Vergelijk 3.474.765 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Vergelijking: Motorola Moto G4 Plus vs. Huawei P9 Lite

Achtergrond Vergelijking: Motorola Moto G4 Plus vs. Huawei P9 Lite
Door ,

Twee betaalbare smartphones die sinds kort op de markt zijn: de Moto G4 Plus van Motorola en de P9 Lite van Huawei. Hoe verhouden beide toestellen zich tot elkaar? Welk toestel is de beste keus? Tijd voor een uitgebreide vergelijking.

Een betaalbare smartphone; Motorola en Huawei hebben er allebei veel ervaring mee. Het is dan ook reuze spannend nu beide fabrikanten een nieuw toestel hebben uitgebracht, die als klap op de vuurpijl nog aan elkaar gewaagd zijn ook. Het maakt de keuze voor de consument er niet makkelijker op, ook nu de smartphones uit deze prijsklasse steeds populairder zijn geworden.

Met de Moto G4 Plus komt Motorola dit jaar met een opvolging in de immens populaire Moto G-serie. De G4 Plus heeft een beter scherm dan zijn voorganger, een sterk verbeterde camera en meer intern geheugen. De P9 Lite is ook een indrukwekkend toestel, met zijn metalen behuizing en Full HD-scherm. Beide toestellen zijn bovendien uitgerust met een vingerafdrukscanner.

Welk van deze twee toestellen is dan de betere aanschaf? We leggen ze op een aantal kernpunten naast elkaar, om zo tot een winnaar te komen.

Beeldscherm

De Moto G4 Plus heeft een 5,5 inch IPS LCD-scherm met 1080 bij 1920 pixels. Dat is meer dan voldoende om alles scherp weer te geven. De beeldschermtechnologie zorgt ervoor dat de helderheid in orde is, al is de kleurweergave niet zo mooi als bij een AMOLED-scherm bijvoorbeeld. Toch blijft het een fijne upgrade ten opzichte van de 5 inch 720p-schermen van de vorige generaties Moto G.

Motorola Moto G4

Bij de Huawei P9 Lite krijg je eenzelfde Full HD-resolutie, maar dan op een 5,2 inch groot scherm. Je hebt dus niet zoveel ruimte voor je vingers als bij de Moto G4 Plus, maar je krijgt er wel een compacte behuizing voor terug. Overigens gebruikt de Huawei dezelfde beeldschermtechniek als de Motorola, dus erg grote verschillen in beeldkwaliteit zullen er niet zijn.

Behuizing

De Huawei P9 Lite is voorzien van een volledig metalen behuizing. Dat heeft een luxueuze uitstraling en voelt bovendien degelijk aan. Dankzij het niet al te grote beeldschermformaat is de smartphone ook nog behoorlijk compact. Door die behuizing is de batterij overigens niet vervangbaar, maar dat is een offer dat door veel mensen met liefde gemaakt zal worden.

De Moto G4 Plus is daarentegen niet van metaal, maar gewoon van plastic. Dat betekent vooral dat hij wat krasbestendiger is en dat het toestel wat lichter is dan de P9 Lite, hoe ironisch dat ook klinkt. Een ander verschil is dat de vingerafdrukscanner bij de Moto op de voorkant zit, terwijl die bij de Huawei nog op de achterkant te vinden is. De batterij van de G4 Plus is helaas ook niet verwijderbaar, ondanks dat het toestel een plastic omhulsel heeft.

Huawei P9 Lite

Metaal versus plastic is echter het belangrijkste verschil. De meningen over wat beter is, zijn verdeeld. Over het algemeen zijn mensen die wat minder voorzichtig zijn met hun smartphone gebaat bij een plastic behuizing, simpelweg omdat daar minder snel krassen op verschijnen. Een metalen toestel heeft echter een meer luxe uitstraling, maar is niet noodzakelijk steviger.

Camera

De Moto G4 Plus is, in tegensteling tot zijn goedkopere broertje, de Moto G4, uitgerust met een 16-megapixelcamera. Die is voorzien van fasedetectie en laser om scherp te stellen. Motorola heeft duidelijk veel energie gestoken in de ontwikkeling van de camera, en dat lijkt zich ook uit te betalen in camera-kwaliteit.

Bij de P9 Lite moet je het doen met een 13-megapixelcamera. Dat is natuurlijk nog steeds geen armoe, maar we krijgen het idee dat de camera in de Huawei op een iets lager niveau staat dan die van de Motorola. Er is ook duidelijk op bezuinigd ten opzichte van de reguliere P9, die is voorzien van een Leica-lens en dubbele camera.

Op het gebied van selfie-camera's is de vergelijking juist weer omgedraaid. De Motorola moet het doen met een relatief middelmatige 5-megapixelcamera, terwijl de Huawei is voorzien van een selfiecamera van 8 megapixel. Met die laatste is het uiteraard iets prettiger selfies maken, videobellen en al dat werk.

Hardware

De hardware in de Motorola Moto G4 Plus is een flinke verbetering ten opzichte van de vorige generatie. De Snapdragon 617 chipset kan uitstekend overweg met Android 6.0 Marshmallow, en dat is ook precies de software die op het toestel draait. Er is 2 GB werkgeheugen aanwezig voor het betere multitasken. Dankzij de 32 GB aan aanwezige opslagruimte is het bovendien niet echt nodig een microSD-kaartje te kopen.

Bij de Huawei P9 Lite is het allemaal een slagje kariger. Daarin zit een Kirin 650, niet bepaald een enorme krachtpatser. Ook deze chipset kan echter goed met Android Marshmallow overweg, ook dankzij de 2 GB aan werkgeheugen. De 16 GB aan interne opslag is wel niet zo groot als bij de Motorola. Gelukkig is het wel uitbreidbaar, dus dat scheelt.

Huawei P9 Lite

Batterij

Beide toestellen zijn voorzien van een in capaciteit identieke 3000 mAh accu. Dat betekent natuurlijk niet dat de batterijduur identiek is, maar het verschil zal in de praktijk minimaal zijn. Er is wel een verschil in hoe je de batterij oplaadt. Bij de Motorola kan dat met behulp van Turbo Charging. Dat houdt in dat je het toestel in 15 minuten zodanig kan opladen dat je er zes uur mee doorkan. De Huawei kent helaas niet eenzelfde mogelijkheid.

Prijs

Op moment van schrijven is het prijsverschil tussen de twee toestellen minimaal. Het valt uiteindelijk net in het voordeel van de Motorola uit, maar meer dan 20 euro scheelt het niet. Het verschil mag aldus geen naam hebben. De verwachting is dat beide toestellen in de loop der tijd in prijs zullen gaan zakken, maar dat het onderlinge verschil ongeveer even klein blijft.

Daarmee wordt de vergelijking in prijs vooral een vergelijking op basis van kwaliteit. Immers, als beide toestellen een zo goed als gelijke prijs hanteren, dan wint het toestel dat de beste kwaliteit voor die prijs kan bieden. Vooralsnog lijkt dat een klein beetje in het voordeel van de Moto G4 Plus uit te pakken. Zo heeft dat toestel een iets groter scherm en twee keer zoveel intern geheugen.

Conclusie

Concluderend kan je stellen dat beide toestellen zeer aan elkaar zijn gewaagd. Het formaat van de beide toestellen mag dan verschillen, de rest van de eigenschappen doet dat nauwelijks. Zo zijn zowel de G4 Plus als de P9 Lite voorzien van een 3000 mAh batterij, Cortex A53-processor en ondersteuning voor dual-sim. Ook vind je op beide toestellen een vingerafdrukscanner, al zit die bij de Motorola op de voorkant terwijl hij bij de Huawei op de achterkant zit.

Natuurlijk zijn er ook de nodige verschillen. We noemden het formaat al, wat vooral met het schermformaat te maken heeft. Zo heeft de Moto G4 Plus een 5,5 inch scherm, terwijl de P9 Lite het met 5,2 inch moet stellen. Ook de camera's zijn verschillend, waar opvalt dat de G4 Plus over iets meer megapixel beschikt aan de achterkant, maar dat de selfiecamera op de P9 8 megapixel heeft tegenover de 5 van de Motorola.

Al met al heeft de keuze die je maakt vooral een beetje te maken met je voorkeuren. Wil je liever een toestel dat iets compacter is, en flink wat heeft aangepast aan Android, dan is de P9 Lite de beste keus voor jou. Wij zijn zelf nét iets meer fan van de G4 Plus, al is het maar omdat het scherm van die telefoon net een slagje groter is, en de smartphone is uitgerust met stock Android. Dat werkt toch net wat fijner dan EmotionUI. Maargoed, dat blijft een kwestie van smaak.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden