Vergelijk 2.736.583 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Mobiel internet in het buitenland: alles over vakantiebundels

Achtergrond Mobiel internet in het buitenland: alles over vakantiebundels
Door ,

Internetten in het buitenland wordt een steeds minder kostbare aangelegenheid. In het onderstaande artikel kijken we per provider wat de meest voordelige buitenlandbundels zijn.

Je rijdt met de auto de grens over, of je stapt uit het vliegtuig en haalt je smartphone uit de vliegtuigstand. Je krijgt een sms'je met de prijzen in het buitenland. Het ligt er natuurlijk een beetje aan waar je heengaat, maar zolang je binnen Europa blijft, vallen die kosten nog alleszins mee. Toch bieden alle providers nog een buitenlandbundel aan waarmee je nóg voordeliger in het buitenland kan internetten.

Sinds 30 april gelden de nieuwe tarieven voor losse MB's in de Europese Unie. Waar je vroeger nog 24 cent per MB moest betalen, is dat nu nog maar 6 cent. Dat maakt het internetten al een stuk voordeliger. Toch kan je als je van plan bent flink wat data te gebruiken, in het buitenland beter een bundel afsluiten. Wanneer is dat omslagpunt echter? En wat hebben de verschillende providers in de aanbieding? Een korte rondgang langs de providers.

KPN

Bij KPN kan je, als je in de Europese Unie wil internetten, kiezen voor drie verschillende bundels. De minimale hoeveelheid MB's die je moet afnemen is 100 MB, en daar betaal je dan 3,49 voor. Vervolgens kun je ook bundels van 500 MB danwel 1000 MB aanschaffen, waarbij het relatief steeds goedkoper wordt per MB. Als je dus een zware gebruiker bent of je bent voor langere tijd in het buitenland is het dus aan te raden om de bundel van 1000 MB aan te schaffen.

Voor de rest van de wereld heeft KPN een dag- en een maandbundel. De zogeheten dagbundel is 4 MB groot en kost 5 euro, de maandbundel is 25 MB en kost 30 euro. Het is dus aanzienlijk duurder om buiten de EU gebruik te maken van je mobiele data. We raden dan ook heel sterk aan om zoveel mogelijk gebruik te maken van Wi-Fi hotspots buiten de EU.

Naam bundel Hoeveelheid MB's Geldigheid in dagen Prijs Prijs/MB
EU Bundel 100 100 31 3.49 0.0349
EU Bundel 500 500 31 9.99 0.0199
EU Bundel 1000 1000 31 14.99 0.0149

Bij KPN loont het dus om een grotere bundel te nemen binnen de EU, zeker als je ook foto's en eventueel filmpjes wil delen met de familie en vrienden die in Nederland zijn achtergebleven. De geldigheid van de bundels is allemaal gelijk, dus daar hoef je het niet meer van af te laten hangen.

Vodafone

Vodafone heeft recentelijk nog haar bundels aangepast voor internetten en bellen in het buitenland. Bij Vodafone zijn die dingen overigens aan elkaar gekoppeld. Als je dus alleen wil internetten, krijg je er ongevraagd belminuten bij. Voor 2 euro krijg je 50 MB, of 50 minunten om mee te bellen, of 50 sms'jes versturen. We kijken hier echter alleen naar de data.

Het omslagpunt is 33 MB. Dat is bet een tikje duurder dan de Alles-in-1 op Reis Dagbundel van 50 MB. Als je dus alleen internet gebruikt, is die bundel daarmee een stuk voordeliger. Dat geldt ook voor de grotere Alles-in-1 op Reis XL-dagbundel, die je 125 MB geeft voor 4 euro. Daarbij ligt het omslagpunt op 66 MB, maar ook hier geldt: de bundel is maar 1 dag geldig. Zie ook de hieronder staande tabel.

Naam bundel Hoeveelheid MB's Geldigheid in dagen Prijs Prijs/MB
Alles-in-1 op Reis Dagbundel 50 1 2 0.04
Alles-in-1 op Reis XL Dagbundel 125 1 4 0.032

Bij Vodafone heeft het, als je alleen wil internetten, nauwelijks zin om een normale dagbundel te nemen. Alleen als je ook gebruik maakt van de andere geleverde diensten zoals bellen en sms'en, kan het lonen deze bundel af te sluiten. Bij de XL-bundel ligt dat iets genuanceerder, maar je moet alsnog meer dan 66 MB gebruiken om de bundel terug te verdienen. En dat allemaal op 1 dag, want daarna is de bundel foetsie.

T-Mobile

Bij T-Mobile kan je als bestaande abonnee een hele trits aan Travel&Surf-bundels aanschaffen. T-Mobile noemt het internetpassen en ze zijn er in vier smaken: XS, S, M en L. Ze hebben, om het overzichtelijk te houden, ook allemaal een andere geldigheidsduur, die varieert van 1 dag tot 14 dagen.

Het omslagpunt ligt op 32 MB. Dat ligt, net als bij Vodafone, akelig dicht bij de geboden databundel van 35 MB. Voor deze XS-internetpas betaal je 1,95. Die pas is 24 uur geldig. De tussenliggende passen hebben steeds een iets langere geldigheidsduur, meer MB's en uiteraard een hogere prijs. Je vindt het volledige overzicht hieronder:

Naam bundel Hoeveelheid MB's Geldigheid in dagen Prijs Prijs/MB
XS-pas 35 1 1.95 0.056
S-pas 100 3 4.99 0.05
M-pas 500 7 14.99 0.03
L-pas 1000 14 24.99 0.025

Bij T-Mobile is het, als je weinig internet gebruikt, niet echt handig een bundel af te sluiten. Ook hier zien we weer dat het aanbod onderin vrijwel 1 op 1 aansluit bij het basistarief van 6 cent per MB. Pas als je veel meer internet gaat gebruiken, kan een bundel hier handig zijn. Maar dan moet dat wel binnen een kort tijdsbestek zijn, want de geldigheidsduur houdt niet bepaald over.

Tele2

Bij Tele2 legt men op de website de focus op de tarieven zonder bundels. Zo valt er prominent te lezen dat een MB in het buitenland 6 cent kost. Pas daarna komt Tele2 met een aantal bundels op de proppen, die een klant eventueel kan aanschaffen. Fijne verrassing is dat ze een stuk meer waar bieden voor hun geld dan bij de andere providers.

Het omslagpunt is 33 MB. Dat komt omdat de goedkoopste databundel, net als bij Vodafone, 2 euro kost. Groot verschil is dat je bij Tele2 dan niet 35 MB krijgt, maar 100 MB. En die zijn ook nog eens 30 dagen geldig. Een gigabyte aan internet in het buitenland kan ook bij Tele2. Daar betaal je 10 euro voor. Ook hier valt weer de lange geldidheidsduur van 30 dagen op.

Naam bundel Hoeveelheid MB's Geldigheid in dagen Prijs Prijs/MB
EU 100 MB 100 30 2 0.02
EU 500 MB 500 30 6 0.012
EU 1000 MB 1000 30 10 0.01

Wat opvalt is dat Tele2 van alle providers veruit de laagste prijs per MB in het buitenland hanteert. Ook valt de enorm lange geldigheid van die MB's op. Waar andere providers halsstarrig vasthouden aan een zeer beperkte geldigheid, kan je bij Tele2 rustig op je gemak doen. Dat maakt het ook een stuk aantrekkelijker om een bundel aan te schaffen, als je verwacht dat je datagebruik over langere tijd wél over de 33 MB heengaat maar niet op 1 dag.

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden