Vergelijk 2.380.788 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Motorola Moto G4 vs. Honor 5X: vier verschillen

Achtergrond Motorola Moto G4 vs. Honor 5X: vier verschillen
Door ,

Lenovo, het moederbedrijf van Motorola, heeft net zijn nieuwste telg in de populaire Moto G-serie aangekondigd. Maar hoe verhoudt dit toestel zich tot andere smartphones in zijn categorie? In dit artikel leggen we 'm naast een andere budgetkoning, de Honor 5X.

Toen Motorola een aantal jaar geleden zijn eerste Moto G-smartphone uitbracht werd eigenlijk in één klap een nieuw marktsegment aangelegd. Voorheen had je de keuze uit een high-end toestel of een heel goedkoop toestel waar je eigenlijk maar weinig smartphone-achtige dingen mee kon doen. Met de Moto G werd het mogelijk om voor een laag bedrag een volledig uitgeruste smartphone aan te schaffen, die bovendien in staat was om al je favoriete apps te draaien.

Nu heeft het moederbedrijf van Motorola, Lenovo, alweer de vierde versie van de Moto G uitgebracht in de vorm van de Moto G4, die verder bouwt op de traditie van eerdere Moto G-toestellen. In dit artikel leggen we het fonkelnieuwe toestel naast een andere budgettopper, de Honor 5X van moederbedrijf Huawei, om te kijken of de Moto G4 de titel van zijn voorgangers weet hoog te houden.

Vingerafdrukscanner

Eén van de meest opvallende innovaties van het afgelopen jaar is dat steeds meer smartphones uitgerust worden met een vingerafdrukscanner. Naarmate de technologie verder vordert worden ook toestellen in het lagere middensegment uitgerust met deze scanners, waardoor Huawei ook de Honor 5X heeft kunnen voorzien van een dergelijke scanner. Deze bevindt zich aan de achterkant onder de camera, zoals we bij meer Huawei smartphones zien, en werkt doorgaans lekker vlot.

Honor 5XHonor 5X

Lenovo heeft er voor gekozen de Moto G4 niet te voorzien van een vingerafdrukscanner. De reden hiervoor is niet helemaal bekend, maar het goede nieuws is dat er wel een optie is om een soortgelijk toestel in je bezit te krijgen die wél een scanner aan boord heeft. De iets luxere broer van de Moto G4, de Moto G4 Plus, is namelijk wél uitgerust met een vingerafdrukscanner. Dit toestel kost iets meer dan zijn kleinere broertje, maar heeft ook meer rekenkracht aan boord.

Android-updates

De smartphones van Motorola staan er om bekend altijd tijdig updates naar nieuwere versies van Android te mogen ontvangen, deels omdat deze toestellen een standaardversie van Android gebruiken. Zoals het er nu voor staat lijkt dit voor de Moto G4 niet anders te zijn. Lenovo heeft zelfs beloofd het toestel tot en met Android O bij te zullen werken. Dat is opvallend, want op moment van schrijven moet definitieve versie van Android N zelfs nog verschijnen.

Motorola Moto G4

De Honor 5X heeft sinds het toestel op de markt is een grote update ontvangen naar Android 6.0 Marshmallow. Toch is het nog niet helemaal zeker of het toestel bijgewerkt zal worden naar Android N. Huawei heeft niet altijd het meest consistente update-beleid voor al zijn toestellen, waardoor het zou kunnen dat gebruikers van de Honor 5X het met Android Marshmallow zullen moeten doen. Huawei heeft er in ieder geval nog niets over losgelaten, dus we zullen moeten afwachten.

EmotionUI

Motorola-smartphones lopen doorgaans dus op een relatief kale versie van Android. Dit betekent dat de software-ervaring eigenlijk hetzelfde is als wat je op een Nexus-toestel krijgt. Er zit geen skin over het besturingssysteem heen en de enige apps die meegeleverd worden zijn de apps van Google zelf. Zo kun je de hele software-ervaring aan je eigen voorkeur aanpassen zonder dat de fabrikant je er in dwars zit.

Huawei staat bekend om zijn EmotionUI en heeft de Honor 5X dan ook voorzien van deze laag. Het uiterlijk van deze laag wordt op sommige vlakken een beetje geïnspireerd door iOS en biedt zelfs een vergelijkbaar homescreen, waarbij het app-menu verdwenen is. Ook de manier waarop je notificaties krijgt is ietwat veranderd en zorgt er in sommige gevallen voor dat je meerdere notificaties krijgt terwijl dit niet nodig is. Toch zullen sommige gebruikers het uiterlijk van EMUI kunnen waarderen, vooral mensen die eerder een iPhone gebruikten.

Hardwareverschillen

Zowel de Moto G4 als de Honor 5X zijn uitgerust met een octa-core processor van het Amerikaanse Qualcomm. De Moto G4 heeft de relatief nieuwe Snapdragon 617-chip aan boord, terwijl de Honor 5X het met de Snapdragon 616 van vorig jaar moet doen. Beide toestellen hebben overigens evenveel werkgeheugen aan boord. Op het eerste gezicht zou de overwinning hier dus naar de Moto G4 gaan: deze heeft immers de nieuwere chip. 

Honor 5X

Toch zijn de verschillen niet zo groot als dat je zou denken. De Snapdragon 617 is een nieuwere versie van de Snapdragon 616 en voegt eigenlijk maar weinig toe ten opzichte van zijn voorganger. In theorie zou de chip een hogere 4G-snelheid aan kunnen, maar daar maakt Lenovo geen gebruik van in de Moto G4. 

Waar de toestellen op hardwaregebied wél fors verschillen is de gebruikte materialen in de behuizing. Waar Huawei de Honor 5X met een volledig metalen behuizing heeft uitgevoerd heeft Lenovo andere materialen gekozen voor de Moto G4. In de hand zal de Honor 5X dus een stuk luxer aanvoelen, terwijl de Moto G4 vooral pragmatisch aan zal voelen.

Subjectieve keuze

Ondanks dat de Moto G4 en de Honor 5X op meerdere punten grote verschillen tonen blijft het belangrijk te onthouden dat deze telefoons in dezelfde prijsklasse vallen. Het gevolg hiervan is dus dat ze op veel vlakken eigenlijk gelijk aan elkaar zijn. Welke telefoon je dus moet kiezen hangt dus af van je eigen voorkeur.

Motorola Moto G4 Play

Zo zullen sommige mensen liever een standaardversie van Android verkiezen boven de software van Huawei, terwijl andere mensen juist eerder voor een toestel met metalen behuizing zullen gaan. Anderen kunnen misschien niet leven zonder vingerafdrukscanner, terwijl het andere gebruikers misschien niet uitmaakt. Het is dus een kwestie van nagaan wat je zelf belangrijker vindt en oriënteren op welk toestel beter op je behoeften aansluit. 

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden