Vergelijk 3.230.103 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Sony Ericsson Xperia X10: De mini's & maxi!

Door ,

Eén van de veelzijdigste telefoons van het moment is misschien wel de Sony Ericsson Xperia X10. In navolging van dit multimediamonster kondigde de fabrikant ook de Xperia X10 mini en Xperia X10 mini pro. GSMinfo.nl zocht voor jou de verschillen uit.

Nokia begon met de lancering van een mini-versie van een bestaand model. Zo bracht met eerst de Nokia N97 uit en werd in de slipstream daarvan de Nokia N97 mini in de verkoop gegooid. De verschillen tussen beide N97's bestonden voornamelijk uit het beeldscherm, geheugen en de lens van de camera. Ook Sony Ericsson bracht een mini-versie van haar Xperia X10 uit. GSMinfo.nl is diep in de specs gaan duiken en laat je de verschillen tussen de toestellen zien. Daarna kun je de afweging maken of je de Sony Ericsson Xperia X10 wil aanschaffen of dat je nog even wacht op de lancering van de X10 mini of X10 mini pro.

Vergelijken Sony Ericsson Xperia X10, Xperia X10 mini en Xpera X10 mini pro

1. Afmetingen en design

De originele Xperia X10 heeft een afmeting van 199 x 63 x 13 mm. Vanzelfsprekend is deze variant groter dan de mini-versies. Echter, de mini-versies zijn wel dikker. Bij de Pro (17mm) komt dat door de aanwezigheid van een QWERTY-toetsenbord, maar bij de 'gewone' mini is deze afwijking minder voor de hand liggend (16mm). Waarschijnlijk wordt hier de lengte met de dikte gecompenseerd. Alledrie hebben drie fysieke toetsen aan de voorzijde en zijn op dat gebied vrijwel identiek aan elkaar. Het QWERTY-toetsenbord van de mini pro kan handig zijn bij het opstellen van mails of SMSjes.
Alle Xperia X10 toestellen hebben een touchscreen en draaien op Android 1.6. Het design van het beginmenu (en de menu's die daaronder liggen) is stijlvol en modern. Met simpele vingerbewegingen scroll je door je hele telefoon heen. Hierbinnen bestaan weinig verschillen tussen de toestellen.

2. Multimedia: Camera en internet

Sony Ericsson Xperia X10 mini proDe mini's leveren iets in op de kwaliteit van de camera's. De 8,1 megapixel camera van de Xperia X10 wordt ingeruild voor een 5MP. Dit geldt voor zowel de mini als de mini pro. De flitser is op alledrie aanwezig. De tweede camera is alleen aanwezig op de grote broer. Dit betekent dus geen videobellen voor geïnteresseerden van de mini's.
Aan de connectiviteit met het mobiele internet heeft Sony Ericsson niet durven komen. Wil je het optimale rendement halen uit de Xperia X10 dan is een supersnelle internetverbinding essentieel. Daarom hebben ze allemaal toegang tot het 3G-netwerk en kunnen ze bovendien aangesloten worden op draadloze netwerken. Mede hierdoor kan het beste uit sites als Google Maps, YouTube en Facebook gehaald worden. Ook kunnen eigen gemaakte foto's en video's zonder problemen geüpload worden.

3. Multimedia: Muziek en uitbreidingsmogelijkheden.

Het vreemde is dat de Sony Ericsson Xperia X10 over geen FM-radio beschikt, terwijl de mini's dat wel doen. Het aantal afspeelformaten voor de MP3-speler is daarentegen wel hoger. De paradepaardjes van SE, Timescape en Mediascape, zijn overal geïntegreerd. Hierdoor zijn alle contacten en mediabestanden met elkaar vergroeid, maar blijven ze overzichtelijk. In de PlayNow Arena kunnen apps gedownload worden waardoor je van jouw Xperia X10 echt jouw toestel maakt. Personalisatie ten top, voor alledrie de toestellen!

Sony Ericsson Xperia X10

4. Geheugen, accu en processor

Bij het uitbrengen van mini-versies gaat het meestal om inleveren van specs of hardware. Een echte eyecatcher van de Xperia X10 is de 1GHz snapdragon processor. De Xperia mini pro en Xperia X10 mini pro leveren hier op in, aangezien zij 'maar' een 600MHz processor met zich meedragen.
Qua geheugen is het verschil misschien wel het grootst. Hoewel alledrie de toestellen uit te breiden zijn tot 16GB door middel van een microSD kaart, is het standaard intern geheugen van de Xperia X10 1 GB tegen 128 MB van de andere twee toestellen. Bij aanschaf krijg je bij de mini's een microSD-kaart van 2GB meegeleverd en bij de grote X10 is dat er één van 8GB.
Tot slot is de accu van de originele Xperia X10 ook een stuk krachtiger dan de mini-versies. De spreektijd ervan (480 minuten) is twee keer zo hoog als die van de mini en de mini pro. Ook in de standbytijd is een verschil van 65 uur te zien.

5. Prijs en release

Sony Ericsson Xperia X10 miniZoals inmiddels al opgemerkt, is de Sony Ericsson Xperia X10 nu te koop voor een bedrag van €449. De Sony Ericsson Xperia X10 mini staat gepland voor de maand juni en wordt op dit moment in de pre-order aangeboden voor €255 euro. Hij is dan te verkrijgen in het paars, wit, zwart, roze, groen, rood en zilver. De Xperia X10 mini pro wordt een maand later verwacht en is als los toestel nog niet te pre-orderen. Deze zal in de kleuren rood en zwart verkrijgbaar zijn en naar alle waarschijnlijkheid enkele tientjes duurder worden.

Conclusie

Je hebt gemerkt dat de specs en kwaliteiten van beide mini-toestellen dicht bij elkaar liggen. Het grote verschil daartussen wordt voornamelijk gekenmerkt door de aanwezigheid van een QWERTY-toetsenbord op de mini pro. Toch leveren beide toestellen veel in ten opzichte van de originele Xperia X10. Niet zozeer qua functies, maar wel qua hardware. Dit is natuurlijk inherent aan een mini-versie, maar hierdoor is de verwerkingssnelheid van functies op de mini's waarschijnlijk wel een stuk lager. Ook zul je jouw toestel sneller aan de oplader moeten hangen. Echter, dit gebrek wordt naar mijn mening wel voldoende gecompenseerd met de prijs. Deze is namelijk ook aanzienlijk lager dan het origineel.

Om de vergelijking compleet te maken hebben we hier twee filmpjes voor je. De eerste gaat over de Sony Ericsson Xperia X10, de andere over de Xperia X10 mini en Xperia X10 mini Pro.

Sony Ericsson Xperia X10  

Sony Ericsson Xperia X10 mini & Sony Ericsson Xperia X10 mini pro

Het is nu aan jezelf om deze afweging te maken. Ga je voor een mini of voor een maxi? In deze overweging kun je in ieder geval bovenstaande informatie meenemen. Voor een compact overzicht van deze vergelijking kijk je naar de tabel hieronder. Succes!

Sony Ericsson Xperia X10 Sony Ericsson Xperia X10 mini Sony Ericsson Xperia X10 mini pro
Beeldscherm 4,00 inch 2,60 inch 2,60 inch
Resolutie 854 x 480 pixels 240 x 320 pixels 240 x 320 pixels
Pixeldichtheid 245 ppi 154 ppi 154 ppi
Besturingssysteem Android 2.1 (Eclair) Android 1.6 (Donut) Android 1.6 (Donut)
Processor 1,0 GHz single-core 600,0 MHz single-core 600,0 MHz single-core
Werkgeheugen 1 GB - -
Interne opslag - - -
Camera 8,00 megapixel 5,00 megapixel 5,00 megapixel
Gewicht 135 gram 88 gram 120 gram
Stand-by tijd 425 uur 360 uur 360 uur
Spreektijd 480 minuten 240 minuten 240 minuten
Met abonnement Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar
Los toestel Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden