Vergelijk 3.275.049 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Dagboek van de Google Nexus One!

Door ,

Bij de aankondiging van de Google Nexus One werd door vrijwel iedereen geroepen dat het de iPhone zou gaan opvreten. Waarom heeft deze smartphone deze verwachting nog niet waar kunnen maken? Wij gaan terug naar het begin en zetten een aantal data op een rijtje.

De toekomst die de Google Nexus One is toegeschreven is tot op heden niet uitgekomen. Het van oorsprong zoekmachine-bedrijf heeft veel succes met Android, maar met hun eigen smartphone wil het tot op heden nog niet echt lukken. Wat is er gebeurd met de Nexus One? Om daar achter te komen hebben we even een aantal nieuwsberichten, geruchten en persverklaringen over de Nexus One uit de kast gehaald. We beginnen bij het moment waarop de smartphone voor het eerst genoemd werd.

Dagboek van de Google Nexus One

21 oktober 2009: Het eerste bericht komt naar buiten dat Google een eigen toestel op de markt wil brengen. Deze 'GPhone' zou onafhankelijk van providers te verkrijgen zijn, zodat klanten hun favoriete provider zouden kunnen kiezen bij de smartphone. Het voornemen voor Google was om een telefoon op de markt te brengen die goedkoop, unlocked en internetvriendelijk was.

5 december 2009: Een leuk cadeautje op Sinterklaasavond. Gizmodo had hem namelijk met eigen ogen gezien! De smartphone van Google zou er zeker aankomen, zo luidden de berichten. Nog steeds geen foto's, maar dit zou niet meer lang duren.

Google Nexus One

14 december 2009: De eerste foto is uitgelekt. Ook wordt duidelijk dat de Google Phone de naam 'Nexus One' gaat dragen. Het toestel zou bovendien gaan draaien op Android 2.1. Google werknemers konden zichzelf niet bedwingen en postten via Twitter nieuwe geruchten over de in potentie iPhonekiller. Andere uitgelekte specs waren namelijk een 3,7" AMOLED display, 5MP camera en een Snapdragon processor. Januari zou de maand zijn waarin de Google Nexus One verkrijgbaar zou worden. Ook zou HTC het toestel gaan vervaardigen.

22 december 2009: Nog meer foto's en video's van de Nexus One. De harten beginnen bij fans harder te slaan en het bloed stroomt als een dolle door het lichaam heen. Hij komt eraan! Hij komt eraan! Alleen nog even wachten op de officiële aankondiging.

31 december 2009: Net voor oudejaarsavond verstuurt Google een aantal uitnodigingen aan de Amerikaanse pers. Dat het specifiek om de aankondiging van de Nexus One gaat wordt nog niet gezegd, maar wel werd vermeld dat men 'een' eigen Android toestel zou presenteren. Dat het om de Google Nexus One zou gaan was wel zeker en dat deze op 5 januari aangekondigd zou worden dus ook. In de tussentijd verschijnen in verschillende media foto's, video's en andere geruchten over specs van het nieuwe toestel.

5 januari 2010: Daar is hij dan: De Google Nexus One. Het haalt vrijwel ieder nieuwskanaal over de hele wereld. CNN, BBC en zelfs onze eigen NOS meldt het nieuwtje. Een revelatie lijkt geboren. De uitgelekte specs blijken te kloppen. Naast alle Google-diensten als Google Maps, Google Agenda, Android en YouTube zijn ook een heleboel nieuwe, interessante dingen te melden. Een korte weergave:

  • Wi-Fi (802.11b/g/n)
  • GPS, kompas en accelerometer
  • 3,5mm audiojack
  • Ondersteuning voor 3G (UMTS, HSDPA, HSUPA)
  • Google Android OS versie 2.1
  • Batterij van 1400 mAh, goed voor 7 tot 10 uur spreektijd en 250 tot 290 uur standbytijd (afhankelijk van de ingeschakelde hardware)

In de wat hakkelige presentatie van Peter Chou en Mario Carlos wordt het toestel gepresenteerd voor een select publiek. Echter de video's gaan wel de hele wereld over. Een nieuwe hit lijkt geboren. Een losse Nexus One wordt ook meteen in de VS in de verkoop gegooid voor omgerekend zo'n 370 euro.

5 januari 2010: Later op de dag ontstaat er onrust onder de liefhebbers in Nederland. Het is namelijk helemaal niet zeker of dat de Nexus One wel naar Nederland komt. Voorlopig zal de smartphone alleen nog te krijgen zijn in de VS, Engeland, Singapore en Hong Kong.

3 februari 2010: De eerste software-update wordt de deur uitgedaan. Verschillende gebruikers in de VS ervaren namelijk problemen met 3G connectiviteit. Dit is pijnlijk, temeer omdat Google juist een smartphone op de wereld wilde zetten die de ultieme mobiele internetervaring bood. De update biedt naast de oplossing voor dit probleem onder andere pinch-zooming en multitouch.

12 februari 2010: Tussen alle reviews van de Nexus One door, slingert Belsimpel.nl het toestel de digitale winkelschappen in. Het gaat hier wel om een geïmporteerde versie en nog niet om een volledige Nederlands model. Het toestel is te verkrijgen met abonnement van Vodafone en T-Mobile.

 

15 maart 2010: De problemen blijven aanhouden. Klachten blijven binnenstromen over problemen met connectiviteit tot netwerken en de magere kwaliteit van het touchscreen en multitouch. Alsof deze slecht-nieuws-show nog niet compleet is moet Google bekennen de Europese lancering uit te hebben moeten stellen vanwege ' technische problemen'.  

17 maart 2010: We zetten grote vraagtekens bij het succes van de Nexus One voor de toekomst die voor hem leek te zijn uitgestippeld. Pas 135.000 is hij verkocht en dit is zachtsgezegd een tegenvaller. In eenzelfde tijdsbestek was de Apple iPhone namelijk al meer dan een miljoen maal over de toonbank gegaan. Als we de prestaties naast de voornemens van 21 oktober 2009 leggen, dan kunnen we concluderen dat de fantastische internetervaring niet wordt bereikt en ook de prijs heeft men niet laag kunnen houden. Het enige is, dat men het toestel unlocked op de markt heeft gebracht. Maar of dat nu zo'n kunst is?

8 april 2010: Bij de lancering van de HTC Desire komen we tot een pijnlijke conclusie voor Google. De Desire kan bijna alles wat de Nexus One ook kan, maar de prijs is aanzienlijk lager. Dit komt de populariteit van Google Phone niet ten goede. De vergelijking hieronder geeft dit pijnlijk weer.

HTC Google Nexus One HTC Desire
Beeldscherm 3,70 inch 3,70 inch
Resolutie 480 x 800 pixels 480 x 800 pixels
Pixeldichtheid 252 ppi 252 ppi
Besturingssysteem Android 2.1 (Eclair) Android 2.1 (Eclair)
Processor 1,0 GHz single-core 1,0 GHz single-core
Werkgeheugen 512 MB 576 MB
Interne opslag 512 MB -
Camera 5,00 megapixel 5,00 megapixel
Gewicht 130 gram 135 gram
Stand-by tijd 290 uur 360 uur
Spreektijd 600 minuten 400 minuten
Met abonnement Niet beschikbaar Niet beschikbaar
Los toestel Niet beschikbaar Niet beschikbaar

26 april 2010: De Google Nexus One komt in mei naar Nederland, aldus Google. Goed nieuws, want dan kunnen we kijken of de kritiek op het toestel terecht is.

15 mei 2010: Google stopt de verkoop van de Nexus One in haar eigen online shop. Deze webshop was opgericht speciaal voor de Nexus One, maar wordt nu slechts een etalage voor andere Android-telefoons. De tactiek was erop gericht de smartphone alleen online te verkopen, maar dit pakte anders uit dan men had gehoopt. Volgens Google hebben veel klanten het toestel liever eerst in de hand voordat men overgaat tot koop. Dat de Nexus One haar status van toptoestel aan het verliezen is, blijkt wel uit het besluit van Verizon en Sprint (de twee grootste providers in de VS) om het toestel niet verder te promoten, omdat zij de voorkeur geven aan andere Android-telefoons. Ondertussen nog steeds geen Nederlandse Nexus One.

Conclusie:

Het heeft er alle schijn van dat de Google Nexus One haar verwachtingen niet waar heeft kunnen maken. Misschien waren de verwachtingen ook wel te hoog. Het is in ieder geval duidelijk dat het succes dat Google heeft met Android, (nog) niet bereikt is met de Nexus One. Binnenkort komt hij naar Nederland en andere Europese landen. Wie weet zien we dan een revival, maar ik ben er bang voor. Als ik mocht kiezen zou ik de voorkeur geven aan de HTC Desire. Qua specs vergelijkbaar, maar aanzienlijk goedkoper!

Wat verwacht jij van de Google Nexus One in Nederland? Laat het ons weten en laat een reactie achter!

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden