Vergelijk 2.465.632 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Sony Xperia X vs. Samsung Galaxy S7: vijf grote verschillen

Achtergrond Sony Xperia X vs. Samsung Galaxy S7: vijf grote verschillen
Door ,

De Xperia X is één van Sony's nieuwste toestellen en belooft veel goeds op verschillende gebieden. Maar hoe verhoudt hij zich tot de koning der Android-smartphones van het moment? In dit artikel leggen we de Xperia X naast de Galaxy S7 van Samsung en laten we je een aantal grote verschillen zien.

De Xperia X werd voor het eerst aan het publiek getoond tijdens het Mobile World Congress afgelopen februari. Deze smartphone is het nieuwe vlaggenschip van Sony en biedt dan ook hetzelfde totaalpakket wat we op eerdere vlaggenschepen van de Japanse firma zagen. Met Sony's cameratechnologie aan boord en een aantal interessante software-functies zal de Xperia X een geduchte tegenstander vormen voor de gevestigde orde.

Samsung bracht de Galaxy S7 juist op de markt tijdens het eerder genoemde evenement en wordt door velen gezien als de beste Android-smartphone van het moment. Mede door zijn strak geoptimaliseerde software, snelle hardware en uitstekende camera's is het één van de meest populaire toestellen van het moment. In dit artikel leggen we Sony's nieuwe toestel naast Samsungs toptoestel en laten we je een aantal belangrijke verschillen zien tussen de twee telefoons.

Sony Xperia X

Camera

Sony maakt naast smartphones ook een heleboel camera's en produceert voor veel andere smartphone-fabrikanten de sensoren die terug te vinden zijn in smartphone-camera's. Het is dan ook niet gek dat Sony het beste van zijn eigen cameratechnologie verwerkt in de smartphones die de Japanse firma produceert.

Een van de nieuwste technieken die het bedrijf in petto heeft is zogeheten voorspellende autofocus. Dit houdt in dat de camera kan voorspellen welke instelling nodig is wanneer je een bewegend object aan het filmen bent. Als de afstand verandert tussen de Xperia X en het object dat je aan het vastleggen bent kan de camera razendsnel opnieuw scherpstellen. Dit zorgt er voor dat je je doelwit altijd scherp in beeld hebt, ongeacht wat er gebeurt. 

Samsung zet daarentegen zijn Dual Pixel-technologie in voor de camera van de Galaxy S7. Ook Samsungs camera stelt razendsnel scherp doordat de sensor twee lichtgevoelige pixels heeft om de aanwezige hoeveelheid licht te meten. Dankzij twee lichtgevoelige pixels is de sensor ook extra gevoelig voor licht in omstandigheden waar weinig licht aanwezig is, wat voor uitstekende foto's zorgt waar andere smartphonecamera's juist korrelig beeld geven. 

Samsung Galaxy S7 Edge header2

Software

Sony heeft een aantal nuttige functies verwerkt in de software van de Xperia X die het toestel net een stapje voorbij de concurrentie brengen op dit gebied. Een goed voorbeeld hiervan is PlayStation Remote waarmee je smartphone naadloos samenwerkt met je PlayStation 4. Zo kun je zelfs als je niet thuis bent met je PlayStation 4-controller de games van je PlayStation streamen naar je smartphone, waardoor je altijd en overal kunt gamen.

De Xperia X heeft ook ondersteuning ingebouwd voor een nieuw audioformaat: Hi-Res Audio. Dit formaat biedt muziek in hogere kwaliteit dan wat je gewend bent van bijvoorbeeld MP3-bestanden. Bovendien ondersteunt de Xperia X ook koptelefoons en andere audioapparaten die Hi-Res Audio af kunnen spelen, bijvoorbeeld door geluid er draadloos naartoe te streamen wat je van een Hi-Res Audio bron verkregen hebt.

Samsung biedt ook een aantal nuttige software-functies die de Galaxy S7 onderscheidt van zijn concurrenten. Zo kun je met de Game Launcher ongestoord gamen op je telefoon terwijl het stroomverbruik van je favoriete games wordt ingeperkt. Daarnaast biedt Samsung met behulp van het AMOLED-scherm een always-on-functie die altijd de tijd en je notificaties weergeeft, zelfs als het scherm uit staat.

Sony Xperia X Performance

Batterij

Sony heeft in zijn Xperia-smartphones een speciale techniek van Qnovo verwerkt die er voor zorgt dat de batterij in je toestel extra lang meegaat. Tijdens het opladen van de accu wordt de hoeveelheid stroom die de accu in gaat beheerd door de Adaptive Charging-technologie, waardoor de batterij zelf minder heet en belast wordt. Dit zorgt voor een langere levensduur van je accu, waardoor je ook na het toestel vaak te hebben opgeladen nog altijd dezelfde batterijduur hebt. Ook houdt de techniek bij hoe zwaar je je toestel op welke tijdstippen belast en wordt hier rekening mee gehouden.

Sony heeft daarentegen ook de welbekende Stamina-modus in de Xperia X gestopt. Dankzij deze stand kun je met het laatste beetje stroom in je accu zo lang mogelijk je telefoon blijven gebruiken. Dit past tijdelijk je instellingen aan om minder stroom te verbruiken. Voor nóg meer levensduur is er ook de Ultra Stamina-modus, waarbij alle smartphone-functies tijdelijk uitgeschakeld worden en je alleen kunt bellen en sms'en. 

Naast het feit dat Samsung een forse accu met een capaciteit van 3000 mAh in zijn toestel verwerkt heeft heeft Samsung ook een aantal batterijbesparende functies in het toestel verwerkt. Naast de algemene optimalisaties door TouchWiz heen heeft de Galaxy S7 ook een Power Saving-modus die je push-berichten uitschakelt en je telefoon wat langzamer klokt. Maar met de Ultra Power Saving-modus kun je nóg langer doen met je batterij. Door het AMOLED-scherm op zwart-wit te zetten en je alleen bellen, sms'en en de browser te geven kun je zo nog uren doen met je laatste beetje batterijlading.

Samsung Galaxy S7

Hardware

Onder de motorkap van de Xperia X vinden we een hexa-core chip terug uit de stal van Qualcomm. De Snapdragon 650 combineert twee snelle cores met vier energiezuinige cores, wat prestaties combineert met efficientie op stroomgebied. Deze chip presteert uitstekend op het gebied van apps en games, maar is niet zo snel als de high-end processor die Qualcomm voor andere luxe telefoons maakt: de Snapdragon 820.

De Exynos 8890-processor in de Galaxy S7 is een octa-core processor en combineert vier snelle cores met een vergelijkbaar energiezuinig cluster en schakelt tussen de twee op basis van wat de gebruiker aan het doen is. Deze processor presteert daarentegen wél op het niveau van de Snapdragon 820, wat de Galaxy S7 voor sommige taken een snellere smartphone maakt dan de Xperia X. Sony brengt naast de Xperia X ook nog de Xperia X Performance uit met een Snapdragon 820 onder de motorkap. Als je dus op zoek bent naar een waar snelheidsmonster is het het waard eens naar dat toestel te kijken.

Prijs

Een belangrijk verschil tussen de Xperia X en de Galaxy S7 is het prijspeil waar beide fabrikanten hun toestellen op toegespitst hebben. De Xperia X wordt door Sony in de markt gezet voor zo'n 600 euro, wat ietsje lager ligt dan het gemiddelde vlaggenschip. De introductieprijs van de Galaxy S7 bedroeg zo'n 700 euro, wat toch nog wel een stuk boven de prijs van de Xperia X is. Beide toestellen zullen natuurlijk wel in prijs zakken naarmate ze langer uit zijn, maar de Xperia X zal waarschijnlijk goedkoper blijven dan de Galaxy S7.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden