk 3,8 miljard euro op tafel, zo berekende het Agentschap Telecom. Zij hebben van de overheid een vergunning gekregen om 17 jaar lang 4G-diensten aan te bieden in Nederland. 

4G KPN

De honderden miljoenen euro's die KPN, T-Mobile, Vodafone en Tele2 aan de veiling hebben uitgegeven, waren niet de enige kosten die zij maakten. Hun netwerken moesten aangepast worden op de nieuwe frequenties en er moest door heel Nederland een 4G-netwerk aangelegd worden om de grote hoeveelheden data te kunnen verwerken. KPN was de eerste die de bouw van zijn 4G-netwerk afrondde: dat was in april 2014. Vodafone volgde in september 2014, T-Mobile in oktober 2015. Tele2 heeft tot op heden nog altijd geen landelijk dekkend netwerk, maar komt met een dekkingspercentage van zo'n 80% (92% van de Nederlandse bevolking) aardig in de buurt. 

Hoe snel is 4G?

De maximale internetsnelheid die je met 4G kunt halen is ongeveer tien keer zo groot als 3G. Providers in Nederland adverteren dat ze 50 tot 120 Mbit/s halen op hun 4G-netwerk. 

Dit zijn echter theoretische maximumsnelheden. Net als bij het 3G-netwerk is de internetsnelheid afhankelijk van tal van factoren: de plek waar je bent bepaalt de snelheid, maar ook of je stilstaat of in beweging bent, of binnenshuis of buiten de deur bent, de smartphone die je gebruikt, de verbinding met het netwerk, de afstand tot de zendmast, de hoeveelheid mensen die op een bepaald moment gebruikmaken van 4G en je provider. Als je maandelijks een hoger bedrag betaalt voor je abonnement, bieden providers veelal een hogere internetsnelheid. 

Om het snelheidsverschil tussen 3G en 4G uit te leggen, wordt meestal een snelweg als metafoor gebruikt. 3G kun je zien als een éénbaansweg: is het rustig, dan rijdt alles vlot door. Zodra het drukker wordt op het wegdek, rijdt het verkeer ook langzamer. Zo werkt het ook met internet op het 3G-netwerk. Bij 4G daarentegen moet je de internetsnelweg voorstellen als een meerbaansweg. Als het drukker wordt op de weg merk je dat niet direct, omdat het overige verkeer gebruik kan maken van de andere rijbanen. Oftewel, als meerdere mensen tegelijkertijd online zijn, merk je dat niet direct aan de internetsnelheid. 

4G Zendmast

Welke 4G-frequenties worden in Nederland gebruikt?

In Nederland wordt 4G aangeboden op vier verschillende frequenties:

  • 800 MHz           (KPN, Vodafone, Tele2)
  • 900 MHz           (T-Mobile)
  • 1800 MHz         (KPN, Vodafone, T-Mobile)
  • 2600 MHz         (KPN, Vodafone, T-Mobile, Tele2)

Niet iedere provider heeft een vergunning voor dezelfde frequenties. Het 4G-netwerk van KPN en Vodafone werkt op drie frequenties. 4G van T-Mobile was alleen te bereiken op 1800 MHz, 2600 MHz maar sinds kort ook op 900 MHz. Tele2, daarentegen, werkt alleen op 800 MHz en 2600 MHz. 

Het is goed om te beseffen dat niet iedere frequentie hetzelfde is. Over het algemeen geldt: hoe lager de frequentie, des te beter het signaal door muren heen kan dringen. De bereikbaarheid binnen gebouwen is met 800 MHz beter dan met 1800 of 2600 MHz. Ook is de dekking van 800 MHz beter dan de andere frequenties. De 800 MHz is daarentegen weer minder geschikt voor dekking in drukke gebieden. In dat geval zal een provider beslissen om over te schakelen naar een hogere frequentie (1800 of 2600 MHz). Wil je echter de hoogste up- en downloadsnelheden? Dan moet je bij de hogere frequenties zijn. 

Wat is LTE?

Een andere term die regelmatig in één adem met 4G wordt genoemd is LTE. LTE staat voor 'Long Term Evolution'. Het is de benaming van de technologie die gebruikmaakt om 4G-internet aan te bieden. Eigenlijk is het niets meer dan een marketingtechnisch verhaal dat per markt anders wordt verpakt. In het ene land bieden telecombedrijven bijvoorbeeld '4G' aan, in het buurland heet dezelfde dienst 'LTE'. Soms worden beide termen gecombineerd tot '4G-LTE'. 

Een andere benaming die je soms aantreft voor 4G is '3GPP Long Term Evolution'. Netwerken die niet volledig aan de voorwaarden van de Internationale Telecommunicatie Unie (ITU) voldeden, werden veelal wel als 4G aangeboden. In werkelijkheid zijn deze netwerken eigenlijk 3.9G, de razendsnelle variant van 3G, maar qua snelheid nog net geen 4G. 

LTE

Wat is 4G+?

4G+ is de opvolger van 4G. Grote verschil met zijn voorganger is dat 4G-frequenties worden 'gestapeld'. Zo combineert Vodafone bijvoorbeeld 20 MHz van de hoge 1800 MHz frequentie met 10 MHz van de lage 800 MHz frequentie om zowel het bereik als de internetsnelheid te vergroten. De internetsnelheden van deze gecombineerde frequenties kunnen tot wel 225 Mbit/s oplopen. 

KPN, T-Mobile, Vodafone en Tele2 bieden allemaal 4G+ aan, maar de dekking hiervan is veelal beperkt. Dit omdat providers opnieuw aanpassingen aan hun netwerk moeten aanbrengen. Dat brengt onkosten met zich mee, maar kost ook de nodige tijd en energie. T-Mobile is momenteel de enige provider die 4G+ in heel Nederland aanbiedt. Bij de andere telecombedrijven vind je 4G+ voornamelijk in de Randstad en enkele grote steden verspreid over heel Nederland. 

Wat is LTE Advanced?

4G+ wordt soms ook wel LTE Advanced genoemd. Niet alle smartphones ondersteunen 4G+. Met name bij oudere modellen -vóór 2015- is dat het geval. Vrijwel alle nieuwe high-end smartphones bieden deze ondersteuning wel. Bij budget- en midrange toestellen is dat lang niet altijd het geval. 

Wat betekent 'LTE Cat.3'? 

Soms vind je in de beschrijving van je smartphone bij de technische specificaties niet de frequenties die het toestel ondersteunt, maar de frequentiebanden. Dat is een alternatieve manier om aan te geven of een mobiele telefoon al dan niet verbinding kan maken met een 4G-netwerk. 

Wereldwijd zijn er 44 verschillende frequentiebanden. Deze worden vaak 'category' of kortweg 'band' genoemd. In Engelstalige instructieboekjes of websites lees je dan bijvoorbeeld dat een toestel 'LTE Cat. 3' of '4G LTE B3' ondersteunt. 

In Nederland worden drie verschillende categorieën of banden ondersteunt: band 3, 7 en 20. Band 3 is 1800 MHz, band 7 2600 MHz en band 20 800 MHz. Als een telefoon 'LTE Cat. 4' ondersteunt, dan is hij weliswaar geschikt voor 4G, maar niet in Nederland. 

5G

Wat kunnen we in de toekomst verwachten?

Afgezien van T-Mobile bieden de andere grote telecombedrijven in Nederland nog geen landelijke ondersteuning voor 4G+. De kans is groot dat zij in de nabije toekomst hun netwerken hierop gaan aanpassen om de dienstverlening aan hun klanten nog verder te verbeteren. 

Ook wordt er al hard nagedacht over de opvolger van 4G: de vijfde generatie van mobiel internet of kortweg 5G. Dit brengt niet alleen nog hogere internetsnelheden met zich mee, maar biedt ook tal van nieuwe toepassingen. Sinds juni van dit jaar experimenteren KPN, Vodafone, het ministerie van Economische Zaken, de Economic Board Groningen, Agentschap Telecom, Huawei, TNO, Rijksuniversiteit Groningen, de Hanzehogeschool en SURF in Noord-Groningen op kleine schaal met 5G.

Hun belangrijkste doel is om zo veel mogelijk praktische toepassingen te bedenken waarvoor 5G ingezet kan worden. Eén van de proeven moet in kaart brengen hoe boeren hun gewassen op ziektes kunnen controleren met 5G. Een ander project gaat aan de slag met zelfrijdende auto's. Ook in de gezondheidszorg is er animo voor 5G: als door deze techniek senioren op afstand beter in de gaten gehouden kunnen worden, kunnen ze in de toekomst wellicht langer zelfstandig blijven wonen.

De deelnemers aan het experiment verwachten dat we in 2020 een landelijk dekkend 5G-netwerk uitgerold kunnen hebben.  

Tot slot

4G biedt verschillende voordelen ten opzichte van hun voorganger 3G. Zo ligt de gemiddelde internetsnelheid aanzienlijk hoger: het is net alsof je op je eigen WiFi-netwerk surft. Je kunt altijd en overal video's en muziek streamen zonder haperingen, sneller foto's uploaden, in real-time je favoriete games spelen en je bent beter bereikbaar op drukke locaties. Zelfs bellen met 4G -ook wel VoLTE genoemd- behoort al tot de mogelijkheden. 

Om gebruik te kunnen maken van 4G moet je om te beginnen beschikken over een smartphone die overweg kan met de 4G-frequenties in Nederland. Raadpleeg hiervoor de handleiding van je toestel. Op de website van de fabrikant is meestal ook wel informatie hierover te vinden. In het uiterste geval kun je hiervoor terecht bij je provider. 

Is dat het geval, dan kun je bij je provider een 4G-abonnement afsluiten. Maar voordat je dat in alle enthousiasme doet, controleer dan van tevoren hoe het met de 4G-dekking zit bij jou in de buurt en de plaatsen waar je regelmatig komt (werk, vrienden, familie). De onderstaande websites vind je een dekkingskaart van de 4G-aanbieders in ons land. 

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden