Vergelijk 3.072.124 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Vergelijking: de beste smartphones van het moment

Achtergrond Vergelijking: de beste smartphones van het moment
Door ,

De Samsung Galaxy S7, Apple iPhone SE, HTC 10, LG G5 en Huawei P9 behoren tot de beste mobiele telefoons van het moment. We bekijken de punten waarop deze toestellen uitblinken, maar ook de dingen die per toestel beter kunnen.

Er zijn een boel smartphones op de markt, en het is dan ook niet altijd makkelijk om een toestel uit te zoeken waar je uiteindeljik tevreden mee bent. Er is immers altijd wel een beter toestel te vinden. Behalve dan bij deze vijf: de Samsung Galaxy S7, Apple iPhone SE, HTC 10, LG G5 en Huawei P9. Deze vijf toestellen zijn op dit moment het beste wat fabrikanten jou als consument kunnen bieden. Maar is het beste ook echt goed? En waarin verschillen deze toestellen van elkaar?

In het onderstaande artikel bekijken we van de vijf beste toestellen van het moment de pluspunten, en wat je eventueel af kan houden van een aanschaf. Zelfs toestellen waar je meer dan 500 euro aan uitgeeft, kunnen zo hun minpunten hebben, maar dat blijft natuurlijk relatief. Geen van de onderstaande telefoons is echt een slechte aanschaf.

Samsung Galaxy S7 Edge header2

Samsung Galaxy S7

De Samsung Galaxy S7 komt uit een goede familie, met veel goed verkopende telefoons. Het is de verwachting dat de Galaxy S7 dat ook gaat doen. De kwaliteiten heeft het toestel in ieder geval in huis, want qua specificaties is er met de S7 echt heel weinig mis. Denk bijvoorbeeld aan het 5,1 inch grote AMOLED-scherm. Dat heeft niet alleen een prachtige kleurweergave, de pixeldichtheid is met de QHD-resolutie ook zo hoog dat het beeld echt loei- en loeischerp is.

Over de hardware kunnen we boeken volschrijven, maar die zit ook nog eens ingepakt in een prachtige behuizing. Staal en glas, in een strak ontwerp dat ook nog eens water- en stofdicht is. En dankzij de grotendeels afwezige randen rondom het scherm, is het toestel ondanks zijn 5,1 inch grote scherm nog heel handzaam. Daarmee wordt de Galaxy S7 een heel prettige telefoon om te zien, én om vast te houden.

Nou heeft elke smartphone wel iets wat hij wat minder kan. Bij de Galaxy S7 was dat lastig zoeken. Samsung heeft werkelijk aan alles gedacht. De enige twee minpunten die uit onze review naar voren kwamen, waren het blikkerige geluid en de wat hoge prijs. Die prijs is inmiddels gezakt en blikkerig geluid uit de speaker als groot nadeel noemen, vinden we ook wat overdreven. Het is nauwelijks een smetje op het glimmende blazoen van de Galaxy S7.

Apple iPhone SE

Apple iPhone SE

De meest recente iPhone is sinds tijden niet de iPhone nummer zoveel met al dan niet een S erachter. De iPhone SE heeft geen nummer, maar dat betekent allerminst dat het een slechte iPhone is. Het toestel is voorzien van de harwdare van de iPhone 6S, maar zit in een behuizing die grotendeels overeenkomt met de iPhone 5S. Daarmee wordt de iPhone SE een compacte krachtpatser die zijn weerga niet kent.

Het formaat is misschien wel het sterkste aan de SE. Met een scherm van 4 inch is het veruit het kleinste toptoestel uit deze vergelijking, en daarmee spreekt men een specifieke doelgroep aan. Veel mensen zijn niet tevreden met de ontwikkeling dat smartphones steeds groter worden, maar willen ook geen low-end toestel. In dat gat springt de iPhone SE, die in tegenstelling tot andere toestellen met dit schermformaat wél zeer vlotte hardware biedt.

Het nadeel van de iPhone SE ligt echter in een nogal verwerpelijk beleid van Apple. Dat is namelijk die van het opslaggeheugen. Standaard komt de iPhone SE met 16 GB aan opslagruimte, en dat is, zeker als je de telefoon voor langere tijd gebruikt, echt te weinig. Je kan het ook niet uitbreiden met een microSD-kaartje. Je bent verplicht tot het aanschaffen van een model met 64 GB opslag. Dat model kost 100 euro meer.

HTC 10

HTC 10

De HTC 10 is niet het tiende vlaggenschip van HTC. Het is voor het eerst dat HTC de naam 'One' voor zijn beste toestel loslaat. In plaats van HTC One 10 of zelfs HTC One M10 kiest HTC ervoor het nieuwe toestel simpelweg HTC 10 te noemen. De rest van het toestel straalt overigens ook eenvoud uit, maar wel op een goede manier. De hardware is van hoog niveau, en ook de behuizing mag er wezen.

Het is de software echter, waar de grootste veranderingen hebben plaatsgevonden. Niet langer staat de Sense-skin garant voor een compleet gewijzigde Android-ervaring. In plaats daarvan krijg je een standaard versie van Marshmallow, met een mild Sense-sausje. HTC heeft nog wel eigen iconen, maar de menu's hebben grotendeels dezelfde indeling. Ook zijn de apps van HTC zelf voor het merendeel verdwenen, wat een positief effect heeft op de beschikbare opslagruimte.

Een nadeel van de HTC 10 is de prijs van het toestel. Niet dat het toestel zijn geld niet waard is, we kunnen prima snappen dat HTC op dit moment iets meer dan 700 euro vraagt voor de 10. Het is echter zo dat alle andere toestellen in deze opsomming in meer of mindere mate goedkoper zijn, terwijl de HTC 10 niet persé meer biedt dan die toestellen. De kwaliteit is dus hoog, maar de prijs helaas ook.

Huawei P9

Huawei P9

De Huawei P9 komt ook uit een rijke familie aan goed scorende toestellen. Met de P9 slaat Huawei echter een iets andere weg in. Waren de P6, P7 en P8 nog echte middenklassers, die Huawei P9 is nadrukkelijk in het hogere segment geplaatst. Door de prijs, zeker, maar ook door de features van het toestel. Denk bijvoorbeeld aan de Leica-camera achterop het toestel, of de strakke metalen behuizing.

Nog even over die Leica-camera. Eigenlijk zijn het er twee, want net als de LG G5 heeft de Huawei P9 twee camera's op de achterkant zitten. Je kan de camera's apart van elkaar gebruiken om monochrome foto's te maken, maar je kan ze ook allebei tegelijk inzetten. Dat levert mooie kleuren en goede prestaties bij weinig licht op. Ook is het mogelijk om in deze modus de scherpte na het maken van de foto nog aan te passen.

Een nadeel van de Huawei P9 ligt niet in de hardware, maar in de software. De skin van Huawei is precies de tegenovergestelde richting opgegaan als die van HTC. Waar HTC steeds minder ingreep op standaard-Android, lijkt Huawei het juist steeds radicaler aan te passen. Over het resultaat kan je van mening verschillen, maar wij zijn niet echt enthousiast. Het lijkt erop alsof Huawei liever zijn telefoons met iOS uitrust, want van dat systeem heeft het nogal veel weg, alleen dan een halve, gemankeerde variant. 

LG G5

LG G5

De LG G5 is het nieuwste toptoestel van LG en onze verwachtingen ervan zijn hoog. Dat heeft er mee te maken dat de voorgangers, de LG G3 en de LG G4, grote publiekssuccessen waren. Dat kwam omdat de prijzen van de toestellen snel zakten, waardoor de prijs/kwaliteitverhouding erg sterk werd. Dat had natuurlijk ook alles te maken met het feit dat de LG G-serie hoge kwaliteit bood.

Dat lijkt met de LG G5 niet anders te worden. LG heeft het plastic en het leer van de vorige behuizingen vervangen door metaal. Op de achterkant zitten twee camera's, waarvan er eentje is uitgerust met een breedhoeklens. De andere camera is voorzien van optische beeldstabilisatie, dus daarmee maak je veel sneller scherpe foto's. Uiteraard ontbreekt ook de krachtige hardware en up-to-date software niet op de LG G5.

Toch kwamen er uit onze G5 review ook een paar kleine nadelen naar voren. Zo was de afwerking van de behuizing van de LG G5 niet op het niveau dat we verwachtten. Daarnaast was de batterijduur niet erg indrukwekkend. Het scheelt dat je de batterij in een handomdraai kan vervangen, maar het zou fijn zijn geweest als de standaardcapaciteit wat hoger was geweest.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden