Vergelijk 3.443.848 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Het oerwoud der GSM-abonnementen gekapt!

Door , - 4 reacties

Het is vaak lastig om het overzicht te behouden over aanbod van GSM-abonnementen. GSMinfo.nl dook in vrijwel alle abonnementenstructuren en extra bundels, zette ze naast elkaar en filterde daar uiteindelijk de goedkoopste opties uit voor de gemiddelde beller.

Het oerwoud der GSM-abonnementen gekapt!Het oerwoud der abonnementen wordt het wel eens genoemd. Voor een 'leek' is het aanbod aan GSM-abonnementen niet te overzien en dus kan de zoektocht leiden tot een grote frustratie. Vaak gaan we daarom af op acties, mooie praatjes van aanbieders of op ervaringen van anderen. In principe hoeft hier niets mis mee te zijn, maar het kan zijn dat je daardoor onnodig teveel betaalt. GSMinfo heeft zich al meerdere malen ingespannen om toestellen met elkaar te vergelijken, maar een artikel waarin abonnementen met elkaar vergeleken worden is nog niet vaak verschenen. Als goede vergelijkingssite willen we ook hierin duidelijkheid scheppen en dus hebben we ditmaal de abonnementen eens flink onder de loep genomen.

Achtergrond van de vergelijking

Abonnementenstructuren van providers lopen vaak sterk uiteen. Een goede vergelijking is daarom moeilijk. Daarom hebben we een aantal voorwaarden gesteld waaraan de vergelijking moet voldoen. We hebben rekening gehouden met de volgende punten:

 • We gaan uit van de gemiddelde beller. Per paragraaf zal uitgelegd worden met welke standaard we werken.
 • We vergelijken de abonnementen waarbij je een telefoon gratis meegeleverd krijgt. Het blijkt dat dit namelijk de meeste voorkomende keuze van de klant is. We houden geen rekening met de keuze voor een bepaalde telefoon.
 • We gaan uit van reguliere abonnementen. Dit betekent dat ze voor iedereen toegankelijk moeten zijn (bijv. geen studentenaanbiedingen). Het gaat hier om speciale abonnementen van Studentmobiel en Hi. Ook worden de stuntaanbiedingen buiten beschouwing gelaten, omdat hier meestal een beperkt aanbod aan toestellen is. Wie toch deze stuntabonnementen wil meenemen in zijn of haar vergelijking kan kijken op GSM topdeal en 247mobiel.
 • Hoewel de meeste abonnementen die we noemen twee-jarig zijn is hier niet op geselecteerd. We zijn uitgegaan van de goedkoopste optie per type abonnement.
 • De gerekende aansluitkosten zijn niet meegenomen in de vergelijking.
 • Abonnementen zijn meegenomen die worden aangeboden door winkels op GSMinfo.nl. Dit zijn er 52.
 • Per paragraaf noemen we de drie goedkoopste opties voor de desbetreffende omstandigheid.
   

A. Alleen bellen

het-oerwoud-der-gsm-abonnementen-gekaptIn deze paragraaf kijken we naar de belminuten per abonnement. Binnen de bundel van het abonnement worden dus alleen belminuten aangeboden. SMSjes worden niet per definitie aangeboden, maar kunnen wel in de bundel zijn geïntegreerd. We gaan er vanuit dat een gemiddelde beller tussen de 200 en 280 minuten per maand mobiel belt. Via de vergelijkingspagina van abonnementen is dit overzicht gemakkelijk te bekijken. Daaruit rollen de volgende winnaars:

1. Tele2 voordeelbundel 200 (200 belminuten):  € 16,25 p/maand
2. Telfort 200 (200 belminuten):  € 18,95 p/maand
3. Vodafone Bellen 200 (200 belminuten):  € 20,00 p/maand

B. Bellen en SMS'en

het-oerwoud-der-gsm-abonnementen-gekaptDe meeste mensen gebruiken hun telefoon om te bellen en te SMS'en. Het is daarom handig als de SMSjes ook binnen de bundel vallen. Je betaalt dan veel minder per verzonden bericht. Voor sommige abonnementen geldt dat zij onderdeel van het abonnement zijn, voor andere abonnementen is het nodig om een extra SMS-bundel aan te schaffen. Er is vanuit gegaan dat de gemiddelde beller 100 SMSjes per maand gebruikt. Deze mogelijkheden hebben we bekeken en daaruit kunnen we de volgende top drie opstellen:

1. Tele2 voordeelbundel 200 + bundel met 100 SMSjes: € 21,25
2. Telfort 200 + bundel met 100 SMSjes: € 23,90
3. Vodafone Bel+SMS (200 belmintuen of 400 SMSjes): €24,06

Je ziet dat de top drie nog steeds hetzelfde is, maar dat de verschillen tussen deze abonnementen wel kleiner zijn geworden. Ook kun je hierbij de opmerking plaatsen dat je in dit geval bij Vodafone in verhouding meer SMSjes beschikbaar hebt, terwijl je daar maar een fractie meer voor betaalt.

C. Bellen, SMS'en en internetten

het-oerwoud-der-gsm-abonnementen-gekaptEen telefoon is tegenwoordig meer dan een apparaat waarmee je belt. Ook het mobiele internet is aan een indrukwekkende opmars bezig. Even je mail kijken, je account op Hyves of Facebook bijwerken of jezelf op de hoogte brengen van het laatste nieuws. Het kan allemaal voortaan via je mobiel. Om dit te kunnen doen heb je wel toegang nodig tot het internet en daar heb je vaak een aparte internetbundel voor nodig. Waar eerst nog gerekend werd per MB, vind je nu bij vrijwel iedere provider alleen nog bundels die onbeperkt internet aanbieden. Je kunt dan nog kiezen uit een standaard internetbundel of bundels die sneller internet aanbieden. Wij gaan uit van de standaardbundels en combineren die met de abonnementen die deze mogelijkheid bieden. We zien dat dit meteen een verandering teweeg brengt in onze top drie:

1. Vodafone Bel+SMS+Web 200 (200 belminuten of 400 SMSjes & onbeperkt internet): € 25,87
2. Tele2 Voordeelbundel 200 + bundel met 100 SMSjes + internetbundel: € 31,25
3. KPN Personal Sim 210 (210 belminuten of 210 SMSjes) + internetbundel: € 31,75

Bellen & SMS'en in het buitenland

het-oerwoud-der-gsm-abonnementen-gekaptHet gaat hier te ver om een vergelijking op te zetten voor bellen in het buitenland. Enerzijds omdat een gemiddelde hiervan niet representatief is (de meeste mensen zijn niet iedere maand ongeveer evenlang in het buitenland), anderzijds omdat de providers het bellen in het buitenland allemaal anders geregeld hebben. Zo werkt Vodafone via het zogenaamde Vodafone Paspoort. Je belt dan tegen thuistarief plus € 0,79 per gesprek. Ontvang je een oproep dan bel je maar € 0,79 per gesprek. Bellen in het buitenland bij Tele2 kost je €0,51 per minuut (binnen de EU). Bij beide providers worden de kosten niet uit je bundel gehaald, maar komen die bovenop je maandelijkse abonnementskosten. Bij Telfort kost bellen in het buitenland eveneens € 0,51 per minuut. KPN is iets goedkoper en rekent € 0,43 per minuut binnen de EU en berekent bovendien de kosten per seconde.
In deze vergelijking is T-Mobile nog niet voorgekomen. Zij werken met zogenaamde zones. In zones dicht bij huis betaal je €0,51. In zone 2 (bijv. de VS en Turkije) betaal je € 1,25 p/minuut en voor overige landen geldt een tarief van € 2,25.

Voor alle providers geldt dat het versturen van een SMS in het buitenland € 0,13 in rekening wordt gebracht bovenop de maandelijkse abonnementskosten. Dit geldt niet voor KPN. Zij zijn ook hier iets goedkoper en rekenen €0,11 per bericht.

Mocht je toch structureel veel bellen in het buitenland, dan is het verstandig om bij de providers te informeren naar speciale voordeelbundels voor bellen het buitenland. Je belt dan tegen een lager tarief in het buitenland.

Iedere provider zijn eigen voordeel

ProvidersIn dit artikel hebben we een competitie opgezet tussen de verschillende abonnementen door ze te rangschikken op prijs. Natuurlijk is dit niet helemaal fair, omdat je soms meer betaald, maar er ook meer voor terugkrijgt. Bij het Bel&SMS abonnement van Vodafone zagen we bijvoorbeeld dat je iets meer betaald, maar in verhouding meer SMSjes beschikbaar hebt. Het is dus belangrijk dat je dit in het juiste perspectief ziet. Ook heeft ieder provider zijn eigen voordeel. Hieronder kort de voordelen per provider:

 • Vodafone: Stabiel en betrouwbaar netwerk tegen een aantrekkelijke prijs. Bellen, SMS'en en internetten gebeurt binnen de bundel.
 • KPN: Goedkoop bellen in het buitenland, gemakkelijk switchen per maand tussen grote en kleine bundels.
 • T-Mobile: Onbeperkt houdbaar beltegoed en de ruime keuze uit voordeelbundels om je abonnement aan te passen op jouw wensen.
 • Tele2: Lage prijzen voor bellen en SMS'en en ruimte voor het samenstellen van je eigen, persoonlijke abonnement.
 • Telfort: Hoe groter de bundel, hoe lager het tarief. Overgebleven minuten blijven 2 maanden geldig.
 • Hi: Je betaalt voor een tegoed per maand. Hoe je dit tegoed gebruikt (verhouding SMS en bellen) is geheel aan jou.

Wat zijn jouw ervaringen met je provider? Heb je tips voor ons of aanvullingen op dit artikel? Laat het ons weten en laat een reactie achter!

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden