Vergelijk 2.721.856 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

De vijf beste nieuwe features van iOS 10

Achtergrond De vijf beste nieuwe features van iOS 10
Door ,

In iOS 10 zijn er een flink aantal nieuwe features die het gebruik ervan nog fijner en gemakkelijker maken. We bespreken kort de vijf meest opvallende en handige nieuwe features van iOS 10.

Apple brengt elk jaar een update uit voor het iPhone-besturingssysteem, iOS. Soms zijn dat grote updates, en soms zijn dat kleinere. Vorig jaar waren er veel vernieuwingen, met iOS 9. Dit jaar lijkt Apple alles vooral een beetje uit te bouwen met iOS 10, en pakt het vooral kleine irritaties aan. Toch is er met al die kleine aanpassingen wel een boel ten goede veranderd.

Zoals elk jaar zijn er weer een boel kleine tweaks waar niet iedereen veel van zal profiteren, of het zelfs maar zal merken. Voor andere gebruikers kunnen dat soort tweaks juist bijzonder nuttig zijn, omdat ze betrekking hebben op een feature die ze dagelijks gebruiken. Daarom bekijken we hier alleen de vijf meest in het oog springende nieuwe features van iOS 10.

Apple iOS 10

1) iMessage krijgt sloot nieuwe features

Zo populair als WhatsApp is iMessage zeker niet, al is het maar omdat alleen gebruikers van de iPhone er gebruik van kunnen maken. Hoewel er nog geen Android-app in aantocht is, heeft dat Apple zeker niet belet om flink te investeren in de featureset van iMessage. Met de update is iMessage een soort combinatie van Facebook Messenger, WhatsApp en Snapchat geworden.

Zo kan je nu leesbevestigingen aanzetten per contact. Ook kan je direct muziek via Apple Music delen. Emoji's zijn, als je ze zonder tekst ernaast stuurt, drie keer zo groot als normaal. Dat kennen we van WhatsApp. Je kan het lettertype aanpassen waarmee je tikt en handgeschreven berichten versturen. Ook is het mogeljik om verborgen berichten te verzenden. Je boodschap verdwijnt dan achter een patroon en zodra de ontvanger hier op tikt of overheen veegt, kan hij pas je bericht lezen. 

Een andere nieuwe feature is dat iMessage bepaalde woorden aan een emoji kan koppelen. Als je bijvoorbeeld vraagt of iemand zin heeft om pizza te eten, dan verschijnt er een emoji van een pizza in beeld. Ook nieuw zijn de zogeheten Bubble Effects. Hiermee verstuur je je boodschap op een opvallende manier. Zo springt je bericht levensgroot in beeld als je je bericht 'met klap' verstuurt, of komt hij rustig binnen als je dat met de optie 'zachtjes' doet. Als je bepaalde woorden typt, kan iMessage daar automatisch een schermvullende animatie aan toevoegen. Als je iemand feliciteert verschijnt er bijvoorbeeld confetti in beeld, of vuurwerk als je iemand een gelukkig nieuwjaar toewenst. Uiteraard kun je ook zlef handmatig animaties toevoegen aan je berichten. 

Ook heeft Apple Digital Touch in iOS 10 geïntroduceerd. Nieuw is deze feature niet: we kennen hem immers van de Apple Watch. Hiermee verstuur je met de smartwatch een boodschap door een kleine tekening op het scherm te maken. Deze functie is nu tevens beschikbaar op de iPhone. 

Het belangrijkste is misschien nog wel dat iMessage is opengesteld voor ontwikkelaars. Dat betekent dat er een aparte App Store komt voor iMessage, waarin ontwikkelaars extra functionaliteit aan iMessage kunnen toevoegen. Zo is het in de toekomst bijvoorbeeld mogelijk om een betaalopdracht uit te voeren door een bericht te versturen, of Stickers in een gesprek te plakken, en kleine spelletjes.

2) Raise to Wake: nieuw lockscreen

Met iOS 10 is het een stuk eenvoudiger geworden om een snel een overzicht van je notificaties te krijgen. Dat is te danken aan de introductie van Raise to Wake, een systeem waarbij de iPhone een korte samenvatting van de binnengekomen berichten geeft op het moment dat je hem oppakt. Keerzijde is dat deze feature alleen werkt op de iPhone 6S, iPhone 6S Plus, iPhone SE, iPhone 7 en iPhone 7 Plus. Deze hebben onder de motorkap namelijk een M9-bewegingscoprocessor of hoger, wat een vereiste is voor deze functionaliteit. 

Dankzij Raise to Wake is ook de manier waarop notificaties worden weergegeven flink aangepakt. Niet langer krijg je de standaard reepjes boven elkaar, of de badges, afhankelijk van je instellingen. Er is gekozen voor een soort tussenweg tussen de twee. Door middel van Force Touch kan je nu snel per notificatie reageren, zonder helemaal je telefoon te hoeven ontgrendelen.

iOS 10 notificaties iOS 10 lyft uber

3) Likje verf voor Apple Music en Maps

Bij Apple Maps heeft men besloten dat het allemaal een slagje interactiever kon. Met iOS 10 krijg je, als je onderweg bent en er staat file, de vraag of je niet beter een andere route kan nemen. Daarbij wordt dan gelijk vermeld hoeveel tijd die nieuwe route je scheelt, en hoeveel kilometers het korter of langer is. Met Dynamic View zoomt de software automatisch in of uit zodat je altijd een goed overzicht hebt van de route die je moet rijden en hoe druk het op de weg is. Tot slot wordt Maps opengesteld voor ontwikkelaars. Zo wordt het dus straks mogelijk om een tafeltje te reserveren bij een restaurant, of een bloemetje te kopen voor de verjaardag van je partner.

Uiteraard is dit allemaal geïntegreerd in Apple CarPlay, dus al deze informatie kan ook worden weergegeven op je dashboard als je auto dat ondersteunt.

Apple Music, de muziekapp op de iPhone, heeft ook een flinke douw gekregen. Zo heeft Apple de app vooral overzichtelijker proberen te maken door extra tabbladen toe te voegen, en dat was wel een beetje nodig ook. Zo zie je voortaan in één oogopslag welke nummers je recentelijk hebt beluisterd of gedownload. Aan de onderkant zijn de gebruikelijke tabjes grotendeels gebleven, maar dat is dan ook een van de weinige dingen die hetzelfde is gebleven. Zo heeft Spotify duidelijk zijn invloed gehad, want je hebt nu een dagelijks ververste playlist die analyseert wat je leuk vindt. Als kleine extra zijn nu ook de songteksten beschikbaar.

4) Standaard-apps nu te verwijderen

Heb je een iPhone? Dan heb je een mapje met alle apps van Apple die je niet gebruikt. Het is een van de weinige standaardwetten voor iPhone-gebruikers, en nu staat hij op het punt om te gaan verdwijnen. Met iOS 10 wordt het namelijk mogelijk om die standaard-apps te verwijderen. 'Verwijderen' is misschien niet helemaal het goede woord: deze apps zijn straks niet langer op het hoofdscherm te zien, omdat ze verborgen zijn. 

Hoe werkt dit? Om apps als Aandelen of Gezondheid te verbergen, ga je op dezelfde manier te werk als je normaal gesproken een app verwijdert. Je houdt je vinger iets langer ingedrukt op de app, tikt op het kruisje in de rechterbovenhoek en kiest voor de optie 'Verwijderen'. Daarmee verdwijnt de standaard-app van je hoofdscherm, maar hij is niet verwijderd. Dat komt omdat de standaard-applicaties van Apple een inherent of integraal onderdeel uitmaken van iOS 10. Zodoende blijven de application binaries intact, maar worden alle bijbehorende gebruikersdata en snelkoppelingen gewist. Al met al scheelt het je zo'n 150 MB als je alle 26 standaard-apps weghaalt, maar de geneugten van een leeg homescreen zijn onbetaalbaar.

Overigens introduceert Apple tegelijkertijd een nieuwe standaard-app. Normaliter zou dit bij ons op grote weerstand hebben gestuit, maar nu we weten dat we ze kunnen verwijderen, zijn we wat milder geworden. En de app is ook echt handig, want de Apple Home-app vereenvoudigt het gebruik van domotica die ondersteuning biedt voor HomeKit. Vooral nu dat een beetje op gang begint te komen, is een app die dat alles groepeert extra handig.

Apple, homekit

5) Siri open voor developers

De deur van Siri zat voorheen potdicht voor ontwikkelaars van bijvoorbeeld WhatsApp, Slack en Uber, maar daar komt met iOS 10 verandering in. Daarin kan je namelijk Siri vragen een Uber voor je te bestellen, een WhatsApp-bericht naar Kanye West te sturen (mits je die in je contactenlijst hebt staan) en een Slack-bericht te sturen naar die ene lastige collega. En alles wat developers verder nog willen gaan toevoegen natuurlijk.

De ondersteuning voor een hele trits apps is nu alvast ingebouwd. De eerdergenoemde Slack, Uber en WhatsApp natuurlijk, maar ook WeChat, Runtastic, Runkeeper en Skype werken straks samen met Siri. Daar gaan natuurlijk straks alleen maar meer apps bijkomen. 

Apple iPhone 7 beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
Ben 24 mnd 100 2000 € 19,50 € 0,- Bekijken
hollandsnieuwe 24 mnd 2000 2000 € 20,50 € 0,- Bekijken
Vodafone 24 mnd 150 2000 € 21,00 € 0,- Bekijken
Tele2 24 mnd 200 1000 € 22,00 € 0,- Bekijken
T-Mobile 12 mnd onbeperkt 2147483647 € 50,50 € 0,- Bekijken
KPN 24 mnd 150 2000 € 31,00 € 0,- Bekijken
Telfort 24 mnd 150 10000 € 34,50 € 0,- Bekijken
Alle Apple iPhone 7 aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden