Vergelijk 3.072.124 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Overzicht: de beste phablets in elke prijsklasse

Achtergrond Overzicht: de beste phablets in elke prijsklasse
Door , - 2 reacties

Sinds Samsung jaren geleden de eerste stap zette met de Galaxy Note zijn ze bijna niet meer weg te denken: smartphones met een groot scherm, ook wel phablets genoemd. In dit artikel laat GSMinfo.nl je de beste phablets zien in iedere prijsklasse.

De Samsung Galaxy Note was voor zijn tijd één van de grootste smartphones die ooit op de markt werd gebracht. Met een schermdiagonaal van 5,3 inch werd het toestel in eerste instantie door critici weggezet als veel te groot voor normaal gebruik, mede doordat het toestel niet met één hand te bedienen was, zelfs niet door mensen met grote handen. Toch bleek de formule aan te slaan en brengt Samsung sinds die tijd ieder jaar een nieuw toestel uit in de Galaxy Note-serie.

Maar ook andere fabrikanten zagen de stijgende vraag naar grote toestellen en speelden hier op in. Tegenwoordig heb je met bijna ieder budget wel een phablet die aan jouw eisen voldoet, of je nou een luxe, high-end toestel aanschaft of een wat portemonneevriendelijker toestel overweegt. In dit artikel nemen we je mee langs verschillende prijssegmenten om je te laten zien wat je beste opties zijn.

High-end: Samsung Galaxy S7 Edge

Als meest luxe optie is de Galaxy S7 Edge de meest voor de hand liggende keuze. Deze phablet is van top tot teen uitgevoerd met alles wat je van een moderne smartphone kunt verwachten. Aan de buitenkant heeft Samsung metaal en glas gebruikt om het toestel vorm te geven, terwijl de randen van het scherm aan weerszijden ietwat schuin afgelopen. Op deze rand kun je bovendien snelkoppelingen en widgets plaatsen, wat handig is voor de productiviteit en goed gebruik maakt van de aanwezige schermruimte.

Samsung heeft de Galaxy S7 Edge ook een aantal andere nuttige snufjes meegegeven. Zo is het toestel stof- en waterdicht gemaakt en is de hardware onder de motorkap state-of-the-art. Samsungs nieuwste en snelste octa-core processor doet al het zware rekenwerk wat garant staat voor een soepele en vloeiende gebruikservaring. Bovendien zorgt het grote AMOLED-scherm met QHD-resolutie voor een uitstekende kijkervaring, zowel qua kleur als qua scherpte.

Uiteraard heb je in het hogere segment nog meer keus. Apple heeft het lang volgehouden met het maken van kleinere smartphones, maar heeft uiteindelijk toch er voor gekozen een phablet uit te brengen. De iPhone 6S Plus is de tweede Plus-smartphone die Apple ooit gemaakt heeft en biedt je de allerbeste smartphone-ervaring die Apple je te bieden heeft. Bovendien heeft Apple een aantal verbeteringen doorgevoerd in iOS die gebruik maken van het grotere schermoppervlak.

Het homescherm is aangepast om meer snelkoppelingen te laten zien in een raster van zes bij vier apps, terwijl dit scherm nu ook in landscape-modus te gebruiken is. Deze landscape-modus is ook in diverse apps ingebouwd, waardoor je meer informatie in één oogopslag kunt bekijken. Zo weet de iPhone 6S een goede balans te vinden tussen een handzame smartphone te zijn en tablet-achtige functionaliteit ingebouwd te hebben. Daarnaast heeft de iPhone 6S Plus de degelijke bouwkwaliteit die we van Apple gewend zijn, met een metalen behuizing en krachtige hardware.

Apple iPhone 6S Plus prijzen vergelijken

Apple iPhone 6S Plus
Met abonnement: Vanaf € 18,00 p/m
Los toestel: € 338,00

Vergelijk prijzen

Midrange: Motorola Moto X Play

Ook wat middenklassers betreft is het prima mogelijk een grote smartphone aan te schaffen. De Moto X Play van Motorola is een volledig uitgeruste smartphone die naast een 5,5 inch IPS-LCD-scherm krachtige hardware onder de motorkap aanbiedt. De Snapdragon 615 octa-core processor zorgt er voor dat al je apps en games vloeiend lopen en door de enorme accu van maar liefst 3630 mAh kun je de hele dag productief blijven op je telefoon.

Wat software betreft heeft Motorola het toestel redelijk onaangetast gelaten door te kiezen voor een Android-versie die vrijwel gelijk is aan wat je op een Nexus-toestel terugvindt. Dit betekent dat er geen aanpassingen gemaakt zijn die gericht zijn op het gebruik van een groot scherm. Tegelijkertijd maken al je apps eigenlijk al gebruik van de grote hoeveelheid ruimte die aanwezig is doordat er gewoonweg enorm veel tekst en andere informatie tegelijkertijd kan worden weergegeven. Al met al, een grote telefoon met degelijke hardware zonder softwarematige poespas.

Als je het niet erg vindt om een vlaggenschip van vorig jaar aan te schaffen is de LG G4 ook een uitstekende kandidaat. Met een schermformaat van 5,5 inch valt deze smartphone zonder meer onder de categorie 'phablet'. Onder de motorkap van de G4 loopt een krachtige hexa-core Snapdragon 808 processor die zelfs nog iets krachtiger is dan de chip in de Moto X Play, waardoor je geen enkele moeite hebt met apps en games.

LG past zelf zijn software aan voor gebruik op zijn smartphones, en dat is bij de G4 niet anders. Zo heeft het toestel veel kleine handigheden aan boord, zoals dubbel tikken om het scherm aan te zetten en een selfie nemen door middel van een handgebaar. Alle systeemapps zijn vervangen door LG's eigen varianten en deze maken goed gebruik van de aanwezige schermruimte. Bovendien heeft LG de power- en volume-knoppen op een strategische plek aan de achterkant geplaatst, wat het toestel lekker handzaam maakt ondanks zijn grootte.

Budgetvriendelijk: Honor 5X

Honor, het submerk van Huawei, is al geruime tijd bezig meer marktaandeel te veroveren door goede smartphones aan te bieden tegen een aantrekkelijke prijs. Zo heeft de firma onlangsn de Honor 5X, die een 5,5 inch FullHD-scherm combineert met een metalen behuizing en degelijke hardware onder de motorkap. Met de Snapdragon 615 die het geheel aandrijft kun je prima uit de voeten terwijl je met de accu van 3000 mAh je toestel de hele dag actief houdt.

Huawei heeft deze telefoon voorzien van zijn EmotionUI-software, wat radicale wijzigingen doorvoert in Android. Zo is er geen aparte app-lijst aanwezig en lijken veel design-elementen rechtstreeks uit iOS te komen. Daar staat tegenover dat sommige gebruikers dit systeem en zijn uiterlijk juist wel zullen waarderen, waardoor het behoorlijk subjectief is. Daarnaast heeft de Honor 5X een van de beste prijs-kwaliteitverhoudingen van alle toestellen uit dit artikel, want het toestel is erg gunstig geprijsd voor wat je er voor terug krijgt.

Als alternatief voor de Honor 5X kun je ook eens kijken naar een smartphone van het Franse Wiko. De Pulp Fab 4G is een smartphone met een schermformaat van 5,5 inch en is nog iets budgetvriendelijker dan het eerder genoemde toestel van Huawei. Het kloppend hart van de telefoon wordt gevormd door een quad-core Snapdragon 410 processor die onder meer het IPS-LCD-scherm van 720 bij 1280 pixels moet aandrijven. 

Wiko voert doorgaans niet al te veel veranderingen door in hoe Android werkt, op een simpel thema na. Zo werken de systeemapps om te bellen en te sms'en min of meer hetzelfde, maar dan met een ander uiterlijk. Dit geldt ook voor de iconen en andere thematiek door het toestel heen. Dit thema zal niet iedereen aanspreken, maar zelfs de echte Android-purist zal niet te veel te klagen hebben. 

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden