Vergelijk 2.589.882 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Vergelijking: Huawei P9 of Huawei P9 Lite?

Achtergrond Vergelijking: Huawei P9 of Huawei P9 Lite?
Door ,

In april lanceerde Huawei twee nieuwe vlaggenschepen: de Huawei P9 en Huawei P9 Plus. Om ook de consument met een minder diepe beurs aan te spreken, introduceerde de Chinese smartphoneproducent in mei de Huawei P9 Lite. Hoe verhouden de Huawei P9 en de P9 Lite zich tot elkaar? David versus Goliath, of kan de P9 Lite zijn grote broer aardig bijbenen?

De Huawei P9 werd zoals gezegd in april officieel uit de doeken gedaan. Hiermee gooide het Chinese technologiebedrijf van meet af aan hoge ogen: het toestel had goede specs, een aluminium behuizing en was één van de eerste toestellen met een dual-camerasysteem. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het vlaggenschip, samen met de Huawei P9 Plus, in de eerste zes weken ruim 2,6 miljoen maal over de toonbank ging. 

De Huawei P9 Lite is een verhaal apart. Op het persevenement in april was dit toestel nergens te bekennen, tot ieders teleurstelling. Begin mei lag hij 'spontaan' in ons land in de schappen, uit het niets. Waarom Huawei deze telefoon nooit dezelfde promotionele honneurs heeft gegeven als de Huawei P9 en P9 Plus, is ons een raadsel.

Feit is: ze zijn er, allebei vrij verkrijgbaar (zowel los als in combinatie met een abonnement) en dat biedt een mooie kans om beide toestellen naast elkaar te leggen. 

Beeldscherm

Iets wat we wel vaker zien bij toestellen in dezelfde serie, is dat het vlaggenschip een groter scherm heeft dan het instapmodel. Denk bijvoorbeeld maar aan de Motorola Moto G4 en de Motorola Moto G4 Play: de Moto G4 heeft een 5,5 inch scherm, het display van de Moto G4 Play is daarentegen 5 inch. Bij de Huawei P9 en P9 Lite is een dergelijk verschil niet te bekennen: beide modellen hebben dezelfde beelddiagonaal van 5,2 inch. 

Huawei P9

Ook de schermresolutie is bij beide toestellen gelijk: 1080 bij 1920 pixels (Full HD). Dat houdt in dat ook de pixeldichtheid van 424 ppi ook identiek is. Tot slot hebben beide uitvoeringen een LCD-scherm met IPS-technologie voor brede kijk- en werkhoeken. 

Kort samengevat, het scherm van zowel de Huawei P9 als de P9 Lite zijn gelijk aan elkaar. Als je op zoek bent naar het toestel met het betere scherm, dan zul je die niet in de Huawei P9 vinden. Maar er zijn genoeg andere verschillen tussen beide telefoons. 

Behuizing

De Huawei P9 heeft een fraai aluminium behuizing, wat hem een premium en high-end uitstraling geeft. Ook het frame rondom het scherm is vervaardigd uit aluminium. Door deze materiaalkeuze ziet er hij dus niet alleen zeer gelikt uit, maar ligt hij bovendien ook heerlijk in de hand. 

De Huawei P9 Lite is door de fabrikant in een jasje van polycarbonaat gestoken. De achterkant bestaat uit een niet-verwisselbaar plastic achterpaneel. Hierdoor is het toestel weliswaar minder gevoelig voor krassen, maar ligt hij ook een stuk minder prettig in de hand. Het is duidelijk dat Huawei op dit aspect de hand op de knip heeft gehouden bij de P9 Lite. 

Iedere gebruiker zal zijn mening en voorkeur hebben voor de ene of andere materiaalsoort. Ga je voor comfort en een zeer degelijke look and feel, dan past de Huawei P9 bij je. Ben je daarentegen wat minder voorzichtig met je mobiele telefoon of bewaar je je smartphone in je broekzak naast je sleutelbos, dan heb je wellicht meer baat bij de Huawei P9 Lite. 

Camera

Een ander punt waarop de Huawei P9 en P9 Lite mijlenver uit elkaar liggen, is de camera. De hoofdcamera van de Huawei P9 bestaat uit een dubbele 12-megapixelcamera van Leica. De ene camera maakt zwart-witfoto's voor de details en scherpte, de ander legt de kleuren vast. De software legt beide foto's over elkaar heen en het resultaat zijn een scherpe, gedetailleerde en kleurrijke kiekjes. 

De Huawei P9 Lite heeft geen dual-camerasysteem en moet genoegen nemen met een enkele cameralens. Daar staat tegenover dat deze een resolutie van 13 megapixels heeft. Dit betekent overigens niet dat je hiermee mooiere plaatjes schiet. Onder goede lichtomstandigheden zien foto's er prima uit. Zodra het iets donkerder wordt zie je kwaliteit achteruit hollen. 

Huawei P9

Daarnaast zijn er nog andere verschillen als we naar de camera kijken. Zo is de camera van de Huawei P9 voorzien van features als Phase Detection Autofocus (PDAF) en dual-tone LED-flitser. De P9 Lite daarentegen is enkel uitgerust met gewone autofocus en enkele LED-flitser. Bij het scherpstellen van het onderwerp merk je bijvoorbeeld dat de P9 Lite een steekje laat vallen en een stuk trager is om de juiste focus te vinden in vergelijking met de Huawei P9. Daarnaast biedt de Huawei P9 dankzij de speciale Pro-modus de mogelijkheid om zaken als de ISO-waarde en sluitertijd te bepalen. Bij de P9 Lite ontbreekt deze software aan de camera-app. 

Als je op zoek bent naar het toestel met de betere camera, dan ben je bij de Huawei P9 aan het juiste adres. Het dual-camerasysteem heeft duidelijk een streepje voor ten opzichte van de P9 Lite. 

Hardware

Niet alleen aan de buitenkant, maar ook onder de motorkap vinden we de nodige verschillen. Te beginnen bij de rekenkracht van de processor. De Huawei P9 heeft een chipset die bestaat uit een 2,5 GHz HiSilicon Kirin 955 octa-core CPU met Mali-T880 GPU. De P9 Lite legt het met zijn 2,0 GHz HiSIlicon Kirin 650 octa-core processor en Mali-T830 GPU af tegen de krachtigere Kirin 955. Weliswaar bestaan beide SoC's uit acht kernen, maar puur kijken naar de cijfers moet de P9 Lite zijn meerdere erkennen in de Huawei P9.

Houdt dit in dat de P9 Lite een sloom toestel is? Absoluut niet. Alledaagse zaken als mobiel internet, je e-mail checken, statusupdates plaatsen op social media of gamen is geen enkel probleem voor de Kirin 650. Je merkt wel dat de processor meer moeite heeft als je grafisch veeleisende games draait. Hetzelfde euvel zien we echter ook bij de Kirin 955 en is iets dat inherent lijkt aan de chipsets van Huawei.

Huawei P9 Lite

Het werkgeheugen is bij beide toestellen gelijk, namelijk 3 GB RAM. Kijken we naar de opslagcapaciteit, dan zien we wederom een duidelijk verschil. De Huawei P9 komt standaard met 32 GB intern geheugen. De P9 Lite daarentegen heeft maar de helft (16 GB). Daar staat tegenover dat je beide modellen het geheugen met een microSD-kaart kunt uitbreiden tot 128 GB. En doordat beide toestellen op Android 6.0 Marshmallow draaien, kun je het extra geheugen inzetten als onderdeel van de interne opslagcapaciteit om nieuwe applicaties en app-data op te slaan: dit wordt ook wel adoptable storage genoemd. 

Accu

Zowel de Huawei P9 als de P9 Lite hebben een batterij die 3000 mAh aan vermogen huisvest. Bij beide toestellen is de Chinese smartphoneproducent erin geslaagd om het accuverbruik te verbeteren met SmartPower 4.0. Hiermee wordt naar eigen zeggen het gebruikersgemak geoptimaliseerd en de stand-by tijd drastisch verbeterd doordat achtergrondprocessen efficiënter worden afgehandeld.  Als apps die langere tijd op de achtergrond draaien een tijdje niet worden gebruikt, dan worden deze na verloop van tijd automatisch uit het geheugen gegooid. Zo weet Huawei met zijn batterij het onderste uit de kan te halen.

Huawei P9 Lite

Op zoek naar een smartphone waarmee je zonder enige moeite de hele dag mee doorkomt? Dan zijn zowel de Huawei P9 als de P9 Lite een goede keuze. 

Prijs

Het prijsverschil tussen de Huawei P9 en P9 Lite is behoorlijk fors. Zo is de P9 Lite al vanaf 289 euro (op moment van schrijven) te koop. De Huawei P9 is met zijn prijskaartje vanaf 510 euro fors duurder. Om die reden is deze smartphone dan ook niet voor iedereen weggelegd. Naar verwachting zal de Huawei P9, procentueel gezien, de komende maanden harder in prijs dalen dan de P9 Lite, waardoor het onderlinge prijsverschil kleiner en kleiner wordt. 

Conclusie 

Dat roept onherroepelijk de vraag op bij welk toestel je de beste prijs-kwaliteitverhouding krijgt: de Huawei P9 of Huawei P9 Lite. Die vraag is lastig te beantwoorden: beide toestellen vertonen diverse overeenkomsten met elkaar, maar er zijn ook de nodige verschillen aan te wijzen. 

Zowel de Huawei P9 als P9 Lite hebben hetzelfde 5,2 inch IPS LCD-scherm met Full HD-resolutie en 3000 mAh batterij waarmee je zonder problemen een werkdag mee doorkomt. De verschillen vinden we onder meer in het design (aluminium vs. polycarbonaat), de chipset (Kirin 955 vs. Kirin 650), de opslagcapaciteit (32 GB vs. 16 GB) en de camera (12 megapixel dual-camerasysteem vs. enkele 13 megapixel camera). 

Maar welk toestel heeft de betere papieren? Als we puur naar de specs kijken, dan is het antwoord zonder enige twijfel de Huawei P9. Maar in het dagelijkse gebruik weet de P9 Lite bergen met werk te verzetten en zich aardig te meten met zijn grote broer. Zo is de chipset weliswaar minder krachtig dan de Huawei P9, maar het verschil in prestaties is niet noemenswaardig groot. Dat geldt ook voor de camera: de foto's van de Huawei P9 zien er weliswaar beter uit door de dubbele camera, maar het verschil is zeker niet extreem te noemen. Het verschil in geheugen valt te compenseren door een geheugenkaart in het toestel te plaatsen. Wat als een paal boven water staat is dat de Huawei P9 absoluut het mooiere en luxueuzere design heeft. 

Over het algemeen kunnen we het volgende stellen: ga je voor kwaliteit en wil je beschikken over het nieuwste van het nieuwste, kies dan de Huawei P9. Zoek je daarentegen een degelijk toestel met midrange specificaties dat qua prestaties behoorlijk gewaagd is aan de Huawei P9, kies dan de P9 Lite.  

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden